Η μάστιγα των ποντικών, που επιτίθενται σε περιοχές της Αυστραλίας μετατρέπεται σε ιστορία τρόμου, με τα τρωκτικά να απειλούν να εισβάλουν στο Σίδνεϊ.

 

Εκατομμύρια ποντίκια έπληξαν σχολεία, σπίτια και νοσοκομεία στις ανατολικές πολιτείες της Νέας Νότιας Ουαλίας και του Κουίνσλαντ, προκαλώντας πανικό και αφήνοντας ολόκληρες πόλεις να ασφυκτιούν από μια παρατεταμένη και έντονη οσμή.

 

Τώρα υπάρχουν αναφορές ότι επιτίθενται σε λείψανα νεκρών τρωκτικών με τις προβλέψεις, που τα θέλουν να φτάνουν στο Σίδνεϊ μέσα σε λίγες εβδομάδες, να εντείνονται.

 

Ενώ η Αυστραλιανή Αρχή Φυτοφαρμάκων και Κτηνιατρικών Φαρμάκων δεν έχει εγκρίνει τη χρήση κάποιας τοξικής χημικής ουσίας για την αντιμετώπιση της μάστιγας, η πολιτεία της Νέας Νότιας Ουαλίας προετοιμάζεται ήδη για την χορήγηση σχετικής άδειας.

 

Οι τοπικές αρχές εξασφάλισαν 5.000 λίτρα Bromadiolone, ένα από τα ισχυρότερα φάρμακα για την εξολόθρευση των ποντικιών, προκειμένου να διανεμηθούν στις περιοχές που πλήττονται περισσότερο.

 

Τα κοπάδια των τρωκτικών απειλούν επίσης τη γεωργική βιομηχανία των 68 δισ.δολαρίων. Οι αριθμοί των ποντικιών έχουν εκτοξευτεί μετά από τις περικοπές συγκεκριμένων καλλιεργειών πέρυσι. 

 

Ορισμένοι αγρότες αποφεύγουν να φυτέψουν χειμερινές καλλιέργειες επειδή φοβούνται ζημιά στους σπόρους τους, σύμφωνα με τον Matthew Madden, πρόεδρο της επιτροπής σιτηρών για τη βιομηχανική ομάδα NSW Farmers.

 

Αρκετές καλλιέργειες σόργου, των οποίων η συγκομιδή έχει ήδη γίνει υπέστησαν σημαντικές ζημιές, που κυμαίνονται από 20% έως 100% σε ορισμένους αγρούς, είπε ο Madden.

 

Πρόσθεσε δε, ότι οι σπόροι που αποθηκεύτηκαν από το προηγούμενο έτος, εάν δεν καταναλώθηκαν, έχουν μολυνθεί από τα περιττώματα των ποντικιών. Αυτό οδηγεί σε επιπλέον κόστος καθαρισμού για τους αγρότες ή, σε ορισμένες περιπτώσεις, απόρριψη της συγκομιδής.

 

Η οικονομική επίπτωση δεν περιορίζεται μόνο στα αγροκτήματα. Έχουν επίσης αναφερθεί ζημιές σε μηχανήματα, αποθήκες, σπίτια ενώ έχουν αναφερθεί και περιστατικά, που συνδέονται με την ανθρώπινη υγεία. 

 

Ο Madden είπε ότι η καταστροφή θα μπορούσε να κοστίσει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια. Είναι δύσκολο να προσδιοριστεί το κόστος, πρόσθεσε.

 

«Δεν θα ξέρουμε μέχρι τη συγκομιδή. Είναι απλώς αδιανόητο» είπε.

 

Ο κίνδυνος κλιμάκωσης της κατάστασης την άνοιξη συνεχίζει να επιβαρύνει τις προοπτικές. Οι αριθμοί των τρωκτικών συνήθως αρχίζουν να μειώνονται κατά τους ψυχρότερους μήνες, αλλά φέτος έχει μειωθεί αυτή η τάση. Αυτό είναι ένα βασικό πρόβλημα: εάν οι αριθμοί συνεχίσουν να αυξάνονται περισσότερο από την αναμενόμενη αύξηση κατά τους θερμότερους μήνες.

 

Οι άφθονες βροχές του περασμένου έτους, οι οποίες έδωσαν ανάπαυλα στους αγρότες μετά από παρατεταμένη ξηρασία, άνοιξαν το δρόμο και για να εκτοξευτεί ο πληθυσμός των ποντικιών, δήλωσε ο Madden.

 

Με πληροφορίες του Bloomberg