ΑΘΗΝΑ

Αναβλήθηκαν οι εκλογές στη Νιγηρία πέντε ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες

Αναβλήθηκαν οι εκλογές στη Νιγηρία πέντε ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες Facebook Twitter
ΕΡΑ
0

Οι προεδρικές εκλογές στη Νιγηρία, που ήταν προγραμματισμένες για σήμερα, αναβλήθηκαν πέντε ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες.

Η διεξαγωγή τους θα πραγματοποιηθεί το επόμενο Σάββατο, ενώ ο πρόεδρος της Νιγηρίας και ο κορυφαίος υποψήφιος της αντιπολίτευσης απηύθυναν έκκληση στους πολίτες για ηρεμία. 

Ο πρόεδρος της εκλογικής επιτροπής δήλωσε πως δεν ήταν πλέον εφικτό να διεξαχθούν ελεύθερες και δίκαιες εκλογές σήμερα εξαιτίας επιμελητειακών προβλημάτων, όμως δεν επεκτάθηκε.

Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί στις 23 Φεβρουαρίου, ανακοίνωσε τις πρώτες πρωινές ώρες.

Άλλοι αξιωματούχοι της εκλογικής επιτροπής και δυτικοί διπλωμάτες είπαν πως τα προβλήματα αφορούσαν την αδυναμία να μεταφερθούν ψηφοδέλτια και έντυπα για την καταχώριση των αποτελεσμάτων σε ορισμένα τμήματα της χώρας, στην οποία 84 εκατομμύρια άνθρωποι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους.

Ο πρόεδρος Μουχαμάντου Μπουχάρι, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία από το 2015, έρχεται στήθος με στήθος στις προεκλογικές δημοσκοπήσεις με τον κύριο υποψήφιο της αντιπολίτευσης, τον επιχειρηματία και πρώην αντιπρόεδρο Ατίκου Αμπουμπάκαρ του Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (PDP).

Το διακύβευμα είναι ο έλεγχος της κορυφαίας πετρελαιοπαραγωγού χώρας και μεγαλύτερης οικονομίας της Αφρικής.

Σε περασμένες εκλογές η Νιγηρία είχε πληγεί από επεισόδια βίας, εκφοβισμού και νοθείας και η αναβολή των εκλογών δημιουργεί το ενδεχόμενο να ξεσπάσουν ταραχές.

Ο πρόεδρος του PDP Ούτσε Σεκόντου δήλωσε πως η κίνηση αυτή είναι «επικίνδυνη για τη δημοκρατία μας».

Πρόσθεσε πως εντάσσεται στο πλαίσιο της προσπάθειας του Μπουχάρι «να παραμείνει στην εξουσία παρόλο που τού είναι φανερό πως οι Νιγηριανοί θέλουν να φύγει».

Πάντως ο υποψήφιος του PDP Ατίκου και ο Μπουχάρι δήλωσαν αμφότεροι πως θέλουν να αποφύγουν τις βίαιες διαδηλώσεις και τις συγκρούσεις.

Ο πρόεδρος ανέφερε σε δήλωσή του πως είναι «βαθιά απογοητευμένος» και κάλεσε τους Νιγηριανούς «να απόσχουν από ταραχές και να παραμείνουν ειρηνικοί, πατριώτες και ενωμένοι».

Ο Ατίκου είπε στους δημοσιογράφους στην κατοικία του στη βορειοανατολική πόλη Γιόλα πως η απόφαση της εκλογικής επιτροπής του προκάλεσε σοκ.

Κάλεσε τους ψηφοφόρους να δείξουν υπομονή και να περιμένουν μέχρι το επόμενο Σάββατο για να ψηφίσουν.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters/AFP

Διεθνή
0

ΑΘΗΝΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φάρατζ: «Ναι» σε απέλαση γυναικών αιτουσών άσυλο πίσω στους Ταλιμπάν

Διεθνή / Φάρατζ: «Ναι» σε απέλαση γυναικών αιτουσών άσυλο πίσω στους Ταλιμπάν

Η τοποθέτηση του Φάρατζ έρχεται σε αντίθεση με δηλώσεις του τον Αύγουστο, όταν είχε πει ότι «δεν συζητάμε για γυναίκες και παιδιά σε αυτό το στάδιο», κατηγορώντας τότε τα ΜΜΕ για «λανθασμένη ερμηνεία»
LIFO NEWSROOM
Ντοκιμαντέρ για την Ουγγαρία αναδεικνύει τις ανησυχητικές ομοιότητες Όρμπαν– Τραμπ

Διεθνή / Ντοκιμαντέρ για την Ουγγαρία αναδεικνύει τις ανησυχητικές ομοιότητες Όρμπαν– Τραμπ

Το «Democracy Noir» της βραβευμένης σκηνοθέτιδας Connie Field παρουσιάζει μέσα από την οπτική τριών γυναικών τη σταδιακή διολίσθηση της Ουγγαρίας προς τον αυταρχισμό υπό τον Όρμπαν, με σκηνές που θυμίζουν την άνοδο του Τραμπ
LIFO NEWSROOM
Γερμανία: Δέκα χρόνια μετά το άνοιγμα σε 1 εκατ. πρόσφυγες από τη Συρία – Τι έχει αλλάξει

Διεθνή / Γερμανία: Δέκα χρόνια μετά το άνοιγμα σε 1 εκατ. πρόσφυγες – Τι έχει αλλάξει

Το 2015-2016 πάνω από 1,1 εκατ. άνθρωποι ζήτησαν άσυλο στη Γερμανία. Συνολικά, από το 2015 έως το 2024, οι αιτήσεις ξεπέρασαν τα 2,6 εκατομμύρια, με τους περισσότερους να προέρχονται από Συρία, Αφγανιστάν και Ιράκ
LIFO NEWSROOM
«Βόμβα» από τον πρόεδρο της Βουλής των ΗΠΑ: Ο Τραμπ ήταν πληροφοριοδότης του FBI στην υπόθεση Έπσταϊν

Διεθνή / «Βόμβα» από τον πρόεδρο της Βουλής των ΗΠΑ: Ο Τραμπ ήταν πληροφοριοδότης του FBI στην υπόθεση Έπσταϊν

Ο Μάικ Τζόνσον ισχυρίζεται ότι ο Τραμπ υπήρξε πληροφοριοδότης του FBI στην υπόθεση Έπσταϊν, ενώ επιζώσες ετοιμάζουν λίστα πελατών και η Βουλή αποκαλύπτει 30.000 έγγραφα
LIFO NEWSROOM
«Lucky» Lackadoo: Πέθανε στα 103 του ο πιλότος των Β-17 του Β' Παγκοσμίου Πολέμου – Η απίστευτη ιστορία του

Διεθνή / Πέθανε στα 103 του ο πιλότος των Β-17 του Β' Παγκοσμίου Πολέμου – Η απίστευτη ιστορία του

Ο Τζον «Λάκι» Λακαντού, ο βετεράνος πιλότος του 100ού Σμήνους Βομβαρδισμού των ΗΠΑ, έφυγε στα 103 του χρόνια αφήνοντας πίσω του μια συγκλονιστική μαρτυρία για τις πιο αιματηρές αερομαχίες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και το βιβλίο του «Damn Lucky»
LIFO NEWSROOM
«Το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα»: Η Κομισιόν παίρνει αποστάσεις από τη δήλωση της Ριμπέρα

Διεθνή / «Το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα»: Η Κομισιόν παίρνει αποστάσεις από τη δήλωση της Ριμπέρα

Η Τερέσα Ριβέρα κατηγόρησε για πρώτη φορά δημόσια το Ισραήλ ότι διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα, προκαλώντας αντιδράσεις από το Τελ Αβίβ και αποστασιοποίηση της ΕΕ
LIFO NEWSROOM
Σερβία: «Βούτσιτς φύγε» - Δακρυγόνα και συγκρούσεις διαδηλωτών και αστυνομίας

Διεθνή / Σερβία: «Βούτσιτς φύγε» - Δακρυγόνα και συγκρούσεις διαδηλωτών και αστυνομίας

Οι διαδηλωτές συνεπλάκησαν με την αστυνομία μπροστά από τη φιλοσοφική σχολή και πέταξαν φωτοβολίδες, ενώ η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης
LIFO NEWSROOM