Ο Ντόναλντ Τραμπ έγινε σήμερα ο τρίτος εν ενεργεία πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ, που παραπέμπεται σε δίκη από την Βουλή των Αντιπροσώπων

 

Ποιες είναι οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει; Πόσες ψήφοι χρειάζονται για να αποπεμφθεί από τον Λευκό Οίκο; Ποιος θα αναλάβει τη διακυβέρνηση σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο; Ένας συνοπτικός οδηγός. 

 

Τι συνέβη

 

Η Βουλή των Αντιπροσώπων που ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς, αποφάσισε να παραπέμψει σε δίκη τον Αμερικανό πρόεδρο, για κατάχρηση εξουσίας και παρακώλυση της λειτουργίας του Κογκρέσου (το διθάλαμο νομοθετικό σώμα που αποτελείται από τη Γερουσία και Βουλή των Αντιπροσώπων). Η δίκη του στη Γερουσία, που αναμένεται να γίνει τον ερχόμενο Ιανουάριο, θα κρίνει το αν ο 73χρονος μεγιστάνας θα παραμείνει στον προεδρικό θώκο. 

 

Πόσο πιθανή είναι αποπομπή του;

 

Σε αντίθεση με την Βουλή των Αντιπροσώπων που αποφάσισε την παραπομπή σε δίκη, η Γερουσία που θα δικάσει τον Τραμπ ελέγχεται από Ρεπουμπλικάνους και θεωρείται σχεδόν απίθανη η συγκέντρωση των δύο τρίτων των ψήφων που απαιτούνται για την αποπομπή. Οι γερουσιαστές θα ψηφίσουν αμέσως μετά την ακροαματική διαδικασία και η Δημοκρατική πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι, ήδη εξέφρασε την ανησυχία της πως η διαδικασία στη Γερουσία δεν θα είναι δίκαιη. 

 

Ποιες είναι οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει; Πόσες ψήφοι χρειάζονται για να αποπεμφθεί από τον Λευκό Οίκο; Ποιος θα αναλάβει τη διακυβέρνηση σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο; Ένας συνοπτικός οδηγός.

 

Ποιες είναι οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει ο Τραμπ

 

Η πρώτη κατηγορία για κατάχρηση εξουσίας αφορά στην φερόμενη απόπειρα του Αμερικανού προέδρου να πιέσει τον Ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι, να κινήσει έρευνες σε βάρος του Δημοκρατικού πολιτικού του αντιπάλου Τζο Μπάιντεν και του γιου του. Ο Τραμπ κατηγορείται επίσης ότι παρακώλυσε την λειτουργία του Κογκρέσου, καθώς φέρεται να αρνήθηκε να συνεργαστεί με τις έρευνες για την αποπομπή, παρακρατώντας αποδεικτικά έγγραφα και απαγορεύοντας σε συνεργάτες του να δώσουν οποιοδήποτε στοιχείο. 

 

Αποπομπή Τραμπ «για αρχάριους»: 7 ερωτήσεις και 7 απαντήσεις
H στιγμή που η Νάνσυ Πελόζι ανακοινώνει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.

 

Τι προβλέπει το Αμερικανικό Σύνταγμα;

 

Σύμφωνα με το σχετικό άρθρο του συντάγματος, ένας πρόεδρος απομακρύνεται από τα καθήκοντά του, αν βρεθεί ένοχος για προδοσία, δωροδοκία ή άλλα σοβαρά παραπτώματα. Πρόκειται ωστόσο για μία πολιτική και όχι για αμιγώς νομική διαδικασία. 

 

Τι ακολουθεί - Ποιος θα αναλάβει την εξουσία 

 

Η πρώτη φάση ολοκληρώθηκε με την έγκριση για παραπομπή από τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Τώρα, η υπόθεση μεταφέρεται στην Γερουσία. Αν τα δύο τρίτα της ψηφίσουν υπέρ της αποπομπής, ο Τραμπ θα απομακρυνθεί από τον Λευκό Οίκο και την εξουσία θα αναλάβει ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς.

 

Έχουν αποπεμφθεί άλλοι πρόεδροι των ΗΠΑ στο παρελθόν;

 

Οι δύο προηγούμενοι εν ενεργεία πρόεδροι των ΗΠΑ που είχαν παραπεμφθεί σε δίκη ήταν ο Μπιλ Κλίντον το 1999 και ο Άντριου Τζόνσον στο μακρινό 1868. Ο Κλίντον είχε κατηγορηθεί για ψευδορκία και παρακώλυση της Δικαιοσύνης, σχετικά με την φύση της σχέσης του με τη Μόνικα Λεβίνσκι. Ο τότε πρόεδρος φέρεται να είχε ζητήσει και από την ίδια να μην αποκαλύψει την αλήθεια. Το 1868, ο Τζόνσον είχε κατηγορηθεί πως είχε παύσει τον υπουργό Πολέμου (Εθν. Άμυνας) παρά την αντίθετη θέση του Κογκρέσου 

 

Και στις δύο περιπτώσεις, δεν είχε συγκεντρωθεί το απαιτούμενο 67% των ψήφων στη Γερουσία και οι πρόεδροι είχαν παραμείνει στη θέση τους. Το ίδιο σενάριο προβλέπεται και για τον Ντόναλντ Τραμπ.