Η Βουλή των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ πήρε την ιστορική απόφαση να παραπέμψει σε δίκη τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, για κατάχρηση εξουσίας και παρακώλυση της λειτουργίας του Κογκρέσου.


Η μαραθώνια συνεδρίαση διήρκεσε 11 ώρες και 50 λεπτά και η Βουλή των Αντιπροσώπων, την οποία ελέγχουν οι Δημοκρατικοί, ενέκρινε την απαγγελία και των δύο κατηγοριών σε βάρος του μεγιστάνα, που γίνεται ο τρίτος πρόεδρος στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών που παραπέμπεται σε δίκη με πρόταση μομφής.

 

Η απαγγελία της πρώτης κατηγορίας για κατάχρηση εξουσίας εγκρίθηκε με 230 ψήφους υπέρ έναντι 197 κατά, και η δεύτερη κατηγορία, για παρακώλυση της έρευνας του Κογκρέσου, με 229 ψήφους υπέρ, 198 κατά και 1 αποχή, σε μια ψηφοφορία κατά την οποία τηρήθηκαν οι κομματικές γραμμές, με μόνο τέσσερις εξαιρέσεις. Ο Τραμπ κατηγορείται μεταξύ άλλων ότι άσκησε πίεση στον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, το περασμένο καλοκαίρι, ώστε να δώσει εντολή για έρευνα σε βάρος του πολιτικού του αντιπάλου (και πρώην αντιπροέδρου) Τζο Μπάιντεν.

 

Η δίκη αναμένεται να διεξαχθεί τον Ιανουάριο στη Γερουσία η οποία όμως ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους. Υπενθυμίζεται για να κριθεί ένοχος ο Τραμπ και να παυθεί, θα χρειαστεί η πλειοψηφία δύο τρίτων στην ψηφοφορία μετά τη δίκη του και οι περισσότεροι πολιτικοί αναλυτές έχουν ήδη προεξοφλήσει πως ο Τραμπ τελικά θα αθωωθεί στην Άνω Βουλή.

 

Σε ομιλία του στο Μπατλ Κρικ του Μίσιγκαν, ο Τραμπ κατήγγειλε το «μίσος» της «ριζοσπαστικής αριστεράς» στη Βουλή των Αντιπροσώπων και υποστήριξε ότι δεν έκανε «τίποτε» το αξιόμεμπτο, θυμίζοντας παράλληλα πως έχει «τρομερή υποστήριξη» στις τάξεις των ψηφοφόρων των Ρεπουμπλικάνων.

 

Οι «φόβοι» της Πελόζι

 

Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι δήλωσε ότι «δεν θα βιαστεί» να υποβάλει στη Γερουσία το κατηγορητήριο σε βάρος του Τραμπ. Η ίδια εξέφρασε την ανησυχία της για την πιθανότητα η δίκη στη Γερουσία να μην είναι δίκαιη, κατηγορώντας την ηγεσία των Ρεπουμπλικάνων πως βρίσκεται σε διαρκή συνεννόηση με τον Τραμπ.

 

Εκτός από την επίδοση του κατηγορητηρίου, η Κάτω Βουλή θα ορίσει «διαχειριστές» που θα αναλάβουν να παρουσιάσουν την υπόθεση στη Γερουσία. Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Γερουσίας, Μιτς Μακόνελ, αναμένεται να σχολιάσει σήμερα την παραπομπή του Τραμπ.

 

 

 

Με πληροφορίες από New York Times, BBC, Reuters