Αυστραλία: Αντιμέτωπος με δύο δίκες βρίσκεται ο καρδινάλιος Πελ

Αυστραλία: Αντιμέτωπος με δύο δίκες βρίσκεται ο καρδινάλιος Πελ Facebook Twitter
EPA/DANIEL POCKETT
0

Οι δικηγόροι του καρδιναλίου Τζορτζ Πελ ζήτησαν τη διεξαγωγή δύο διαφορετικών δικών για τις κατηγορίες που τον βαρύνουν σχετικά με σεξουαλική κακοποίηση.

Ο ταμίας του Βατικανού έχει δηλώσει αθώος για όλες τις κατηγορίες εναντίον του, τις οποίες διαψεύδει κατηγορηματικά.

Χθες Τρίτη δικαστήριο της Βικτόρια αποφάσισε ότι υπάρχουν αρκετές ενδείξεις για να παραπεμφθεί σε δίκη σχετικά με τις καταγγελίες περί σεξουαλικής κακοποίησης στη διάρκεια της δεκαετίας 1970 και 1990.

Η ακριβής φύση των αδικημάτων που προσάπτονται στον 76χρονο αρχιεπίσκοπο δεν έχει γίνει γνωστή, με τις αυστραλιανές αρχές να έχουν απλώς ανακοινώσει ότι πρόκειται για «πολλούς ενάγοντες».

Το δικαστήριο της Μελβούρνης άκουσε, τις περισσότερες φορές στη διάρκεια κεκλεισμένων των θυρών συνεδριάσεων, επί τέσσερις εβδομάδες τις μαρτυρίες περισσότερων από 30 φερόμενων θυμάτων του καρδιναλίου, τα οποία υποβλήθηκαν και στις ερωτήσεις της υπεράσπισης.

Στις συνεδριάσεις που ήταν ανοικτές για το κοινό το δικαστήριο παρακολούθησε ένα φερόμενο θύμα του καρδιναλίου να περιγράφει ένα συμβάν στον καθεδρικό ναό της Μελβούρνης τη δεκαετία του 1990.

Επίσης υπήρχαν μαρτυρίες για άλλα περιστατικά σε έναν κινηματογράφο και μια πισίνα στην περιφέρεια της Βικτόρια τη δεκαετία του 1970.

Τώρα αν συμφωνήσει ο δικαστής, θα διεξαχθούν δύο δίκες, μία για την περίοδο που ο Πελ ήταν ιερέας στην πόλη Μπάλαρατ τη δεκαετία του 1970 και μία άλλη για την περίοδο που ήταν αρχιεπίσκοπος της Μελβούρνης τη δεκαετία του 1990.

Εξάλλου η δικαστής Σούζαν Πάλεν δήλωσε ότι η ημερομηνία διεξαγωγής της δίκης του Πελ θα οριστεί στις 16 Μαΐου. Μέχρι τότε ο καρδινάλιος είναι ελεύθερος υπό όρους, ενώ έχει κατασχεθεί το διαβατήριό του.

Ο δικηγόρος του, ο Ρόμπερτ Ρίχτερ, ζήτησε η διαδικασία να προχωρήσει άμεσα, καθώς «ο πελάτης μου είναι 76 ετών και όλοι πρέπει να συνεχίσουν τις ζωές τους».

Παράλληλα πρόσθεσε ότι ένας «κρίσιμης σημασίας» μάρτυρας είναι πλέον 80 ετών και ότι το θέμα της υγείας είναι «σημαντικό» και για άλλους μάρτυρες.

Ο Πελ είναι ο πιο υψηλόβαθμος καθολικός ιερέας της Αυστραλίας και ένας από τους πιο ισχυρούς αξιωματούχους του Βατικανού. Πέρυσι πήρε άδεια για να αντιμετωπίσει τις κατηγορίες εναντίον του στην πατρίδα του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΛΟΑΤΚΙ ΑΚΤΙΒΙΣΤΕΣ ΚΑΡΑΙΒΙΚΗ

Διεθνή / Ακτιβιστές ΛΟΑΤΚΙ+ στην Καραϊβική χαιρετίζουν την ιστορική απόφαση δικαστηρίου που καταργεί νόμους της αποικιακής εποχής

«Προχωράμε προς τη σωστή κατεύθυνση» καθώς το ανώτατο δικαστήριο της Ανατολικής Καραϊβικής κρίνει αντισυνταγματικούς τους νόμους στην Αγία Λουκία για την ομοφυλοφιλική ερωτική επαφή
LIFO NEWSROOM
Νταβίντ Γκρόσμαν: Ο ισραηλινός συγγραφέας κατηγορεί με «ραγισμένη καρδιά» την χώρα του για γενοκτονία στην Γάζα

Διεθνή / Νταβίντ Γκρόσμαν: Ο ισραηλινός συγγραφέας κατηγορεί με «ραγισμένη καρδιά» την χώρα του για γενοκτονία στην Γάζα

«Αρνήθηκα επί χρόνια να χρησιμοποιήσω τον όρο "γενοκτονία". Αλλά τώρα δεν μπορώ να μην τον χρησιμοποιήσω, έπειτα από όσα διάβασα στις εφημερίδες, έπειτα από τις εικόνες που είδα και αφού μίλησα με ανθρώπους που ήταν εκεί» δήλωσε σε συνέντευξή του
LIFO NEWSROOM
Αβάσιμες χαρακτήρισε το Ιράν τις κατηγορίες ότι απεργάζεται σχέδια για τη δολοφονία και την απαγωγή ατόμων στο εξωτερικό

Διεθνή / Αβάσιμες χαρακτήρισε το Ιράν τις κατηγορίες ότι απεργάζεται σχέδια για τη δολοφονία και την απαγωγή ατόμων στο εξωτερικό

«Πρόκειται για προσπάθεια να εκτραπεί η προσοχή του κοινού από τη γενοκτονία στην κατεχόμενη Παλαιστίνη», ανέφερε ο εκπρόσωπος του ιρανικού ΥΠΕΞ
LIFO NEWSROOM
Η μαθηματική εξίσωση της πείνας στη Γάζα: Πώς το Ισραήλ προκάλεσε λιμό στη Γάζα

Διεθνή / Η μαθηματική εξίσωση της πείνας στη Γάζα: Πώς το Ισραήλ προκάλεσε λιμό

Εδώ και δεκαετίες υπολογίζει συστηματικά τις ανάγκες σε τρόφιμα στη Γάζα, ρυθμίζοντας τις παραδόσεις έτσι ώστε να ασκεί πίεση - «Η ιδέα είναι να βάλουμε τους Παλαιστίνιους σε δίαιτα, αλλά να μην πεθάνουν από την πείνα», είχε δηλώσει το 2006 ανώτατος σύμβουλος του (τότε) πρωθυπουργού Έχουντ Ολμέρτ
LIFO NEWSROOM