Το διάσημο άγαλμα της Μέριλιν Μονρόε στο Παλμ Σπρινγκς πρόκειται σύντομα να επιστρέψει στη θέση του, αλλά δεν έχουν χαρεί όλοι με την απόφαση. 

 

Μετά από επτά χρόνια, το σχεδόν 8 μέτρων άγαλμα που ονομάζεται «Forever Marilyn» με την ηθοποιό να φορά ένα λευκό φόρεμα, επιστρέφει μόνιμα στο Παλμ Σπρινγκς. Ωστόσο, πολλοί ήταν εκείνοι που σχολίασαν αρνητικά την επικείμενη επανατοποθέτησή του στην πόλη, ενώ άλλοι χαρακτήρισαν το άγαλμα σεξιστικό. 

 

Το άγαλμα είναι μια αναπαράσταση μιας από τις πιο χαρακτηριστικές εικόνες της Μέριλιν Μονρόε, από την ταινία «The Seven Year Itch» του Μπίλι Γουίλντερ και υπήρξε μια από τις δημοφιλέστερες τουριστικές ατραξιόν του Παλμ Σπρινγκς μεταξύ 2012-2014.

 

«Κάνει την πλειονότητα του κόσμου πολύ χαρούμενη. Οι φωτογραφίες που θα τραβηχτούν και θα μοιραστούν σε όλο τον κόσμο, μόνο θα ωφελήσουν το Παλμ Σπρινγκς», δήλωσε ο διευθυντής του Palm Springs Hilton. 

 

 

Ωστόσο, πολλοί ήταν εκείνοι που κάθε άλλο παρά ενθουσιάστηκαν με την τοποθέτηση του αγάλματος, ακριβώς μπροστά από την είσοδο του Μουσείου Τέχνης της πόλης. 

 

«Η σκέψη όλων εκείνων των παιδιών που θα φεύγουν από το μουσείο και το πρώτο πράγμα που βλέπουν θα είναι τα εσώρουχα αυτού του τεράστιου γλυπτού της Μέριλιν είναι άκρως προσβλητικό», σχολίασε ο Λούις Γκράχος, διευθυντής του μουσείου. 

 

Αντιδράσεις για το διάσημο άγαλμα της Μέριλιν Μονρόε στο Παλμ Σπρινγκς: «Κατάφωρα σεξιστικό»
Επισκέπτες φωτογραφίζονται δίπλα από το τεράστιο άγαλμα «Forever Marilyn» της Μέριλιν Μονρόε στο Παλμ Σπρινγκς, τον Ιούνιο του 2013. EPA/MICHAEL NELSON

 

Παρά τις ανησυχίες, το δημοτικό συμβούλιο ψήφισε υπέρ της τοποθέτησης του αγάλματος μπροστά από το μουσείο για τα επόμενα τρία χρόνια. 

 

Παρόμοιες ενστάσεις εξέφρασαν και άλλοι, λέγοντας πως το άγαλμα προάγει μια πράξη σεξουαλικής παρενόχλησης γνωστή ως upskirting, όταν κάποιος τραβάει φωτογραφίες κάτω από την φούστα ενός άλλου ατόμου χωρίς να το γνωρίζει. 

 

Αντιδράσεις για το διάσημο άγαλμα της Μέριλιν Μονρόε στο Παλμ Σπρινγκς: «Κατάφωρα σεξιστικό»
Το άγαλμα είναι αναπαράσταση μιας από τις πιο χαρακτηριστικές πόζες της Μέριλιν Μονρόε, από την ταινία «The Seven Year Itch».

 

«Θα δείχνει κυριολεκτικά τα οπίσθιά της στο μουσείο», σημείωσε η Ελιζαμπεθ Άρμστρονγκ, πρώην διευθύντρια του Μουσείου Τέχνης και εκπρόσωπος ενός petition στο Change.org ενάντια στην τοποθέτηση του αγάλαμτος, που μέχρι στιγμής έχει συγκεντρώσει 40.000 υπογραφές. «Είναι κατάφωρα σεξιστικό. Σχεδόν αναγκάζει ανθρώπους στο upskirting», πρόσθεσε. 

 

Ο διευθυντής του Palm Springs Hilton, επικεφαλής του PS Resorts που αγόρασε το άγαλμα για 1 εκατ. δολάρια, δήλωσε έκπληκτος με την αμφιλεγόμενη επιστροφή του, δεδομένης της πολυσύχναστης καλλιτεχνικής σκηνής της πόλης. «Είναι τουριστικό αξιοθέατο, κατά τη γνώμη μου. Δεν είναι τέχνη», σχολίασε, προτείνοντας «ανεξάρτητη έρευνα» για τον οικονομικό αντίκτυπο και τα οφέλη της πόλης και του μουσείου.