Ο πρώην αστυνομικός που καταδικάστηκε για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ και οι τρεις πρώην συνάδελφοί του, που ενεπλάκησαν στο περιστατικό, δήλωσαν αθώοι για τις κατηγορίες που αντιμετωπίζουν για καταπάτηση συνταγματικών δικαιωμάτων του θύματος, κατά την έναρξη της νέας δίκης, ενώπιον ομοσπονδιακού δικαστηρίου. 

 

Ο Ντέρεκ Σόβιν, ο 45χρονος που γονάτισε στον λαιμό του Τζορτζ Φλόιντ για σχεδόν 10 λεπτά προσπαθώντας να τον συλλάβει, έως σήμερα δεν έχει παραδεχθεί τις ευθύνες του. Τον Ιούνιο κρίθηκε ένοχος για δολοφονία και του επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 22 ετών και έξι μηνών

 

Στο δικαστήριο ο συνήγορός του επέμενε ότι ο πελάτης του απλώς ακολουθούσε τις διαδικασίες που τηρεί η αστυνομία και ότι ο θάνατος του Φλόιντ οφειλόταν σε προβλήματα υγείας, σε συνδυασμό με χρήση ναρκωτικών ουσιών, αλλά δεν έπεισε τους ενόρκους. 

 

Οι τρεις πρώην συνάδελφοι του Σόβιν, Του Τάο, Αλεξάντερ Κουένγκ και Τόμας Λέιν, θα δικαστούν τον Μάρτιο στη Μινεσότα με την κατηγορία της «συνέργειας σε δολοφονία».

 

Παράλληλα και οι τέσσερις κατηγορούνται από την ομοσπονδιακή δικαιοσύνη για καταπάτηση των συνταγματικών δικαιωμάτων του Τζορτζ Φλόιντ. Για αυτή την υπόθεση εμφανίστηκαν σήμερα, μέσω βιντεοδιάσκεψης, ενώπιον ομοσπονδιακού δικαστή. Στην έναρξη της δίκης όλοι τους δήλωσαν αθώοι.

 

Σύμφωνα με τον τοπικό Τύπο, ο Σόβιν διαπραγματεύεται μια συμφωνία με τις εισαγγελικές αρχές, ώστε να δηλώσει ένοχος για να αποφύγει μια νέα δίκη.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ AFP