LIVE!

Αρχίζει το κονκλάβιο για το νέο Πάπα: Ποιος θα διαδεχθεί τον Φραγκίσκο - Ποια τα φαβορί

Αρχίζει το κονκλάβιο για το νέο Πάπα: Ποιος θα διαδεχθεί τον Φραγκίσκο - Ποια τα φαβορί Facebook Twitter
φωτ.: Getty
0

Οι καθολικοί καρδινάλιοι από όλο τον κόσμο ξεκινούν την Τετάρτη το απόγευμα τις ψηφοφορίες για την εκλογή νέου Πάπα κάτω από την περίφημη τοιχογραφία της Τελικής Κρίσης του Μιχαήλ Άγγελου στην Καπέλα Σιστίνα, στο μεγαλύτερο και πιθανώς πιο απρόβλεπτο κονκλάβιο που έχει διεξαχθεί ποτέ.

Μία από τις κληρονομιές του Πάπα Φραγκίσκου, ο οποίος πέθανε τον περασμένο μήνα σε ηλικία 88 ετών, είναι η διχασμένη σύνθεση του σώματος των καρδιναλίων: μερικοί υποστηρίζουν τη μεταρρυθμιστική εκκλησία που προώθησε, ενώ άλλοι επιθυμούν επιστροφή στην παράδοση.

Οι 133 καρδινάλιοι με δικαίωμα ψήφου έχουν συζητήσει το μέλλον της Εκκλησίας σε καθημερινές συνεδριάσεις από τις 28 Απριλίου. Ο αρχιεπίσκοπος της Τζακάρτα, Ιγνάτιος Σουχάριο, που έφτασε τελευταίος, δήλωσε: «Ακούσαμε πολλές φωνές. Δεν είναι εύκολο να βγάλεις συμπεράσματα».

Οι καρδινάλιοι μεταφέρθηκαν στην Casa Santa Maria και παραδόθηκαν τα κινητά τους. Θα παραμείνουν απομονωμένοι έως ότου εκλεγεί νέος Πάπας. Κάθε μέρα διεξάγονται δύο γύροι ψηφοφορίας. Μαύρος καπνός δηλώνει αποτυχία, λευκός εκλογή Πάπα.

Φήμες για διαδόχους υπήρχαν ακόμη πριν τον θάνατο του Φραγκίσκου. Ανάμεσα στους επικρατέστερους είναι ο Ρόμπερτ Πρέβοστ από τις ΗΠΑ, με φήμη για σοφία και ενσυναίσθηση. Ο Πιέτρο Παρολίν, αν και ικανός διπλωμάτης, θεωρείται πολύ "άτονος". Ο Λουίς Αντόνιο Τάγκλε, αποκαλούμενος και «Ασιάτης Φραγκίσκος», έχει δεχτεί επικρίσεις για διαχείριση υποθέσεων κακοποίησης.

Στο προοδευτικό στρατόπεδο περιλαμβάνονται επίσης οι Ματέο Τζούπι, Πιερμπατίστα Πιτζαμπάλα, Ζαν-Κλοντ Ολερίχ, Τίμοθι Ράντκλιφ και Μάικλ Τσερνί. Από την παραδοσιακή πλευρά ξεχωρίζουν οι Πέτερ Έρντο και Ρόμπερτ Σάρα, ενώ ο Ρέιμοντ Μπερκ και ο Γκέρχαρντ Μίλερ πιέζουν για συντηρητική κατεύθυνση.

Ωστόσο, όπως λέει το ρητό, «όποιος μπαίνει στο κονκλάβιο Πάπας, βγαίνει καρδινάλιος». Ο Πάπας Φραγκίσκος το 2013 ήταν αουτσάιντερ μέχρι την τελική ψηφοφορία.

Κοινή πεποίθηση των καρδιναλίων είναι η ανάγκη για έναν Πάπα που θα ενώσει την Εκκλησία και θα καθοδηγήσει μια χαοτική ανθρωπότητα. Παρά τις διαφορές τους, όλοι επιθυμούν περισσότερη συμμετοχή στη διοίκηση του επόμενου Πάπα.

Όλοι συμφωνούν επίσης πως το κονκλάβιο πρέπει να διαρκέσει λίγες ημέρες. Η Σεβερίνα Μπαρτονίτσεκ από το καθολικό πρακτορείο ειδήσεων KNA είπε: «Πιστεύω ότι έχουν ήδη κάποιον στο μυαλό τους. Το βασικό καθήκον του νέου Πάπα θα είναι η ενοποίηση της Εκκλησίας και η αντιμετώπιση της κακοποίησης».

Διεθνή
0

LIVE!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καναδάς: Σταματά η διαφημιστική εκστρατεία με τον Ρίγκαν, ώστε να αρχίσουν ξανά οι εμπορικές συνομιλίες με τις ΗΠΑ

Διεθνή / Καναδάς: Σταματά η διαφημιστική εκστρατεία με τον Ρίγκαν, ώστε να αρχίσουν ξανά οι εμπορικές συνομιλίες με τις ΗΠΑ

Ο Τραμπ χαρακτήρισε τη διαφήμιση «ψεύτικη» και «παραπλανητική», κατηγορώντας την καναδική πλευρά ότι «παραποίησε τα λόγια του Ρίγκαν για να επηρεάσει τα αμερικανικά δικαστήρια που εξετάζουν τη νομιμότητα των δασμών του»
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ «παγώνει» τις εμπορικές συνομιλίες με τον Καναδά λόγω διαφήμισης με τη φωνή του Ρίγκαν

Διεθνή / Ο Τραμπ «παγώνει» τις εμπορικές συνομιλίες με τον Καναδά λόγω διαφήμισης με τη φωνή του Ρίγκαν

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε τον τερματισμό των εμπορικών διαπραγματεύσεων με τον Καναδά, κατηγορώντας την κυβέρνηση του Οντάριο για «ψεύτικη» διαφήμιση που χρησιμοποίησε τη φωνή του Ρόναλντ Ρίγκαν
LIFO NEWSROOM
Ληστεία στο Λούβρο:

Διεθνή / Ληστεία στο Λούβρο: «Είδα έναν από τους εγκληματίες» - Οι πρώτες μαρτυρίες των υπαλλήλων

«Για εμάς ήταν απίστευτο ότι οι προθήκες θα μπορούσαν να σπάσουν... ποτέ δεν σκεφτήκαμε ότι υπήρχε τέτοιος κίνδυνος... κανείς δεν μπορεί να είναι προετοιμασμένος για κάτι τέτοιο», δήλωσε μία υπάλληλος
LIFO NEWSROOM
Τζέι Ντι Βανς: «Καμία αμερικανική στρατιωτική δύναμη στο έδαφος της Γάζας»

Διεθνή / Τζέι Ντι Βανς: «Καμία αμερικανική στρατιωτική δύναμη στο έδαφος της Γάζας»

Ο Τζέι Ντι Βανς επισκέφθηκε το Ισραήλ για να ενισχύσει την κατάπαυση πυρός με τη Χαμάς, τονίζοντας ότι μια διεθνής δύναμη ασφαλείας θα αναλάβει τον αφοπλισμό της οργάνωσης, χωρίς αμερικανικά στρατεύματα στο έδαφος της Γάζας
LIFO NEWSROOM
Ουκρανία: Πώς ο Βέλγος πρωθυπουργός ανέτρεψε το «τρελό» σχέδιο της ΕΕ για δάνειο 140 δισ. ευρώ

Διεθνή / Ουκρανία: Πώς ο Βέλγος πρωθυπουργός ανέτρεψε το «τρελό» σχέδιο της ΕΕ για δάνειο 140 δισ. ευρώ

Το Βέλγιο μπλοκάρει το σχέδιο της ΕΕ για δάνειο 140 δισ. ευρώ στην Ουκρανία, λόγω νομικών και οικονομικών κινδύνων. Διαβάστε πώς καθυστερεί η απόφαση και τι σημαίνει για το Κίεβο
LIFO NEWSROOM