Αρνήθηκε να ανοίξει την κάμερα του PC του και τον απέλυσαν, τώρα θα του δώσουν 75.000 ευρώ

Αρνήθηκε να ανοίξει την κάμερα του PC του και τον απέλυσαν, τώρα θα του δώσουν 75.000 ευρώ Facebook Twitter
0

Ένα ολλανδικό δικαστήριο δικαίωσε έναν υπάλληλο που είχε απολυθεί, επειδή αρνήθηκε να κρατήσει ανοιχτή την κάμερα του υπολογιστή του για όσο εργαζόταν. 

Τον Αύγουστο, ο τηλεπωλητής που εργαζόταν στην Ολλανδία, κλήθηκε να μοιραστεί live την οθόνη του και να αφήσει την κάμερά του ανοιχτή κατά τη διάρκεια της εργασίας του.

Όταν αρνήθηκε, απολύθηκε με την εταιρεία να τον κατηγορεί για «άρνηση εργασίας» και «ανυπακοή».

Ο άνδρας δεν έδωσε κατάθεση στο δικαστήριο, ούτε η εταιρεία εμφανίστηκε στην ακροαματική διαδικασία, αναφέρει η απόφαση.

Τώρα, το αρμόδιο δικαστήριο επιδίκασε στον υπάλληλο της αμερικανικής εταιρείας πληροφορικής Chetu περίπου 75.000 ευρώ.

Το δικαστήριο είχε αποφανθεί επί της υπόθεσης τον Σεπτέμβριο, αλλά τα πορίσματά του δημοσιεύθηκαν αυτόν τον μήνα και αναφέρθηκαν από τους Netherlands Times.

Αυξημένη παρακολούθηση

Νωρίτερα φέτος, η TUC, η οποία εκπροσωπεί τα συνδικάτα στην Αγγλία και την Ουαλία, προειδοποίησε ότι η χρήση της τεχνολογίας επιτήρησης στους χώρους εργασίας - συμπεριλαμβανομένης της χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης για την παρακολούθηση των εργαζομένων - είχε ενταθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας και ήταν πλέον «ανεξέλεγκτη».

Στις μεθόδους περιλαμβάνεται η παρακολούθηση των ηλεκτρονικών μηνυμάτων και των αρχείων, των webcams στους εταιρικούς υπολογιστές, την παρακολούθηση του πότε και πόσο γρήγορα πληκτρολογεί ένας εργαζόμενος, των κλήσεων που πραγματοποιεί και των κινήσεων που κάνει ο εργαζόμενος, μέσω της χρήσης κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης και συσκευών με δυνατότητα εντοπισμού.

Ο Max Winthrop, εταίρος της δικηγορικής εταιρείας Sintons LLP, δήλωσε ότι η παρακολούθηση των εργαζομένων είχε ενταθεί μαζικά καθώς η απαιτούμενη τεχνολογία έγινε πιο προσιτή και καθώς οι εργοδότες προσπαθούσαν να παρακολουθούν τους υπαλλήλους που εργάζονται από το σπίτι.

Ο ίδιος θεωρεί ότι δεν υπάρχει μια απλή απάντηση στο κατά πόσον η οποιαδήποτε συγκεκριμένη παρακολούθηση παραβιάζει την ιδιωτική ζωή ενός εργαζομένου στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Εξαρτάται. Ένας νόμιμος λόγος παρακολούθησης, όπως η πρόληψη της κλοπής ή της σωματικής βλάβης των εργαζομένων, είναι πιθανό να γίνει αποδεκτός από το δικαστήριο», δήλωσε ο κ. Winthrop, μέλος της Επιτροπής Εργατικού Δικαίου της Law Society.

«Και μόνο η επιβολή ενός παρεμβατικού καθεστώτος παρακολούθησης χωρίς σοβαρό λόγο, ιδίως εάν η παρακολούθηση λαμβάνει χώρα σε περιοχές ή στο χώρο εργασίας όπου οι εργαζόμενοι θα μπορούσαν να έχουν εύλογη προσδοκία ιδιωτικότητας», δεν μπορεί να υποστηριχθεί, σύμφωνα με τον Winthrop.

«Δεν αισθάνομαι άνετα»

Ο εργαζόμενος εργαζόταν για την Chetu από το 2019, όταν τον Αύγουστο του ζητήθηκε να συμμετάσχει σε ένα «Πρόγραμμα διορθωτικών ενεργειών ("CAP") - Εικονική τάξη», κατά τη διάρκεια του οποίου η κάμερα του υπολογιστή έπρεπε να παραμείνει ενεργοποιημένη.

Σύμφωνα με τα πρακτικά της δίκης ο εργαζόμενος αρνήθηκε, λέγοντας: «Δεν αισθάνομαι άνετα να με παρακολουθεί επί εννέα ώρες την ημέρα μια κάμερα. Αυτό αποτελεί παραβίαση της ιδιωτικής μου ζωής και με κάνει να αισθάνομαι πραγματικά άβολα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η κάμερά μου δεν είναι ενεργοποιημένη. Μπορείτε ήδη να παρακολουθείτε όλες τις δραστηριότητες στο φορητό μου υπολογιστή και μοιράζομαι την οθόνη μου».

Απαντώντας στις αντιρρήσεις του εργαζομένου, η Chetu υποστήριξε ότι αυτό δεν διαφέρει από την παρακολούθηση ενός εργαζομένου σε περιβάλλον γραφείου.

Όμως το δικαστήριο διαφώνησε, επικαλούμενο μια απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η οποία αναφέρει ότι «η βιντεοεπιτήρηση ενός εργαζομένου στον χώρο εργασίας, είτε είναι κρυφή είτε όχι, πρέπει να θεωρηθεί ως σημαντική παρέμβαση στην ιδιωτική ζωή του εργαζομένου».

Το δικαστήριο έκρινε ότι δεν υπήρχε επαρκής δικαιολογία για την παρακολούθηση από την Chetu, και επομένως παραβίασε τα δικαιώματα ιδιωτικής ζωής του εργαζομένου.

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Νέα Ζηλανδία εγκρίνει τη χρήση παραισθησιογόνων μανιταριών για θεραπευτικούς σκοπούς

Διεθνή / Η Νέα Ζηλανδία εγκρίνει την ιατρική χρήση παραισθησιογόνων μανιταριών

«Η ψιλοκυβίνη παραμένει ένα μη εγκεκριμένο φάρμακο, αλλά επιτρέπεται πλέον να τη συνταγογραφήσει ένας πολύ έμπειρος ψυχίατρος σε ασθενείς με κατάθλιψη» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας της Νέας Ζηλανδίας
LIFO NEWSROOM
Διάγγελμα Χαμενεΐ: Το Ισραήλ έκανε ένα τεράστιο λάθος και θα τιμωρηθεί γι' αυτό

Διεθνή / Διάγγελμα Χαμενεΐ: Το Ισραήλ έκανε ένα τεράστιο λάθος και θα τιμωρηθεί γι' αυτό

Ο Χαμενεΐ προειδοποίησε ότι «οποιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ αναμφίβολα θα προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά», επικρίνοντας τις «απειλητικές και γελοίες δηλώσεις» του Ντόναλντ Τραμπ
LIFO NEWSROOM
New York Times: Το Ιράν προετοιμάζεται για επιθέσεις σε αμερικανικές βάσεις

Διεθνή / New York Times: Το Ιράν προετοιμάζεται για επιθέσεις σε αμερικανικές βάσεις

Το Ιράν προετοιμάζει πυραύλους για επιθέσεις σε αμερικανικές βάσεις αν οι ΗΠΑ εμπλακούν στον πόλεμο Ισραήλ-Ιράν - Αυξάνονται οι φόβοι για περιφερειακή σύρραξη και αντίποινα από ιρανικές και φιλοϊρανικές δυνάμεις
LIFO NEWSROOM
Τι κάνει ο αρχηγός του στρατού του Πακιστάν στις ΗΠΑ - Το φλερτ με Κίνα και οι εντάσεις με Ινδία

Διεθνή / Τι κάνει ο ισχυρότερος στρατιωτικός του Πακιστάν στις ΗΠΑ - Το «φλερτ» με Κίνα και οι εντάσεις με Ινδία

Ο Αρχηγός Στρατού του Πακιστάν, Ασίμ Μουνίρ, επισκέπτεται την Ουάσινγκτον για να ενισχύσει τις στρατιωτικές και οικονομικές σχέσεις με τις ΗΠΑ, παρά τις αυξανόμενες στρατηγικές δεσμεύσεις με την Κίνα και τις εντάσεις με την Ινδία
LIFO NEWSROOM
Η Τουρκία ανάμεσα σε Ιράν και Ισραήλ: Ευκαιρίες, απειλές και ο φόβος για του Κούρδους

Ανάλυση / Η Τουρκία ανάμεσα σε Ιράν και Ισραήλ: Ευκαιρίες, απειλές και ο φόβος για τους Κούρδους

Η σύγκρουση Ιράν-Ισραήλ φέρνει γεωπολιτικές ευκαιρίες και σοβαρούς κινδύνους για την Τουρκία - Ο ρόλος του Ερντογάν, η ανησυχία για το PKK, και οι επιπτώσεις στην οικονομία και στα σύνορα
LIFO NEWSROOM
«Οι ΗΠΑ είχαν κάνει δοκιμές για την του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν» λέει πρώην επικεφαλής της CIA

Διεθνή / «Οι ΗΠΑ έχουν κάνει δοκιμές για την εξουδετέρωση των πυρηνικών του Ιράν» λέει πρώην επικεφαλής της CIA

«Ο περαιτέρω εμπλουτισμός ουρανίου σε επίπεδα κατάλληλα για όπλα είναι πλέον εφικτός σε σύντομο χρονικό διάστημα, καθώς το Ιράν έχει αναπτύξει την τεχνογνωσία να το πραγματοποιήσει» δήλωσε ο Ντέιβιντ Πετρέους
LIFO NEWSROOM