Ένα άτομο σκοτώθηκε και 14 τραυματίστηκαν, κοντά σε ένα καταφύγιο για γορίλες στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, μετά από επεισόδιο με φρουρούς του πάρκου και Πυγμαίους αυτόχθονες.

 

Το αιματηρό περιστατικό σημειώθηκε στο εθνικό πάρκο Kahuzi Biega, ένα κληροδότημα προστατευμένο από την UNESCO στην ανατολική ΛΔΚ, το οποίο αποτελεί καταφύγιο για το μεγαλύτερο είδος γορίλων στον κόσμο.

 

«Μια περιπολία καταδίωκε δύο λαθροκυνηγούς και δέχθηκε επίθεση από οπλισμένους Πυγμαίους με μαχαίρια και τόξα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του πάρκου, Hubert Mulongoy. «Δεκατρείς φύλακες του πάρκου τραυματίστηκαν σοβαρά», είπε. 

 

Ξεχωριστά, ο Ntavuna Cizungu, εκπρόσωπος των Πυγμαίων που ζει στην άκρη του πάρκου, δήλωσε ότι ένας δικός τους πυροβολήθηκε κατά τη διάρκεια της αντιπαράθεσης και πέθανε αμέσως. Ένας άλλος Πυγμαίος τραυματίστηκε, όπως είπε.

 

Ο Mulongoy είπε ότι υπήρξε μια αναζωπύρωση της έντασης τις τελευταίες ημέρες μεταξύ του φορέα φύλαξης και των αυτοχθόνων. Τον Απρίλιο, ένας φύλακας σκοτώθηκε σε σύγκρουση, αλλά, οι δασοφύλακες αρνούνται ότι το επεισόδιο αυτό συσχετίστηκε με το θάνατο ενός Πυγμαίου την προηγούμενη μέρα. Οι Πυγμαίοι είναι δυσαρεστημένοι που δεν έχουν πρόσβαση στη γη των γορίλων, στη ζούγκλα του Kahuzi Biega την οποία θεωρούν ζωτική για την επιβίωσή τους. Το πάρκο λέει από την πλευρά του ότι εισήλθαν παράνομα από τον Αύγουστο έως τον Οκτώβριο του περασμένου έτους και έχουν κόψει δέντρα από τότε ενώ τους απαγορεύει την είσοδο για την προστασία των γορίλων και του περιβάλλοντός τους.

 

Το Kahuzi Biega είναι το μόνο μέρος στον κόσμο όπου οι επισκέπτες μπορούν να δουν πεδινούς γορίλες στη φύση, λέει το πάρκο στην ιστοσελίδα του. Το καταφύγιο των 6.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, το οποίο δημιουργήθηκε το 1970, είναι ένας μαγνήτης για τους τουρίστες, παρέχοντας μια σημαντική πηγή εσόδων για τη ΛΔΚ. Ωστόσο το πάρκο θεωρείται επικίνδυνο καθώς η χώρα έχει υποστεί συνεχιζόμενη πολιτική αστάθεια.

 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr