No.1

Αποποινικοποιείται η μοιχεία στην Ινδία - Το ανώτατο δικαστήριο ανέτρεψε νόμο 158 ετών

Αποποινικοποιείται η μοιχεία στην Ινδία - Το ανώτατο δικαστήριο ανέτρεψε νόμο 158 ετών Facebook Twitter
EPA/SANJEEV GUPTA
0

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ινδίας αποφάνθηκε σήμερα ότι η μοιχεία δεν θα θεωρείται εφεξής ποινικό αδίκημα. 

Το δικαστήριο ανέτρεψε έναν νόμο που ίσχυε εδώ και 158 χρόνια, και τιμωρούσε τη μοιχεία με ποινή φυλάκισης, κρίνοντάς τον αντισυνταγματικό και μεροληπτικό εις βάρος των γυναικών. 

Το δικαστήριο έκρινε ότι ο νόμος στερούσε από τις γυναίκες το δικαίωμα της επιλογής και τις αντιμετώπιζε ως κτήμα των ανδρών.

Ο νόμος προέβλεπε ότι όποιος άνδρας έχει σεξουαλική σχέση με μια παντρεμένη γυναίκα χωρίς την άδεια του συζύγου της διαπράττει ποινικό αδίκημα που τιμωρείται με πενταετή ποινή κάθειρξης.

Στο δικαστήριο είχε προσφύγει ένας 41χρονος Ινδός επιχειρηματίας, που ζει στην Ιταλία. Ζητούσε την ακύρωση του νόμου, τονίζοντας πως έκανε διακρίσεις εις βάρος των ανδρών, θεωρώντας μόνο εκείνους υπόλογους για τις εξωσυζυγικές σχέσεις, ενώ παράλληλα αντιμετώπιζε τις γυναίκες ως αντικείμενα.

Ανακοινώνοντας την απόφαση, ο δικαστής τόνισε πως η μοιχεία μπορεί να αποτελεί βάση για αστικά θέματα, όπως τη διάλυση του γάμου, αλλά δεν μπορεί να θεωρηθεί ποινικό αδίκημα.

Πρόσθεσε πως ο νόμος μεροληπτούσε σε βάρος των γυναικών, σημειώνοντας πως «η αναξιοπρεπής μεταχείρισή τους (των γυναικών) παραβιάζει το Σύνταγμα».

Όπως σημειώνει το BBC, δεν είναι σαφές πόσοι άνδρες διώχθηκαν με βάση αυτόν τον νόμο, καθώς δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία.

Σημειώνεται πως είναι ο δεύτερος αποικιακός νόμος που ανατρέπεται από το Ανώτατο Δικαστήριο της Ινδίας αυτόν τον μήνα, μετά την απόφαση ορόσημο για την αποποινικοποίηση του ομοφυλοφιλικού σεξ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP, BBC

Διεθνή
0

No.1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μπιλ Γκέιτς: «Ήταν τεράστιο λάθος» - Η συγγνώμη από το προσωπικό του ιδρύματος για τους δεσμούς του με τον Έπσταϊν

Διεθνή / Μπιλ Γκέιτς: «Ήταν τεράστιο λάθος» - Η συγγνώμη από το προσωπικό του ιδρύματος για τους δεσμούς του με τον Έπσταϊν

Ο δισεκατομμυριούχος παραδέχτηκε ότι είχε δύο εξωσυζυγικές σχέσεις και μίλησε ανοιχτά για την υπόθεση, απαντώντας σε ερωτήσεις και αναλαμβάνοντας την ευθύνη για τις πράξεις του
THE LIFO TEAM
Η Ιαπωνία σχεδιάζει την εγκατάσταση πυραυλικών συστημάτων σε νησί κοντά στην Ταϊβάν

Διεθνή / Η Ιαπωνία σχεδιάζει την εγκατάσταση πυραυλικών συστημάτων σε νησί κοντά στην Ταϊβάν

Τα τελευταία δέκα χρόνια, η Ιαπωνία έχει μετατρέψει τo Γιοναγκούνι από ένα ήσυχο νησί σε στρατιωτική βάση, όπου περίπου 160 μέλη των Δυνάμεων Αυτοάμυνας φροντίζουν για την ασφάλεια των ακτών
THE LIFO TEAM
Η Αίγυπτος απαλλάσσει τους Αμερικανούς και τους Ευρωπαίους από την υποχρέωση έκδοσης βίζας

Διεθνή / Η Αίγυπτος απαλλάσσει Αμερικανούς και Ευρωπαίους από την υποχρέωση έκδοσης βίζας

Τα τελευταία χρόνια η χώρα έχει χαλαρώσει σταδιακά τους κανόνες εισόδου για να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά της έναντι προορισμών όπως η Τουρκία, το Μαρόκο και το Ντουμπάι
THE LIFO TEAM