Αποκαλυπτική μελέτη: Πάνω από 1 στις 4 γυναίκες έχει υποστεί βία από τον σύντροφό της - Τι συμβαίνει στην Ελλάδα

Αποκαλυπτική μελέτη: Πάνω από 1 στις 4 γυναίκες έχει υποστεί βία από τον σύντροφό της - Τι συμβαίνει στην Ελλάδα Facebook Twitter
Φωτ. αρχείου: Getty Images
0

Το 27% των γυναικών ηλικίας 15 έως 49 ετών στον κόσμο -περισσότερες από μία στις τέσσερις- έχουν βιώσει σωματική ή/και σεξουαλική βία από τον σύντροφό τους κάποια στιγμή στη ζωή τους.

Το 13% -μία γυναίκα στις επτά- υπέστη αυτή τη βία μέσα στον τελευταίο χρόνο. Αυτό δείχνει μια μεγάλη διεθνής μελέτη, η πιο ολοκληρωμένη του είδους της μέχρι σήμερα, η οποία δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet».

Η έρευνα αποκαλύπτει ότι η βία από τον σύντροφο συνήθως ξεκινά νωρίς και είναι διαδεδομένη ακόμη και στις πιο νεαρές ηλικίες, με το 24% των γυναικών ηλικίας 15-19 ετών να έχουν υποστεί βία τουλάχιστον μία φορά. Η βία -σωματική, σεξουαλική και ψυχολογική- σε βάρος των γυναικών αφορά παντρεμένες, όσες συζούν και εκείνες που έχουν κάποιον σύντροφο για χρόνια, ενώ μπορεί να έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στη σωματική και ψυχική υγεία των θυμάτων.

Η κύρια ερευνήτρια Κλαούντια Γκαρσία-Μορένο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δήλωσε ότι «μολονότι έχει γίνει πρόοδος κατά τα τελευταία 20 χρόνια, είναι γενικά ανεπαρκής όσον αφορά τον στόχο για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών έως το 2030. Η βία από τους συντρόφους συνεχίζει να επηρεάζει τις ζωές εκατομμυρίων γυναικών, παιδιών, οικογενειών και κοινωνιών παγκοσμίως».

Η μελέτη ανέλυσε στοιχεία για 161 χώρες με συνολικά πάνω από δύο δισεκατομμύρια γυναίκες άνω των 15 ετών (άνω του 90% του παγκόσμιου γυναικείου πληθυσμού). Εκτιμάται ότι μέσα σε ένα έτος περίπου μισό δισεκατομμύριο γυναίκες υφίστανται κάποιου είδους βία από τους συντρόφους τους.

Τα υψηλότερα ποσοστά βίας κατά γυναικών καταγράφονται στην Ωκεανία (49%) και στη κεντρική υποσαχάρια Αφρική (44%), ενώ τα χαμηλότερα στην Κεντρική Ασία (18%) και στην Νότια Ευρώπη (16%). Γενικά οι πιο ανεπτυγμένες χώρες υψηλού εισοδήματος έχουν μικρότερα ποσοστά βίας σε σχέση με τις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. Σε όλη την Ευρώπη η βία εκτιμάται στο 20% των γυναικών, έναντι 25% στην Αμερική, 27% στην Ασία και 33% στην Αφρική.

Τα στοιχεία για την Ελλάδα

Στην Ελλάδα (με βάση στοιχεία για το 2018) εμφανίζεται το 18% των γυναικών να έχει υποστεί βία από σύντροφο στη διάρκεια της ζωής τους, ενώ το 5% κατά το τελευταίο έτος. Συγκριτικά, τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 16% και 3% για την Κύπρο, 16% και 4% για την Ιταλία, 22% και 5% για τη Γαλλία, 24% και 4% για τη Βρετανία και 32% και 12% για την Τουρκία (όπου το πρόβλημα είναι προφανώς μεγάλο).

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Christopher Anderson «αποδομεί» με τον φακό του την αψεγάδιαστη εικόνα των ανθρώπων του Τραμπ

Διεθνή / Ο Christopher Anderson «αποδομεί» με τον φακό του την αψεγάδιαστη εικόνα των ανθρώπων του Τραμπ

Ο Αμερικανός φωτογράφος εξηγεί ότι στόχος του δεν ήταν να προκαλέσει, αλλά να αποτυπώσει την πολιτική εξουσία χωρίς φίλτρα, μακριά από τη στιλιζαρισμένη εικόνα που επιβάλλει το Trumpworld
THE LIFO TEAM
Τρομοκρατική επίθεση στο Σίδνεϊ: Νέοι νόμοι κατά της ρητορικής μίσους μετά την τραγωδία στην παραλία Μπόντι

Διεθνή / Τρομοκρατική επίθεση στο Σίδνεϊ: Νέοι νόμοι κατά της ρητορικής μίσους μετά την τραγωδία στην παραλία Μπόντι

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός ανακοινώνει νέους νόμους κατά της ρητορικής μίσους, παραδεχόμενος ότι θα μπορούσαν να είχαν γίνει περισσότερα πριν από τη σφοδρότερη τρομοκρατική επίθεση στην ιστορία της χώρας
THE LIFO TEAM
O Τραμπ απηύθυνε διάγγελμα για να περηφανευτεί για τον εαυτό του και να αποδώσει ευθύνες στον Μπάιντεν

Διεθνή / O Τραμπ απηύθυνε διάγγελμα για να αποδώσει ευθύνες στον Μπάιντεν και να περηφανευτεί για τον εαυτό του

Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν παρουσίασε καμία νέα πρόταση για την αντιμετώπιση της κρίσης του κόστους ζωής στις ΗΠΑ, αντ' αυτού τα έβαλε με τους μετανάστες και τα τρανς άτομα
THE LIFO TEAM