Ανησυχία ΝΑΤΟ για τα ρωσικά υποβρύχια στην Ανατολική Μεσόγειο

Ανησυχία ΝΑΤΟ για τα ρωσικά υποβρύχια στην Ανατολική Μεσόγειο Facebook Twitter
Φωτογραφία: Wikimedia Commons/Ministry of Defence of the Russian Federation
0

Έξι ρωσικά υποβρύχια τα οποία κινούνται στη νότια Ευρώπη «ανησυχούν» το NATO, υπογράμμισε την Παρασκευή στην Ουάσινγκτον ο αμερικανός ναύαρχος Τζέιμς Φόγκο

Ο Φόγκο, ο οποίος είναι επικεφαλής της διοίκησης των συμμαχικών δυνάμεων στη Νάπολη, της μιας από τις δύο επιχειρησιακές διοικήσεις της Ατλαντικής Συμμαχίας, υπενθύμισε πως η Ρωσία εκσυγχρόνισε τα τελευταία χρόνια τον στόλο των υποβρυχίων της, αποκτώντας σκάφη νέας γενιάς. 

Ο ίδιος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Πεντάγωνο, πρόσθεσε πως έξι υβριδικά υποβρύχια κλάσης Kilo «επιχειρούν αυτή τη στιγμή στη Μαύρη Θάλασσα και στην ανατολική Μεσόγειο», ενώ διευκρίνισε ότι τα υποβρύχια αυτά είναι εφοδιασμένα με βαλλιστικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς τύπου Kalibr, ικανούς να πλήξουν οποιαδήποτε ευρωπαϊκή πρωτεύουσα.

«Αυτό είναι ένα ζήτημα που προκαλεί ανησυχία σ' εμένα και είναι ένα ζήτημα που προκαλεί ανησυχία στους εταίρους και τους φίλους μου στο NATO», συνέχισε ο αμερικανός ναύαρχος, άλλοτε κυβερνήτης επιθετικού υποβρυχίου των ΗΠΑ.

Ερωτηθείς για την ικανότητα του NATO να επιτηρεί μόνιμα τις κινήσεις των ρωσικών υποβρυχίων, ο ναύαρχος Φόγκο προτίμησε να παραμείνει αόριστος. «Μπορώ να σας πω ότι διαθέτουμε ένα ακουστικό πλεονέκτημα το οποίο πρόκειται να διατηρήσουμε», περιορίστηκε να πει.

Συνεχείς παρεισφρήσεις στρατηγικών βομβαρδιστικών και πυρηνικών υποβρυχίων αναφέρονται τους τελευταίους μήνες κοντά στις ακτές χωρών-μελών του NATO.

Η Ατλαντική Συμμαχία ετοιμάζεται να οργανώσει τα μεγαλύτερα στρατιωτικά γυμνάσια μετά το τέλος του ψυχρού πολέμου, την άσκηση «Trident Juncture 18», με την συμμετοχή στα τέλη του Οκτωβρίου 45.000 στρατιωτικών του NATO, στη Νορβηγία.

Το σενάριό της προβλέπει την υπεράσπιση μιας χώρας-μέλους «εναντίον ενός αντιπάλου που έχει περάσει τα σύνορα ενός συμμάχου στο NATO», διευκρίνισε ο ναύαρχος Φόγκο. «Υπάρχει εδώ ένα ισχυρό μήνυμα αποτροπής», κατέληξε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χιλή εκλογές Τραμπ

Διεθνή / Εκλογές στη Χιλή: Ο «Χιλιανός Τραμπ» προηγείται ενόψει δεύτερου γύρου

Γιος πρώην μέλους του ναζιστικού κόμματος και δηλωμένος θαυμαστής του δικτάτορα Αουγκούστο Πινοτσέτ, ο Καστ είναι γνωστός για τις θέσεις του κατά των αμβλώσεων και του γάμου ομοφύλων
THE LIFO TEAM
«Απλώς προσπαθούν να πλουτίσουν»: Η «επόμενη ημέρα» στη Γάζα και τα συμφέροντα που τη διεκδικούν

Διεθνή / «Απλώς προσπαθούν να πλουτίσουν»: Η «επόμενη ημέρα» στη Γάζα και τα συμφέροντα που τη διεκδικούν

Το κόστος ανοικοδόμησης εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 70 δισ. δολάρια, γεγονός που καθιστά τη μεταπολεμική φάση ένα εξαιρετικά ελκυστικό πεδίο για ορισμένες εταιρείες
THE LIFO TEAM
Το μεγαλύτερο φιλοδημοκρατικό κόμμα του Χονγκ Κονγκ αποφάσισε τη διάλυσή του υπό πολιτική πίεση

Διεθνή / Το μεγαλύτερο φιλοδημοκρατικό κόμμα του Χονγκ Κονγκ αποφάσισε τη διάλυσή του υπό πολιτική πίεση

Η απόφαση αντανακλά, σύμφωνα με αναλυτές, τη σταδιακή συρρίκνωση των πολιτικών ελευθεριών που είχαν υποσχεθεί στο Χονγκ Κονγκ κατά την επιστροφή του στην κινεζική κυριαρχία το 1997
THE LIFO TEAM