Το Όσλο και εννέα γειτονικοί δήμοι της πρωτεύουσας της Νορβηγίας μπαίνουν σε πιο αυστηρό lockdown από σήμερα, Σάββατο, λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων της βρετανικής μετάλλαξης του κορωνοϊού.

 

Τα εμπορικά κέντρα και άλλα καταστήματα, που δεν κρίνεται ότι πωλούν είδη πρώτης ανάγκης, κλείνουν για πρώτη φορά από το ξέσπασμα της πανδημίας. Τα ρολά θα παραμείνουν κατεβασμένα τουλάχιστον έως την 1η Φεβρουαρίου. Ανοιχτά θα παραμείνουν τα καταστήματα που πωλούν τρόφιμα, τα φαρμακεία και τα πρατήρια καυσίμων.

 

Οι αθλητικές δραστηριότητες διακόπτονται, ενώ τα εστιατόρια κλείνουν και τα σχολεία θα πρέπει να στραφούν περισσότερο στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Παράλληλα, ζητήθηκε από τους πολίτες να μην δέχονται επισκέπτες στα σπίτια τους.

 

«Μαζί καταφέραμε αρκετές φορές να αναχαιτίσουμε τον κορωνοϊό και είμαι πεπεισμένος ότι θα τα καταφέρουμε ξανά», δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Μπεντ Χέγιε.

 

Μέχρι τώρα στη Νορβηγία έχουν εντοπιστεί 55 κρούσματα με το μεταλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού το οποίο καταγράφηκε αρχικά στη Βρετανία. Έως και την Πέμπτη στη χώρα των 5,4 κατοίκων περίπου 72.000 άνθρωποι είχαν λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου για τον κορωνοϊό και σχεδόν 1.900 είχαν κάνει και τη δεύτερη δόση.

 

Με πληροφορίες από Reuters