Άμβλωση- Ουγγαρία: Υποχρεωτικό για τις γυναίκες να ακούν τον «καρδιακό παλμό του εμβρύου» πριν την διαδικασία

Άμβλωση: Αυστηρότεροι κανόνες στην Ουγγαρία- Υποχρεωτικό για τις γυναίκες να ακούν πρώτα τον «καρδιακό παλμό του εμβρύου» Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Οι γυναίκες στην Ουγγαρία που θέλουν να κάνουν άμβλωση πλέον θα είναι υποχρεωμένες πρώτα να ακούν «τον καρδιακό παλμό του εμβρύου», πριν να έχουν πρόσβαση στη διαδικασία.

Αυτό ορίζει νέο διάταγμα, που εξέδωσε η κυβέρνηση του ακροδεξιού πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν.

Ο νέος κανονισμός αναμένεται να τεθεί σε ισχύ την Πέμπτη. «Σχεδόν τα δύο τρίτα των Ούγγρων γυναικών συνδέουν την αρχή της ζωής ενός παιδιού με τον πρώτο καρδιακό παλμό», δήλωσε τη Δευτέρα το υπουργείο Εσωτερικών.

Από την ημέρα που ανέλαβε την ηγεσία της χώρας ο Βίκτορ Όρμπαν το 2010, επιχειρεί με την κυβέρνησή του να προωθήσει τις «παραδοσιακές οικογενειακές αξίες» και να εισάγει μία σειρά μέτρων, που στοχεύουν στην τόνωση του μειωμένου ποσοστό γεννήσεων στη χώρα. 

Παρόμοια νομοθεσία έχει εισαχθεί σε πολλές πολιτείες των ΗΠΑ, όπως το Τέξας και το Κεντάκι, που απαιτεί από τις γυναίκες να ακούν τον «εμβρυϊκό καρδιακό παλμό» πριν από την πρόσβαση στην άμβλωση, παρόλο που οι γιατροί λένε ότι η χρήση του όρου «εμβρυϊκός καρδιακός παλμός» είναι ιατρικά ανακριβής.

Από το 1992 δεν έχουν υπάρξει νομοθετικές αλλαγές στην Ουγγαρία για τις αμβλώσεις.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, ο τερματισμός της κύησης μπορεί να πραγματοποιηθεί τις πρώτες 12 εβδομάδες της εγκυμοσύνης για ιατρικούς ή κοινωνικούς λόγους. 

Ωστόσο, σε περιπτώσεις που το έμβρυο δεν είναι βιώσιμο, μπορεί να πραγματοποιηθεί σε οποιοδήποτε σημείο της εγκυμοσύνης.

Όμως, μία γυναίκα που θέλει να υποβληθεί σε έκτρωση χρειάζεται επιστολή από έναν γυναικολόγο που να επιβεβαιώνει την εγκυμοσύνη ενώ πρέπει να επισκεφθεί τις οικογενειακές υπηρεσίες δύο φορές, με διαφορά τουλάχιστον τριών ημερών, προκειμένου να λάβει συμβουλές για υιοθεσία και κρατικά επιδόματα για τις μητέρες. 

Η νέα νομοθεσία είναι μια επέκταση των πολιτικών της κυβέρνησης κατά των αμβλώσεων, με στόχο την ενίσχυση του ποσοστού γεννήσεων, δήλωσε η Noá Nógradí από την Patent, μια ουγγρική οργάνωση για τα δικαιώματα των γυναικών.

«Στην Ουγγαρία, η άμβλωση είναι ευρέως αποδεκτή στην κοινωνία. Στατιστικά, τα δύο τρίτα των Ούγγρων δεν θα ήθελαν να δουν περαιτέρω περιορισμούς στις αμβλώσεις» πρόσθεσε.

«Οπότε η κυβέρνηση δεν μπορεί να θέσει εκτός νόμου τη διαδικασία μέσα σε μία νύχτα. Αλλά με μικρά βήματα μπορεί να πετύχει πιο εύκολα τους όποιους περιορισμούς».

Πρόσθεσε δε, ότι οι νόμιμες αμβλώσεις γίνονται όλο και δύσκολες να γίνουν γιατί οι υποχρεωτικές συμβουλευτικές συνεδρίες γίνονται δύσκολα προγραμματίζονται, με αποτέλεσμα να καθυστερεί η διαδικασία.

Σημειώνεται δε, ότι οι περισσότεροι ιατροί θεωρούν τον όρο «εμβρυϊκός καρδιακός παλμός» ως παραπλανητικό, όταν αναφέρεται στις πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης. 

Ο ήχος που ακούγεται κατά τη διάρκεια των πρώιμων υπερήχων παράγεται από το μηχάνημα υπερήχων.

Με πληροφορίες του Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Αισθάνεται σίγουρος»: Στη Βρετανία για τη νομική μάχη με τη Daily Mail ο πρίγκιπας Χάρι

Διεθνή / «Αισθάνεται σίγουρος»: Στη Βρετανία για τη νομική μάχη με τη Daily Mail ο πρίγκιπας Χάρι

Ο πρίγκιπας Χάρι επέστρεψε στο Λονδίνο αποφασισμένος να δώσει την τελική δικαστική μάχη απέναντι στα βρετανικά ταμπλόιντ, σε μια υπόθεση που σηματοδοτεί το τελευταίο κεφάλαιο της πολυετούς σύγκρουσής του με τον Τύπο
THE LIFO TEAM
Ιράν: Ανήλικη μεταξύ των συλληφθέντων διαδηλωτών καταγγέλλει σεξουαλική κακοποίηση

Διεθνή / Ιράν: Ανήλικη μεταξύ των συλληφθέντων διαδηλωτών κατήγγειλε σεξουαλική κακοποίηση από τις Αρχές

Δύο άτομα που συνελήφθησαν, εκ των οποίων μία16χρονη, κατήγγειλαν σε οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων ότι υπέστησαν σεξουαλική κακοποίηση κατά τη διάρκεια της σύλληψής τους
THE LIFO TEAM
ΓΡΟΙΛΑΝΔΙΑ ΤΡΑΜΠ ΡΩΣΙΑ ΔΑΣΜΟΙ ΕΕ

Διεθνή / Τραμπ για Γροιλανδία: «Τώρα είναι η ώρα και θα γίνει» – Στόχος η απομάκρυνση της ρωσικής απειλής

Ο Αμερικανός πρόεδρος επαναλαμβάνει αφότου επέστρεψε στον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο του 2025 πως δεν θα συμβιβαστεί με τίποτε λιγότερο από την «ιδιοκτησία» της Γροιλανδίας
THE LIFO TEAM