Αυστρία: Συνεχίζεται ο σάλος με τις προεκλογικές εμφανίσεις Τούρκων πολιτικών

Αυστρία: Συνεχίζεται ο σάλος με τις προεκλογικές εμφανίσεις Τούρκων πολιτικών Facebook Twitter
0

Συνεχίζεται αμείωτος ο σάλος που έχει ξεσπάσει εδώ και δύο εβδομάδες εξαιτίας των προθέσεων Τούρκων πολιτικών να εμφανιστούν σε τουρκικές προεκλογικές συγκεντρώσεις στην Αυστρία –με πιθανολογούμενη μάλιστα ακόμη και του ίδιου του Τούρκου προέδρου– για υποστήριξη του αμφιλεγόμενου δημοψηφίσματος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προς ενίσχυση των υπερεξουσιών του, γεγονός που έχει οδηγήσει σε περαιτέρω όξυνση των ήδη τεταμένων σχέσεων Βιέννης και Άγκυρας.

 

Ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών και Ενσωμάτωσης Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος ήδη πριν δύο εβδομάδες είχε προειδοποιήσει έντονα για το ενδεχόμενο προεκλογικής εμφάνισης του Ερντογάν στην Αυστρία, σε αποψινές δηλώσεις του στο Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΡΑ), προειδοποιεί εκ νέου την Άγκυρα "να μην μεταφέρει την τουρκική εσωτερική πολιτική στην Αυστρία, κάτι που είναι επιζήμιο για την ενσωμάτωση στην Αυστρία".

 

Ο Σεμπάστιαν Κουρτς απορρίπτει κατηγορηματικά, ως πέραν κάθε ορίου, τις κατηγορίες για "εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας", που εκτόξευσε εναντίον της Αυστρίας, της Γερμανίας και της Ολλανδίας, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Νουρετίν Τσανικλί.

 

Από την άλλη πάλι, την τελευταία στιγμή, ο δήμαρχος του Χέρμπραντς στο αυστριακό ομόσπονδο κρατίδιο Φόραλμπεργκ, απαγόρευσε σήμερα προεκλογική συγκέντρωση που προγραμματιζόταν για απόψε στην κωμόπολη και η οποία είχε δηλωθεί αρχικά ως παρουσίαση βιβλίου, με ομιλητή τον πρώην υπουργό Ενέργειας της Τουρκίας και μέλος του κόμματος AKP, Τανέρ Γιλντίζ.

 

΄Ηδη σε ανακοίνωσή του το περασμένο Σαββατοκύριακο, ο τοπικός κυβερνήτης του Φόραλμπεργκ Μάρκους Βάλνερ, είχε αποσαφηνίσει πως δεν θα επιτρέψει έναν τουρκικό προεκλογικό αγώνα στο κρατίδιό του, σημειώνοντας ότι "απολύτως σίγουρα δεν χρειαζόμαστε προεκλογικές εμφανίσεις Τούρκων πολιτικών στο Φόραλμπεργκ" και πως "είναι απαράδεκτο να δημιουργείται απροκάλυπτα κλίμα στο εξωτερικό για ένα τελείως αμφιλεγόμενο συνταγματικό δημοψήφισμα".

 

Στο μεταξύ, το Λιντς, η πρωτεύουσα του ομόσπονδου κρατιδίου της ΄Ανω Αυστρίας, φαίνεται να είναι η πρώτη αυστριακή πόλη που αντιμετωπίζει άμεσα τις πολυσυζητημένες εμφανίσεις Τούρκων πολιτικών.

 

Όπως καταγγέλλει απόψε ο τουρκικής καταγωγής πρώην βουλευτής των Πράσινων στην αυστριακή ΄Ανω Βουλή, Εφγάνι Ντένμετς, τουρκικός πολιτιστικός σύλλογος προσκαλεί για αύριο βράδυ, σε αίθουσα στο Λιντς, σε συγκέντρωση με εκπρόσωπο του κόμματος του Ερντογάν, με τις αρχές της πόλης να δηλώνουν πως αδυνατούν να την απαγορεύσουν διότι πρόκειται για εκδήλωση σε ιδιωτικούς χώρους.

 

Όπως ανακοίνωσε απόψε η αστυνομία του Λιντς, μία τέτοια εκδήλωση, "για την οποία έως τώρα δεν έχει ζητηθεί σχετική άδεια", δεν μπορεί να απαγορευτεί βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, ακόμη και εάν κάτι τέτοιο ζητείται από τον ένα ή τον άλλο πολιτικό.

 

Σημειώνεται πως, πολύ πριν υπάρξουν ανάλογες τοποθετήσεις στη γειτονική Γερμανία, ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών και Ενσωμάτωσης Σεμπάστιαν Κουρτς είχε απευθύνει ήδη την προπερασμένη Δευτέρα, σαφή προειδοποίηση για το ενδεχόμενο προεκλογικής εμφάνισης στην Αυστρία, του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενόψει του τουρκικού δημοψηφίσματος της 16ης Απριλίου, τονίζοντας πως αυτή θα ήταν "ανεπιθύμητη".

 

"Ο Τούρκος πρόεδρος μπορεί φυσικά να έλθει για διμερείς επισκέψεις στην Ευρώπη και στην Αυστρία και να έχει συνομιλίες με την κρατική ηγεσία, όπως κάθε άλλος κορυφαίος πολιτικός, αλλά απορρίπτουμε σαφώς την μεταφορά στην Αυστρία του τουρκικού προεκλογικού αγώνα και της πόλωσης, διότι αυτό θα οδηγούσε σε αυξημένες εντάσεις και σίγουρα αποτελεί εμπόδιο για την ενσωμάτωση", είχε επισημάνει ο επικεφαλής της αυστριακής διπλωματίας.

 

Σαφώς κατά της εμφάνισης Ερντογάν σε προεκλογικές συγκεντρώσεις στην Αυστρία και στη Γερμανία είχε τοποθετηθεί και ο νέος ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, στις συνομιλίες του στο Βερολίνο την περασμένη Παρασκευή, με τον Γερμανό, απερχόμενο, ομόλογό του Γιόαχιμ Γκάουκ.

 

"Τα θεμελιώδη δικαιώματα και οι ελευθερίες κατακτήθηκαν με αγώνες εναντίον της εξουσίας, όχι για να δίνουν τη δυνατότητα προεκλογικής εμφάνισης σε έναν Τούρκο υπουργό", είχε τονίσει ο Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, επικροτώντας την απαγόρευση από τις γερμανικές αρχές εκδηλώσεων με ομιλητές τους Τούρκους υπουργούς Δικαιοσύνης και Οικονομίας, στις γερμανικές πόλεις Κολωνία και Γκαγκενάου.

 

Σε αντίθεση με τον Αυστριακό ομόλογό του, ο Γερμανός ομοσπονδιακός πρόεδρος είχε ασκήσει, εμμέσως πλην σαφώς, κριτική στην απαγόρευση αυτή, σημειώνοντας πως οι εξελίξεις στην Τουρκία του φαίνονται μεν ύποπτες και είναι "οργισμένος με τον περιορισμό εκεί της ελευθερίας του Τύπου", ωστόσο "του προξενούν ανησυχία και οι περιορισμοί των αρχών του κράτους δικαίου στη Γερμανία".

 

Απαγόρευση συγκέντρωσης και σε ελβετικό καντόνι

 

Οι αστυνομικές αρχές της Ελβετίας απαγόρευσαν σήμερα μια προεκλογική συγκέντρωση στην οποία θα μετείχε ένα στέλεχος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) της Τουρκίας, επικαλούμενες κίνδυνο για τη δημόσια τάξη.


Η αστυνομία έκανε λόγο για "σημαντικούς κινδύνους" που οδήγησαν στην απόφαση να απαγορεύσει την εκδήλωση, που επρόκειτο να γίνει σήμερα το βράδυ στο καντόνι Άαργκαου, στη βόρεια Ελβετία.


Ο Χουρσίτ Γιλντιρίμ, αντιπρόεδρος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στην Κωνσταντινούπολη, επρόκειτο αρχικά να μιλήσει στη Ζυρίχη αλλά οι οργανωτές άλλαξαν βιαστικά την τοποθεσία επειδή και οι αρχές της πόλης αυτής απαγόρευσαν τη συγκέντρωση. Έτσι, η Ένωση Ευρωπαίων Τούρκων Δημοκρατών (UETD) ανακοίνωσε ότι η συγκέντρωση (που τελικά ματαιώθηκε) θα γινόταν στα γραφεία της στο Σπράιτενμπαχ, στο καντόνι του Άαργκαου.


Πολλές προεκλογικές εκδηλώσεις του AKP που επρόκειτο να γίνουν σε ευρωπαϊκές πόλεις ενόψει του δημοψηφίσματος για τη συνταγματική αναθεώρηση στην Τουρκία έχουν ακυρωθεί ή απαγορευτεί τις τελευταίες ημέρες, ιδίως στη Γερμανία και την Αυστρία.


Το καντόνι της Ζυρίχης είχε ζητήσει από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Ελβετίας να απαγορεύσει μια εκδήλωση με ομιλητή τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, όμως η Βέρνη απέρριψε αυτό το αίτημα. Όμως ο Τούρκος υπουργός εξακολουθεί να ψάχνει τον κατάλληλο χώρο για τη συγκέντρωση αυτή, που είναι προγραμματισμένη για την Κυριακή, αφού ότι το ξενοδοχείο Hilton υπαναχώρησε και την ακύρωσε, επικαλούμενο "προβλήματα ασφαλείας". Ένα άλλο ξενοδοχείο, στην πόλη Βίντερτουρ, απορρίφθηκε γιατί κρίθηκε ακατάλληλο.

 

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γάζα: Στοχευμένο πλήγμα του Ισραήλ κατά δημοσιογράφων - 7 νεκροί, 5 μέλη του Αλ Τζαζίρα

Διεθνή / Γάζα: Στοχευμένο πλήγμα του Ισραήλ κατά δημοσιογράφων - 7 νεκροί, 5 μέλη του Αλ Τζαζίρα

Μεταξύ των θυμάτων στη Γάζα είναι ο ανταποκριτής του Αλ Τζαζίρα, Ανάς αλ Σαρίφ που βρισκόταν στη Γάζα από το ξέσπασμα του πολέμου το 2023 - Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε ότι έπληξε «στοχοποιημένα» τον Αλ Σαρίφ, χαρακτηρίζοντάς τον «τρομοκράτη» που «παρίστανε τον δημοσιογράφο»
LIFO NEWSROOM
Κάλας: Καμία συμφωνία ΗΠΑ-Ρωσίας χωρίς Ουκρανία και ΕΕ – Έκτακτη τηλεδιάσκεψη των ΥΠΕΞ τη Δευτέρα

Διεθνή / Κάλας: Καμία συμφωνία ΗΠΑ-Ρωσίας χωρίς Ουκρανία και ΕΕ – Έκτακτη τηλεδιάσκεψη των ΥΠΕΞ τη Δευτέρα

Η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ προειδοποίησε πως μια διαπραγματευτική λύση δεν πρέπει να αφήσει περιθώρια για νέα επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας, της διατλαντικής συμμαχίας ή της Ευρώπης
LIFO NEWSROOM
Τρία «ξωτικά» από τη Γερμανία ξεκίνησαν ποδηλατικό ταξίδι 3.000 χλμ. για να παραδώσουν γράμματα στον Άγιο Βασίλη

Διεθνή / Τρία «ξωτικά» από τη Γερμανία ξεκίνησαν ποδηλατικό ταξίδι 3.000 χλμ. για να παραδώσουν γράμματα στον Άγιο Βασίλη

Τρεις ταχυδρομικοί υπάλληλοι μεταφέρουν ευχές και λίστες δώρων από την πόλη Σαντ Νικολάους στη Γερμανία έως το Ροβανιέμι της Φινλανδίας, περνώντας από τρεις χώρες
LIFO NEWSROOM
Από τις τράπεζες στις τσάντες: Οι συμμορίες στο Παρίσι αρπάζουν Hermès και Louis Vuitton αξίας εκατομμυρίων

Διεθνή / Από τις τράπεζες στις τσάντες: Οι συμμορίες στο Παρίσι αρπάζουν Hermès και Louis Vuitton αξίας εκατομμυρίων

Η εκτόξευση της παγκόσμιας ζήτησης για δερμάτινα είδη υψηλής ραπτικής, τροφοδοτούμενη και από τα social media, έχει αυξήσει τις τιμές σε τέτοιο βαθμό που η μεταπώλησή τους αποφέρει τεράστια κέρδη
LIFO NEWSROOM
Ιταλία: Δεκάδες χιλιάδες διαδήλωσαν στη Μεσίνα κατά της γέφυρας που θα ενώνει τη Σικελία με την ηπειρωτική χώρα

Διεθνή / Ιταλία: Δεκάδες χιλιάδες διαδήλωσαν στη Μεσίνα κατά της γέφυρας που θα ενώνει τη Σικελία με την ηπειρωτική χώρα

Το έργο, αξίας 13,5 δισ. ευρώ, θα δημιουργήσει τη μεγαλύτερη κρεμαστή γέφυρα στον κόσμο, αλλά προκαλεί αντιδράσεις για τον περιβαλλοντικό και κοινωνικό του αντίκτυπο
LIFO NEWSROOM
Ένα πρώην Rolling Stone κατηγορεί το Μητροπολιτικό Μουσείο Ν. Υόρκης ότι εκθέτει την κλεμμένη κιθάρα του

Διεθνή / Ένας πρώην Rolling Stone κατηγορεί το Μητροπολιτικό Μουσείο Ν. Υόρκης ότι εκθέτει την κλεμμένη κιθάρα του

Η κιθάρα, γνωστή και ως «Keithburst», ανήκε τη δεκαετία του ’60 στον Κιθ Ρίτσαρντς, ενώ στη συνέχεια την έπαιξαν κι άλλοι κορυφαίοι κιθαρίστες, όπως ο Έρικ Κλάπτον και ο Τζίμι Πέιτζ
LIFO NEWSROOM
Ο Κρις Χέμσγουορθ εξηγεί πώς η διάγνωση υψηλού κινδύνου Αλτσχάιμερ τον έκανε να αναθεωρήσει

Διεθνή / Ο Κρις Χέμσγουορθ εξηγεί πώς η διάγνωση υψηλού κινδύνου Αλτσχάιμερ τον έκανε να αναθεωρήσει

Ο Αυστραλός ηθοποιός μιλά για την αποκάλυψη ότι φέρει δύο αντίγραφα του γονιδίου APOE4, γεγονός που αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες εκδήλωσης της ασθένειας, και πώς αυτή η γνώση επηρέασε τις επιλογές του
LIFO NEWSROOM