Σεισμός

Άθλιες συνθήκες στη βιομηχανία κρέατος

Άθλιες συνθήκες στη βιομηχανία κρέατος Facebook Twitter
GETTY IMAGES
0

Δεν είναι μόνο ο κορωνοϊός που έφερε στην επιφάνεια τις κακές συνθήκες υγιεινής και εργασίας που επικρατούν στη βιομηχανία κρέατος. Συνδικάτα και ζωοφιλικές οργανώσεις διαμαρτύρονται επί χρόνια.


Μόνο στη Γερμανία το 2019 σφαγιάστηκαν 59,7 εκατομμύρια χοίροι, βοοειδή, πρόβατα, κατσίκες και άλογα. Συμπεριλαμβανομένων και των κοτόπουλων, οι επιχειρήσεις παράγουν περίπου οχτώ εκατομμύρια τόνους κρέατος το χρόνο.


Είναι μία χώρα όπου παράγεται πολύ περισσότερο κρέας από όσο καταναλώνεται. Οι κύριες χώρες, στις οποίες εξάγεται το κρέας, είναι η Ιταλία (17%( και ακολουθούν η Ολλανδία, η Κίνα και η Πολωνία (9% σε κάθε μία). Ο μέσος καταναλωτής στην ισχυρότερη οικονομία της Ευρώπης καταναλώνει κατά μέσο όρο 59,5 κιλά κρέας το χρόνο, ωστόσο η τάση είναι πτωτική τα τελευταία χρόνια.

Το μεγαλύτερο σφαγείο της χώρας είναι το Tönnies, το οποίο τις τελευταίες ημέρες βρίσκεται στα πρωτοσέλιδα εξαιτίας των εκατοντάδων κρουσμάτων κορωνοϊούπου εντοπίστηκαν ανάμεσα στους εργαζομένους του. Και πριν την πανδημία όμως η βιομηχανία κρέατος είχε βρεθεί πολλές φορές στο στόχαστρο της κριτικής.


Γιατί μεταδίδεται εύκολα ο κορωνοϊός στα σφαγεία;

Η λοιμωξιολόγος Ιζαμπέλα Έκερλε έχει ορισμένες εξηγήσεις. Καταρχάς οι συνθήκες εργασίας δεν συνάδουν με τα μέτρα προστασίας που επιβάλλονται αυτή την περίοδο για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού. Πολλά άτομα μένουν κλεισμένα για πολλές ώρες στον ίδιο χώρο και χωρίς να τηρούνται οι αποστάσεις ασφαλείας.


Ένα άλλος λόγος είναι η ένταση της σωματικής εργασίας και η αύξηση της υγρασίας. Η μετάδοση του ιού μέσα από τα υγρά χέρια, τα γάντια και τις ποδιές είναι ευκολότερη. Εκτός αυτού ξένοι εργάτες διαμένουν συχνά πολλοί μαζί σε στενά καταλύματα. Σύμφωνα με στοιχεία της γερμανικής κυβέρνησης το 2018 το 50% των εργαζομένων στα γερμανικά σφαγεία δεν είχαν γερμανικό διαβατήριο. Οι περισσότεροι είναι από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία και έρχονται στη Γερμανία να εργαστούν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου που τους παρέχουν περιορισμένα δικαιώματα. Σύμφωνα πάλι με στοιχεία της γερμανικής κυβέρνησης εργάζονται συνήθως βράδια και Σαββατοκύριακα.


Συνθήκες εκμετάλλευσης για τους εργαζόμενους

Επισήμως υποτίθεται ότι παίρνουν τον κατώτατο μισθό που από το 2014 έχει καθιερωθεί στα 9,35 ευρώ την ώρα. Συνδικάτα όμως και διάφορες επιχειρήσεις εκτιμούν ότι τους γίνονται παρακρατήσεις για διάφορα κόστη όπως μεταφορικά, διαμονή και σπάνια καταφέρνουν να πάρουν το καθαρό ποσό που υπολόγιζαν.

«Οι εργαζόμενοι μαθαίνουν πως η Γερμανία, η οποία υποτίθεται ότι είναι κοινωνικό κράτος δικαίου, τους αφήνει απροστάτευτους απέναντι στους εργοδότες» δηλώνει ο Άρμιν Βίζε, επικεφαλής του συνδικάτου τροφίμων Nahrung-Genuss-Gaststätten.


Οι εργαζόμενοι ανήκουν συχνά σε εταιρείες υπενοικίασης και οι επιχειρήσεις κρέατος δηλώνουν αναρμόδιες για τις συνθήκες διαβίωσης των εργαζομένων. Συχνά κοιμούνται πολλά άτομα μαζί σε ένα φτωχικό δωμάτιο.


Η κυβέρνηση προσπάθησε πρόσφατα να απαγορεύσει τη δραστηριοποίηση αυτών των εταιρειών στη βιομηχανία κρέατος και να καθιστά υπεύθυνες για τους εργαζομένους τις γερμανικές εταιρείες στις οποίες εργάζονται. Εάν εγκριθεί το νομοσχέδιο, τότε από τον Ιανουάριο του 2021 θα απαγορεύεται η σύναψη συμβολαίων μέσω εταιρειών ενοικίασης εργαζομένων. Εκτός αυτού θα επιβάλλονται πρόστιμα 30.000 ευρώ εάν οι άνθρωποι εξαναγκάζονται να εργάζονται πάνω από δέκα ώρες την ημέρα.


Για τον Άρμιν Βίζε τα βήματα αυτά είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Χρειάζονται όμως ακόμη δεσμευτικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

Με πληροφορίες από Deutsche Welle

Διεθνή
0

Σεισμός

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η διάδοχος του θρόνου της Ολλανδίας, πριγκίπισσα Αμαλία, «κρυβόταν» για ένα χρόνο στην Ισπανία

Διεθνή / Η διάδοχος του θρόνου της Ολλανδίας, πριγκίπισσα Αμαλία, «κρυβόταν» για ένα χρόνο στην Ισπανία

Την αποκάλυψη έκανε ο βασιλιάς Βίλεμ Αλεξάντερ κατά την διάρκεια ομιλίας του σε δείπνο προς τιμήν του βασιλικού ζεύγους της Ισπανίας - Η πριγκίπισσα Αμαλία δεχόταν απειλές από τον χώρο του οργανωμένου εγκλήματος
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Γαλλία: Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 49 ετών «ο άνθρωπος με τα τρία πρόσωπα»

Διεθνή / Γαλλία: Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 49 ετών «ο άνθρωπος με τα τρία πρόσωπα»

Το 2018 ο 49χρονος Ζερόμ Αμόν, έγινε ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο που έχει υποβληθεί σε δύο μεταμοσχεύσεις στο πρόσωπο - Η τραγική ιστορία της ζωής του ανθρώπου, που το όνειρό του ήταν να μπορεί να δουλέψει
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Πρίγκιπας Ουίλιαμ: «Σιγή ιχθύος» για την υγεία της Κέιτ Μίντλετον στην πρώτη δημόσια εμφάνιση μετά τον καρκίνο

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: «Σιγή ιχθύος» για την υγεία της Κέιτ Μίντλετον στην πρώτη δημόσια εμφάνιση μετά τον καρκίνο

Ο πρίγκιπας της Ουαλίας επισκέφθηκε φιλανθρωπική οργάνωση διανομής τροφίμων στο Σάρεϊ - «Καμία ενημέρωση για την κατάσταση της συζύγου του», λέει δημοσιογράφος του BBC
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ