No.1

Αυστρία: Η Τουρκία πλέον δεν έχει καμία πιθανότητα να γίνει μέλος της ΕΕ

Αυστρία: Η Τουρκία πλέον δεν έχει καμία πιθανότητα να γίνει μέλος της ΕΕ Facebook Twitter
1

Η Τουρκία δεν έχει ουσιαστικά καμία πλέον πιθανότητα να γίνει μέλος της Ευρωπαικής Ενωσης, καθώς «με το χθεσινό δημοψήφισμα ενταφιάστηκε η προοπτική της ένταξης», εκτιμά ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας Κρίστιαν Κερν σε αποψινές δηλώσεις του σε δημοσιογράφους στη Βιέννη.


Από την πλευρά του, ο Αυστριακός ομοσπονδιακός Πρόεδρος Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν θεωρεί πως «με το αμφισβητούμενο και οριακό "Ναι" για ένα αυταρχικό προεδρικό σύστημα» η Τουρκία έχει απομακρυνθεί περαιτέρω από τις δημοκρατικές αξίες και τα πρότυπα της Ευρώπης, και ως εκ τούτου πηγαίνει ολοένα και περισσότερο σε μεγάλη απόσταση μία ένταξή της στην ΕΕ.


Σύμφωνα με τον καγκελάριο Κρίστιαν Κερν, το δημοψήφισμα έδειξε πως η Τουρκία είναι «πολύ μακριά» από το δρόμο για την Ευρώπη και ως εκ τούτου είναι σαφές πως εκπίπτουν οι προενταξιακές βοήθειες προς τη χώρα αυτή, που σημαίνει ότι «περνούμε σε μία νέα εποχή», ωστόσο δεν τίθεται θέμα πληρωμών από την ΕΕ στο πλαίσιο της συμφωνίας για το προσφυγικό, όπου η Τουρκία εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της.


Ο ίδιος επισήμανε ταυτόχρονα πως η Τουρκία είναι ένα σημαντικό κράτος σε άμεση γειτονία με την ΕΕ, η οποία έχει συμφέρον να παραμείνει η Τουρκία σταθερή χώρα και τώρα θα πρέπει να συζητηθεί σε επίπεδο ΕΕ η μορφή που θα έχει μία περαιτέρω συνεργασία μαζί της στον οικονομικό τομέα, στον τομέα της πολιτικής ασφάλειας και στο μεταναστευτικό.


Κατά την άποψή του, ο Ερντογάν θα πρέπει τώρα να φροντίσει ώστε να γίνουν σεβαστά, το ταχύτερο δυνατό, τα ανθρώπινα δικαιώματα, ενώ εάν εφαρμοστεί η εξαγγελία του για επιστροφή της θανατικής ποινής, τότε αυτό θα αποτελέσει σημάδι πως δεν υπάρχει κανένα πλέον ενδιαφέρον για συνεργασία με την Ευρώπη.


Όπως τονίζει σε σχετική ανακοίνωσή του ο ομοσπονδιακός Πρόεδρος της Αυστρίας Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, η εξέλιξη στην Τουρκία προκαλεί μεγάλη ανησυχία, η συνεργασία ανάμεσα στην ΕΕ και στην Τουρκία, έπειτα από αυτή την απόφαση στο δημοψήφισμα, θα καταστεί ακόμη πιο δύσκολη, «ωστόσο θα πρέπει να παραμείνουμε νηφάλιοι και να μην κλείσουμε με κρότο την πόρτα στην Τουρκία, αλλά να διατηρήσουμε το διάλογο μαζί της, καθώς μία παραπέρα κλιμάκωση δεν είναι προς συμφέρον ούτε της ΕΕ ούτε της Τουρκίας».


Σε δηλώσεις του νωρίτερα, ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς, τονίζοντας πως η Τουρκία δεν μπορεί να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ζητούσε να υπάρξει ένα σαφές μήνυμα από τις Βρυξέλλες, μετά από το οριακό «Ναι» για την αμφιλεγόμενη Αναθεώρηση του τουρκικού Συντάγματος, το οποίο, όπως επισήμανε ο ίδιος, «σημαίνει ότι η Τουρκία συνεχίζει να απομακρύνεται από το Κράτος Δικαίου και τη Δημοκρατία».


Το αποτέλεσμα είναι ένα ξεκάθαρο σημάδι κατά της ΕΕ, για το οποίο ο ίδιος αναμένει μία σαφή αντίδραση από τις Βρυξέλλες, καθώς «απαιτείται επιτέλους ειλικρίνεια ως προς τη σχέση ΕΕ -Τουρκίας, και θα πρέπει επιτέλους να τελειώσει η περίοδος του τακτικισμού», ανέφερε ο Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος προέρχεται από το συγκυβερνών, με τους Σοσιαλδημοκράτες, συντηρητικό Λαικό Κόμμα.


Ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών ελπίζει, όπως είπε, σε μία αλλαγή συνείδησης από εκείνους στην ΕΕ που εξακολουθούν να τάσσονται υπέρ της ένταξης της Τουρκίας, ενώ ταυτόχρονα επανέλαβε την εδώ και μήνες απαίτησή του για διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «η Τουρκία δεν μπορεί να γίνει μέλος της ΕΕ και ως εκ τούτου θα πρέπει να τερματιστεί η φαντασίωση μίας ένταξης».

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Διεθνή
1

No.1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μελέτη UCLA: Η κυβέρνηση Τραμπ αφαίρεσε LGBTQ+ ερωτήσεις από 360 ομοσπονδιακές έρευνες

Διεθνή / Η κυβέρνηση Τραμπ αφαίρεσε ερωτήσεις περί σεξουαλικού προσανατολισμού από 360 ομοσπονδιακές έρευνες

Μελέτη του UCLA Williams Institute συνδέει τις αλλαγές με το εκτελεστικό διάταγμα του 2025 για τον ορισμό του φύλου σε ομοσπονδιακό επίπεδο και προειδοποιεί ότι η απουσία δεδομένων SOGI ενδέχεται να επηρεάσει την καταγραφή ανισοτήτων και τη χάραξη πολιτικών για LGBTQ+ κοινότητες.
THE LIFO TEAM
ΝΤΑΒΟΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΤΖΕΦΡΙ ΕΠΣΤΑΙΝ ΜΠΟΡΓΚΕ ΜΠΡΕΝΤΕ

Διεθνή / Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ: Παραιτείται ο CEO μετά από έρευνα για τις σχέσεις του με τον Τζέφρι Επσταϊν

Η αποχώρησή του από τον φορέα που διοργανώνει το ετήσιο συνέδριο στο Νταβός έρχεται λιγότερο από έναν μήνα μετά τη δημοσιοποίηση νέας δέσμης εγγράφων που συνδέονται με την υπόθεση Έπσταϊν
THE LIFO TEAM
ΑΝΤΡΙΟΥ ΣΥΛΛΗΨΗ ΣΑΡΑ ΦΕΡΓΚΙΟΥΣΟΝ

Διεθνή / Τι ακολουθεί για τον Άντριου μετά τη σύλληψή του και πού βρίσκεται η Σάρα Φέργκιουσον;

Bιογράφος της βασιλικής οικογένειας τονίζει ότι η «κηλίδα» των πράξεων του Άντριου επηρεάζει και υπονομεύει συνολικά τη μοναρχία, κάτι πρωτοφανές για τη σύγχρονη εποχή
THE LIFO TEAM
Αρχεία Έπσταϊν: Η οικογένεια του Στίβεν Χόκινγκ υποστηρίζει ότι οι γυναίκες στη φωτογραφία ήταν φροντίστριές του

Διεθνή / Αρχεία Έπσταϊν: Η οικογένεια του Στίβεν Χόκινγκ υποστηρίζει ότι οι γυναίκες στη φωτογραφία ήταν φροντίστριές του

Το όνομα του καθηγητή αναφέρεται περισσότερες από 250 φορές στα εκατομμύρια emails και έγγραφα που δημοσιοποιήθηκαν από το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης στο πλαίσιο της έρευνας για τον Έπσταϊν
THE LIFO TEAM

σχόλια

1 σχόλια