Απόγονοι του τελευταίου Ιταλού βασιλιά διεκδικούν τα κοσμήματα που κατείχε η οικογένεια

Απόγονοι του τελευταίου Ιταλού βασιλιά διεκδικούν τα κοσμήματα που κατείχε η οικογένεια Facebook Twitter
0

Οι απόγονοι του τελευταίου βασιλιά της Ιταλίας, Ουμβέρτου Β' υπέβαλαν το πρώτο τους επίσημο αίτημα με σκοπό να ανακτήσουν τα κοσμήματα της βασιλικής οικογένειας, τα οποία για σχεδόν 76 χρόνια βρίσκονται σε θυρίδα ασφαλείας στην τράπεζα της Ιταλίας.

Η τράπεζα παρέλαβε τα κοσμήματα τον Ιούνιο του 1946 μερικές μέρες μετά την κατάργηση της μοναρχίας και την έναρξη της εξορίας του βασιλιά Ουμβέρτου Β' και των κληρονόμων του. Ο λόγος για περισσότερα από 6.000 διαμάντια και 2.000 μαργαριτάρια τοποθετημένα σε καρφίτσες και περιδέραια που φορούσαν διάφορες βασίλισσες και πριγκίπισσες.

Δεν είναι σαφές πόσο αξίζουν οι πολύτιμοι λίθοι, αν και στο παρελθόν έχουν δοθεί εξαιρετικά διαφορετικές εκτιμήσεις που ξεκινούσαν από 18 και έφταναν τα 300 εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με την ιστορική έρευνα, ο Ουμβέρτος Β' είχε αναθέσει στον Φαλκόνε Λουκιφέρο, τον υπουργό του βασιλικού οίκου, να δώσει τα κοσμήματα στον Λουίτζι Εϊνάουντι, τον τότε διοικητή της τράπεζας της Ιταλίας και αργότερα πρόεδρος της χώρας, με σκοπό να τα φυλάξει. Ο Ουμβέρτος Β' πέρασε τα χρόνια της εξορίας του στην Πορτογαλία, χωρίς να ξαναπατήσει το πόδι του στην Ιταλία. Πέθανε σε ηλικία 78 ετών στη Γενεύη, όπου νοσηλευόταν με καρκίνο, το 1983.

Στο μεταξύ, τα κοσμήματα αυτά θεωρούνται το μόνο μέρος της βασιλικής περιουσίας που δεν κατασχέθηκε από το ιταλικό κράτος μετά την κατάργηση της μοναρχίας, στοιχείο που θα μπορούσε να βοηθήσει τους απογόνους του λεγόμενου οίκου της Σαβοΐας να τα ξαναπάρουν υπό την κατοχή τους. Ο Σέρτζιο Ορλάντι, δικηγόρος της οικογένειας, εκτίμησε μιλώντας στην εφημερίδα Corriere della Sera ότι «η οικογένεια Σαβοΐας θα πάρει πίσω τα κοσμήματα».

Ένας άλλος παράγοντας που θα μπορούσε να υποστηρίξει το αίτημα της οικογένειας είναι ότι τα κοσμήματα λέγεται ότι δόθηκαν είτε ως δώρα από διάφορους βασιλείς είτε ήταν προσωπικές αγορές.

Πάντως, ένα άτυπο αίτημα είχε ήδη απορριφθεί από την τράπεζα της Ιταλίας τον Νοέμβριο. «Το [αίτημα για] επιστροφή δεν μπορεί να γίνει δεκτό, λαμβάνοντας υπόψη τις ευθύνες του θεματοφύλακα», φέρεται να δήλωσαν οι δικηγόροι της τράπεζας.

Μέχρι τώρα, οι απόγονοι δεν είχαν προβεί σε καμία επίσημη ενέργεια για την ανάκτηση των κοσμημάτων λόγω φόβου ότι μπορεί μια τέτοια κίνηση να πυροδοτήσει κύμα αντιδράσεων στην ιταλική κοινή γνώμη.  Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις το 2002 επετράπη στους άρρενες απόγονους του οίκου της Σαβοΐας να εισέλθουν ξανά στην Ιταλία

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΓΑΛΛΙΑ ΑΚΡΟΔΕΞΙΑ ΕΚΛΟΓΕΣ

Διεθνή / Ο δισεκατομμυριούχος που χρηματοδοτεί τη γαλλική Ακροδεξιά

Καθώς η Γαλλία εκλέγει χιλιάδες δημάρχους, ένας δισεκατομμυριούχος που δεν ζει καν στη χώρα επιχειρεί να επηρεάσει το πολιτικό της μέλλον, χρηματοδοτώντας δίκτυα, υποψηφίους και οργανώσεις που κινούνται στον χώρο της ακροδεξιάς
THE LIFO TEAM
Η Συρία αίρει την απαγόρευση αλκοόλ στη Δαμασκό μετά την κατακραυγή των κατοίκων

Διεθνή / Η Συρία αίρει την απαγόρευση αλκοόλ στη Δαμασκό μετά την κατακραυγή των κατοίκων

Μια σειρά πρόσφατων μέτρων, όπως η απαγόρευση χρήσης μακιγιάζ για τις γυναίκες στον δημόσιο τομέα και η περσινή επιβολή της πλήρους κάλυψης του σώματος στις δημόσιες παραλίες, εντείνουν τους φόβους για στροφή προς τον συντηρητισμό
THE LIFO TEAM
ΙΣΡΑΗΛ ΙΡΑΝ ΠΟΛΕΜΟΣ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΗΠΑ

Διεθνή / To Ιράν προειδοποιεί για «ανεπανόρθωτη καταστροφή» αν στοχοποιηθούν οι ενεργειακές του εγκαταστάσεις

Η Τεχεράνη προειδοποίησε ότι θα πλήξει «ανεπανόρθωτα» τις ενεργειακές υποδομές σε ολόκληρη την περιοχή, διατηρώντας τις τιμές της ενέργειας σε υψηλά επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα
THE LIFO TEAM