Al Jazeera: Μπορεί η ελληνοτουρκική ένταση να μετατραπεί σε πόλεμο;

Al Jazeera: Μπορει η ελληνοτουρκική ένταση να μετατραπεί σε πόλεμο; Facebook Twitter
Φωτ.: Eurokinissi.
0

Ένα στρατιωτικό επεισόδιο ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα πριν τις εκλογές των δύο χωρών το 2023 είναι πιθανό, αναφέρει το Al Jazeera σε εκτενές δημοσίευμά του, επικαλούμενο Έλληνες αξιωματούχους. 

Η Ελλάδα, αναφέρει το δημοσίευμα, υποπτεύεται ότι ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα προσπαθήσει να δημιουργήσει μια κρίση εθνικής ασφάλειας που θα ενισχύσει τη δημοτικότητά του, η οποία βρίσκεται σε πτώση μετά από 20 χρόνια στην εξουσία. Στο σημείο αυτό γίνεται αναφορά στις γνωστές δηλώσεις του Ερντογάν «μπορούμε να έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ». 

«Μέχρι το 2019, 2020, 2021, υποστήριζα ότι δεν υπήρχε πιθανότητα πολέμου. Δεν μπορώ να συνεχίσω να το λέω αυτό», δήλωσε ο Έλληνας ναύαρχος εν αποστρατεία Αλέξανδρος Διακόπουλος.

«Η ρητορική της Τουρκίας οικοδομείται προς μια επίθεση», πρόσθεσε ο κ. Διακόπουλος ο οποίος έχει υπάρξει και πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο κορυφαίος διπλωμάτης της Τουρκίας στην Αθήνα συμφωνεί ότι υπάρχει ένταση, αλλά λέει ότι αυτή διαχειρίζεται.

Ο Τούρκος πρέσβης στην Αθήνα, Μπουράκ Οζουγκεργκίν φάνηκε να συμφωνεί με την άποψη ότι υπάρχει ένταση αλλά θεωρεί ότι είναι διαχειρίσιμη. 

«Ως πρεσβεία, έχουμε έναν λογικό διάλογο με τους Έλληνες συναδέλφους μας. Μην πιστεύετε ό,τι διαβάζετε στις εφημερίδες! Όλοι προσπαθούμε να μη συμβούν ατυχήματα. Τα πράγματα δεν είναι τόσο άσχημα όσο το καλοκαίρι του 2020, αλλά πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί γιατί τα πράγματα μπορούν να γίνουν πολύ άσχημα πολύ γρήγορα», σημείωσε ο Τούρκος πρέσβης μιλώντας στο διεθνές δίκτυο. 

Στο δημοσίευμα φιλοξενούνται και δηλώσεις του υπουργού της κυβέρνησης και καθηγητή διεθνούς δικαίου, Άγγελου Συρίγου. 

«Είμαστε σε Defcon One [εννοεί σε πολεμική ετοιμότητα] αυτή τη στιγμή. Νομίζω ότι η Τουρκία θα επιχειρήσει πολλές παράλληλες κρίσεις», λέει ο κ. Συρίγος, πιθανολογώντας ενδεχόμενη προσφυγική κρίση, ακολουθούμενη από την παρουσία ενός πλοίου έρευνας υδρογονανθράκων και γεωτρύπανου εντός ελληνικών υδάτων, σημειώνει. 

Αθήνα και Άγκυρα αν και σύμμαχοι στη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ παραλίγο να συγκρουστούν το 2020, σημειώνει το Al Jazeera. 

«Παρατηρώντας τη στρατηγική της Τουρκίας το 2019-21, προσπαθούσαν να μας κάνουν να χρησιμοποιήσουμε πρώτοι βία. Τώρα η Τουρκία συνειδητοποιεί ότι αυτό δεν θα συμβεί. Έτσι εξετάζουν μια τουρκική πρώτη χρήση βίας, η οποία θα μπορούσε να δικαιολογηθεί με το να παρουσιάσει την Ελλάδα ως κατακτητή των νησιών του ανατολικού Αιγαίου», εκτιμά ο κ. Διακόπουλος.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα κατοικίδια που μένουν πίσω όταν οι άνθρωποι φεύγουν από τη Μέση Ανατολή

Διεθνή / Τα κατοικίδια που μένουν πίσω όταν οι άνθρωποι φεύγουν από τη Μέση Ανατολή

Η Γαλλία διευκολύνει προσωρινά την επιστροφή πολιτών της μαζί με κατοικίδια από τη Μέση Ανατολή, την ώρα που καταφύγια στο Ντουμπάι λένε ότι γεμίζουν από ζώα που μένουν πίσω λόγω του πολέμου με το Ιράν.
THE LIFO TEAM
Ο Μαμντάνι ιδρύει γραφείο ΛΟΑΤΚΙ+ υποθέσεων με τρανς επικεφαλής

Διεθνή / Ο Μαμντάνι ιδρύει γραφείο ΛΟΑΤΚΙ+ υποθέσεων με τρανς επικεφαλής

Η Νέα Υόρκη αποκτά για πρώτη φορά ειδικό γραφείο για θέματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, με την Taylor Brown να γίνεται το πρώτο τρανς πρόσωπο που αναλαμβάνει την ηγεσία γραφείου ή υπηρεσίας του δήμου.
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ, ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / «Είστε χειρότεροι ο ένας από τον άλλον»: Ιρανοί αντικαθεστωτικοί στρέφονται κατά του Τραμπ

Από την ελπίδα στην απογοήτευση φαίνεται να περνά η στάση πολλών Ιρανών, καθώς ο πόλεμος και οι αεροπορικές επιδρομές εντείνουν την καταστροφή και την αβεβαιότητα στη χώρα τους
THE LIFO TEAM
ΕΚΡΗΞΗ, ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ, ΕΒΡΑΙΚΟ, ΣΧΟΛΕΙΟ

Διεθνή / Έκρηξη σε εβραϊκό σχολείο στο Άμστερνταμ - «Στοχευμένη επίθεση» καταγγέλλει η δήμαρχος

Οι ανησυχίες για πιθανές επιθέσεις κατά εβραϊκών κοινοτήτων διεθνώς έχουν ενταθεί λόγω των πρόσφατων επιχειρήσεων των ΗΠΑ και του Ισραήλ στο Ιράν και της αντίδρασης της Τεχεράνης
THE LIFO TEAM