Αρμένιος πρέσβης στις Βρυξέλλες: Ο πρέσβης του Αζερμπαϊτζάν «απείλησε να με σκοτώσει»

Αρμένιος πρέσβης στις Βρυξέλλες: Ο πρέσβης του Αζερμπαϊτζάν «απείλησε να με σκοτώσει» Facebook Twitter
0

Η πρεσβεία της Αρμενίας προχώρησε σε επίσημη διαμαρτυρία με άλλες διπλωματικές αποστολές στις Βρυξέλλες, αφότου ο πρεσβευτής της ισχυρίστηκε ότι δεχόταν απειλές κατά της ζωής του από τον ομόλογό του από το Αζερμπαϊτζάν.

Μια επιστολή που κυκλοφόρησε στους απεσταλμένους την περασμένη εβδομάδα, την οποία είδε το Politico, ισχυριζόταν ότι ο Αρμένιος πρέσβης Τιγκράν Μπαλαγιάν «δέχθηκε φραστική επίθεση και εκφοβίστηκε» από τον πρέσβη του Αζερμπαϊτζάν Βακίφ Σαντίκοφ, ο οποίος «εξέφρασε ρητές απειλές κατά της ζωής του».

Το περιστατικό φέρεται να συνέβη σε δεξίωση στο ξενοδοχείο Tangla στις Βρυξέλλες, που παρέθεσε η πρεσβεία της Τουρκίας προς τιμήν της εθνικής εορτής της χώρας. Όπως έγινε γνωστό, αυτή ήταν η πρώτη συνάντηση οιουδήποτε τύπου την οποία διοργάνωσε η Τουρκία και στην οποία να έχει προσκληθεί η Αρμενία, μετά τον πόλεμο του 2020 μεταξύ της χώρας και του Αζερμπαϊτζάν για τα... μάτια του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Ωστόσο, μιλώντας στο Politico, ο Σαντίκοφ αρνήθηκε ότι το περιστατικό έλαβε χώρα, λέγοντας ότι τέτοιου είδους ισχυρισμοί «κατάντησαν γελοίοι». Σύμφωνα με τον ίδιο, η δεξίωση είχε «καλό φαγητό, ωραίους ανθρώπους» και ήταν μια «τυπική διπλωματική εκδήλωση ως συνήθως». «Δεν γνωρίζω καμία επιστολή ή ισχυρισμό – οι Αρμένιοι διπλωμάτες μπορούν να διεκδικήσουν ό,τι θέλουν», πρόσθεσε.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλεί επανειλημμένα το Αζερμπαϊτζάν να σεβαστεί τα δικαιώματα των Αρμενίων του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, καθώς και να καταδικάσει το εγχώριο ιστορικό ανθρωπίνων δικαιωμάτων της χώρας. Τις τελευταίες εβδομάδες έχει ενταθεί η διαμάχη μεταξύ Βρυξελλών και Μπακού σχετικά με την καταστολή ακτιβιστών και δημοσιογράφων στο Αζερμπαϊτζάν, τη στιγμή που οι δυτικοί ηγέτες ετοιμάζονταν να ταξιδέψουν στη χώρα για συνομιλίες για το κρίσιμο κλίμα ως μέρος της διάσκεψης COP29 που διοργανώθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη.

Ο Σαντίκοφ επικρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση πέρυσι για μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπου φαινόταν να απειλεί μια αντιπροσωπεία ευρωβουλευτών που επισκέπτονταν την Αρμενία μαζί με τον Μπαλαγιάν ότι θα πυροβοληθεί. «Το τουφέκι ελεύθερου σκοπευτή Istiglal IST-14.5 που κατασκευάστηκε στο Αζερμπαϊτζάν έχει αποτελεσματική εμβέλεια βολής περίπου 3.000 μέτρων», έγραψε κάτω από μια ανάρτηση που έδειχνε τους Ευρωπαίους πολιτικούς να ποζάρουν κατά μήκος των τεταμένων συνόρων. «Παιδιά, μείνετε μακριά από τα κρατικά σύνορα του Αζερμπαϊτζάν».

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Politico: Ο Τραμπ αντιμετωπίζει την πρώτη πολιτική του ήττα στο ζήτημα του Ιράν

Οι ψηφοφορίες που πραγματοποιούνται αυτή την εβδομάδα στη Βουλή των Αντιπροσώπων και στη Γερουσία των ΗΠΑ για τον περιορισμό της στρατιωτικής εκστρατείας κατά του Ιράν, αν περάσουν, θα αποτελέσουν μια σημαντική πολιτική ταπείνωση για τον Αμερικανό πρόεδρο
THE LIFO TEAM
ΙΣΡΑΗΛ ΑΚΤΙΒΙΣΤΡΙΑ ΙΤΑΜΑΡ ΜΠΕΝ-ΓΚΒΙΡ

Διεθνή / «Γνώριζα ποιος ήταν και δεν μπορούσα να μείνω σιωπηλή» λέει η ακτιβίστρια που φώναξε στον Μπεν-Γκβιρ

Για την εμπειρία της μιλά η ακτιβίστρια Κατρίονα Γκράχαμ, η οποία φώναξε σύνθημα υπέρ της Παλαιστίνης μπροστά στον Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ, πριν άνδρες ασφαλείας την ακινητοποιήσουν βίαια στο έδαφος
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ THE LATE SHOW

Διεθνή / Τραμπ για το τέλος του «The Late Show»: «Ο Κόλμπερτ τελείωσε επιτέλους, ήταν σαν νεκρός»

«Θα μπορούσες να πάρεις οποιονδήποτε από το δρόμο και θα ήταν καλύτερος από αυτόν τον τελείως ηλίθιο» έγραψε χαρακτηριστικά σε ανάρτησή του στο Truth Social ο Αμερικανός πρόεδρος
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ: Μουσείο για την ιστορία των γυναικών κόλλησε επειδή η δεξιά θέλει να αποκλείσει τις τρανς γυναίκες

Διεθνή / Ελληνοαμερικανίδα βουλευτής στο επίκεντρο της μάχης για μουσείο γυναικών χωρίς τρανς γυναίκες στις ΗΠΑ

Η Βουλή των Αντιπροσώπων απέρριψε νομοσχέδιο για το Smithsonian American Women’s History Museum, μετά την προσθήκη διατάξεων που αποκλείουν τις τρανς γυναίκες από την αφήγηση του μουσείου και δίνουν στον Ντόναλντ Τραμπ λόγο για την τελική του τοποθεσία.
THE LIFO TEAM