Αλβανικό δικαστήριο αποφάσισε την Παρασκευή να ανοίξει εκ νέου την υπόθεση κατά πρώην υπουργού Άμυνας, που κατηγορήθηκε για την φονική έκρηξη σε εργοστάσιο διάθεσης πυρομαχικών, πριν από 13 χρόνια.

 

Από την έκρηξη σκοτώθηκαν 26 άτομα.

 

Η δικαστίνα Saida Dollani του Εφετείου Τιράνων κατά της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος, που χειρίζεται υποθέσεις ανώτερων αξιωματούχων ζήτησε από το κατώτερο δικαστήριο να επαναλάβει την υπόθεση εναντίον του Fatmir Mediu.

 

Ο πρώην υπουργός αντιμετώπισε κατηγορίες για κατάχρησης εξουσίας το 2009. Η υπόθεσή του τότε, απορρίφθηκε λόγω της ασυλίας του, καθώς επανεκλέχθηκε βουλευτής.

 

Ο Mediu παραμένει βουλευτής σε κόμμα της αντιπολίτευσης αλλά η βουλευτική του ασυλία για ποινικές υποθέσεις καταργήθηκε το 2012.

 

Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες, χαρακτηρίζοντας την κίνηση πολιτικά υποκινούμενη.

 

Η υπόθεση ανοίγει εκ νέου μετά από αίτημα της Zamira Durda και του συζύγου της Feruzan Durda, των οποίων ο 6χρονος γιος σκοτώθηκε ενώ έπαιζε στην πίσω αυλή του σπιτιού τους στο Gerdec, έξω από τα Τίρανα, όταν έγινε η φονική έκρηξη στις 15 Μαρτίου του 2008.

 

Εκτός από τους 26 νεκρούς, από την έκρηξη τραυματίστηκαν ακόμα 264 άτομα ενώ προκλήθηκαν ζημιές σε περίπου 5.500 σπίτια.

 

Το 2012, δικαστήριο καταδίκασε και φυλάκισε 19 άτομα για την έκρηξη, αλλά οι οργισμένοι συγγενείς των θυμάτων κατήγγειλαν ότι ανώτατοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι κατάφεραν να μην τεθούν ενώπιων της δικαιοσύνης.

 

Με πληροφορίες του AP