Αυτό είναι το πρώτο θηλαστικό που εξαφανίστηκε λόγω της κλιματικής αλλαγής

Αυτό είναι το πρώτο θηλαστικό που εξαφανίστηκε λόγω της κλιματικής αλλαγής Facebook Twitter
0

Οι επιπτώσεις της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής φέρονται να έχουν οδηγήσει στην εξαφάνιση του πρώτου θηλαστικού στην Ιστορία του πλανήτη.

Πρόκειται για ένα μικρό τρωκτικό (σ.σ. απεικονίζεται στη φωτογραφία του άρθρου) που ονομαζόταν μελόμυς (σ.σ. Bramble Cay melomys) και μέχρι πριν από μερικά χρόνια ζούσε αποκλειστικά σ' ένα μικροσκοπικό νησάκι στον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο της Αυστραλίας. Σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian το συγκεκριμένο θηλαστικό έχει εξαφανιστεί τελείως από το φυσικό του περιβάλλον, ενώ η τελευταία φορά που είχε εντοπιστεί ζωντανό ήταν το 2009.

Μία ερευνητική ομάδα από την πολιτεία του Κουίνσλαντ, με τη συμμετοχή του Τμήματος Προστασίας της Φύσης και του Πανεπιστημίου της περιοχής, ερεύνησε το νησί για έξι μέρες, τοποθετώντας 150 παγίδες, ενώ προχώρησε και σε μία σειρά λεπτομερών και εκτεταμένων μετρήσεων της χλωρίδας του.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας που δημοσιεύτηκαν μέσα στο μήνα, οι επιστήμονες προτείνουν την αλλαγή του στάτους του μελάμυς από «είδος προς εξαφάνιση» σε «εξαφανισμένο». Οι υπεύθυνοι της έρευνας αποδίδουν την εξαφάνιση στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας που κατέστρεψε το βιότοπο όπου ζούσε το θηλαστικό.

«Για νησιά που βρίσκονται σε χαμηλό επίπεδο όπως το Bramble Cay, οι καταστρεπτικές επιπτώσεις της μεγάλης ανόδου της στάθμης της θάλασσας, αποτελεί απόρροια σημαντικών μετεωρολογικών φαινομένων που έχουν προκληθεί από την ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή» τονίζει η έρευνα που προσθέτει: «Αυτή είναι πιθανότατα η πρώτη, καταγεγραμμένη εξαφάνιση θηλαστικού εξαιτίας ακριβώς αυτής της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής».

Ο John White, οικολόγος από το πανεπιστήμιο «Deakin» της Αυστραλίας, ο οποίος δεν συμμετείχε στην έρευνα, τόνισε ότι η εξαφάνιση του συγκεκριμένου είδους αποτελεί απλώς την «κορυφή του παγόβουνου». «Είμαι απολύτως πεπεισμένος πως θα χάσουμε πολλά είδη λόγω της αυξανόμενης πίεσης από την κλιματική αλλαγή», είπε μιλώντας στην εφημερίδα Guardian. «Είδη που περιορίζονται σε μικρά, χαμηλά νησιά, ή εκείνα που χρειάζονται πολύ συγκεκριμένες περιβαλλοντικές συνθήκες για να επιβιώσουν, θα είναι πιθανότατα τα πρώτα που θα εξαφανιστούν».

Με στοιχεία από την εφημερίδα Guardian

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κέιτ Μίντλετον: Δημοσιοποίησε πορτραίτα ζωγραφισμένα από τα τρία παιδιά της

Διεθνή / Κέιτ Μίντλετον: Δημοσιοποίησε πορτραίτα ζωγραφισμένα από τα τρία παιδιά της

Τα έργα του πρίγκιπα Τζορτζ, της πριγκίπισσας Σάρλοτ και του πρίγκιπα Λούις- στα οποία περιλαμβάνεται και ένα έργο της ίδιας της πριγκίπισσας της Ουαλίας - δημοσιεύθηκαν για να προωθήσουν την πρωτοβουλία Shaping Us της Κέιτ Μίντλετον
LIFO NEWSROOM
Τα σχολεία του Πενταγώνου απαγορεύουν βιβλία που δεν συμμορφώνονται με τα διατάγματα του Τραμπ για το φύλο

Διεθνή / Μετά την Τζούλιαν Μουρ, ποια βιβλία θεωρήθηκαν «ακατάλληλα» στα σχολεία του Πενταγώνου

Απαγορεύουν βιβλία που δεν συμμορφώνονται με τα διατάγματα Τραμπ για τα 2 φύλα - Το Αμερικανικό υπουργείο Άμυνας διαχειρίζεται 160 σχολεία στις ΗΠΑ και άλλες 11 χώρες στα οποία φοιτούν πάνω από 60 χιλιάδες παιδιά
LIFO NEWSROOM