Al Jazeera: Μπορεί η ελληνοτουρκική ένταση να μετατραπεί σε πόλεμο;

Al Jazeera: Μπορει η ελληνοτουρκική ένταση να μετατραπεί σε πόλεμο; Facebook Twitter
Φωτ.: Eurokinissi.
0

Ένα στρατιωτικό επεισόδιο ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα πριν τις εκλογές των δύο χωρών το 2023 είναι πιθανό, αναφέρει το Al Jazeera σε εκτενές δημοσίευμά του, επικαλούμενο Έλληνες αξιωματούχους. 

Η Ελλάδα, αναφέρει το δημοσίευμα, υποπτεύεται ότι ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα προσπαθήσει να δημιουργήσει μια κρίση εθνικής ασφάλειας που θα ενισχύσει τη δημοτικότητά του, η οποία βρίσκεται σε πτώση μετά από 20 χρόνια στην εξουσία. Στο σημείο αυτό γίνεται αναφορά στις γνωστές δηλώσεις του Ερντογάν «μπορούμε να έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ». 

«Μέχρι το 2019, 2020, 2021, υποστήριζα ότι δεν υπήρχε πιθανότητα πολέμου. Δεν μπορώ να συνεχίσω να το λέω αυτό», δήλωσε ο Έλληνας ναύαρχος εν αποστρατεία Αλέξανδρος Διακόπουλος.

«Η ρητορική της Τουρκίας οικοδομείται προς μια επίθεση», πρόσθεσε ο κ. Διακόπουλος ο οποίος έχει υπάρξει και πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο κορυφαίος διπλωμάτης της Τουρκίας στην Αθήνα συμφωνεί ότι υπάρχει ένταση, αλλά λέει ότι αυτή διαχειρίζεται.

Ο Τούρκος πρέσβης στην Αθήνα, Μπουράκ Οζουγκεργκίν φάνηκε να συμφωνεί με την άποψη ότι υπάρχει ένταση αλλά θεωρεί ότι είναι διαχειρίσιμη. 

«Ως πρεσβεία, έχουμε έναν λογικό διάλογο με τους Έλληνες συναδέλφους μας. Μην πιστεύετε ό,τι διαβάζετε στις εφημερίδες! Όλοι προσπαθούμε να μη συμβούν ατυχήματα. Τα πράγματα δεν είναι τόσο άσχημα όσο το καλοκαίρι του 2020, αλλά πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί γιατί τα πράγματα μπορούν να γίνουν πολύ άσχημα πολύ γρήγορα», σημείωσε ο Τούρκος πρέσβης μιλώντας στο διεθνές δίκτυο. 

Στο δημοσίευμα φιλοξενούνται και δηλώσεις του υπουργού της κυβέρνησης και καθηγητή διεθνούς δικαίου, Άγγελου Συρίγου. 

«Είμαστε σε Defcon One [εννοεί σε πολεμική ετοιμότητα] αυτή τη στιγμή. Νομίζω ότι η Τουρκία θα επιχειρήσει πολλές παράλληλες κρίσεις», λέει ο κ. Συρίγος, πιθανολογώντας ενδεχόμενη προσφυγική κρίση, ακολουθούμενη από την παρουσία ενός πλοίου έρευνας υδρογονανθράκων και γεωτρύπανου εντός ελληνικών υδάτων, σημειώνει. 

Αθήνα και Άγκυρα αν και σύμμαχοι στη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ παραλίγο να συγκρουστούν το 2020, σημειώνει το Al Jazeera. 

«Παρατηρώντας τη στρατηγική της Τουρκίας το 2019-21, προσπαθούσαν να μας κάνουν να χρησιμοποιήσουμε πρώτοι βία. Τώρα η Τουρκία συνειδητοποιεί ότι αυτό δεν θα συμβεί. Έτσι εξετάζουν μια τουρκική πρώτη χρήση βίας, η οποία θα μπορούσε να δικαιολογηθεί με το να παρουσιάσει την Ελλάδα ως κατακτητή των νησιών του ανατολικού Αιγαίου», εκτιμά ο κ. Διακόπουλος.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Τραμπ έλαβε το νεοσύστατο Βραβείο Ειρήνης της FIFA

Διεθνή / Ο Τραμπ έλαβε το νεοσύστατο Βραβείο Ειρήνης της FIFA

«Αναμφίβολα αξίζετε το πρώτο Βραβείο Ειρήνης της FIFA για τις πράξεις σας, για όσα έχετε επιτύχει με τον δικό σας τρόπο», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της FIFA Τζάνι Ινφαντίνο απευθυνόμενος στον Αμερικανό πρόεδρο
LIFO NEWSROOM
Γαλλία: Η κυβέρνηση αυξάνει την ασφάλεια σε χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις λόγω «πολύ υψηλού» κινδύνου τρομοκρατίας

Διεθνή / Γαλλία: Η κυβέρνηση αυξάνει την ασφάλεια σε χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις λόγω «πολύ υψηλού» κινδύνου τρομοκρατίας

Τα αυξημένα μέτρα έρχονται λίγες ημέρες μετά την αιφνιδιαστική απόφαση του Παρισιού να ακυρώσει τη μεγάλη συναυλία της Παραμονής Πρωτοχρονιάς στα Ηλύσια Πεδία
LIFO NEWSROOM
«Η Ευρώπη οδεύει προς πολιτισμική εξαφάνιση»: Το νέο δόγμα Τραμπ για την ήπειρο 

Διεθνή / «Η Ευρώπη οδεύει προς πολιτισμική εξαφάνιση»: Το νέο δόγμα Τραμπ για την ήπειρο 

Το κείμενο διατυπώνει ευθεία πολιτική στήριξη σε ακροδεξιά κόμματα της Ευρώπης, υποστηρίζοντας ότι ορισμένες χώρες «κινδυνεύουν να γίνουν κατά πλειονότητα μη ευρωπαϊκές»
LIFO NEWSROOM
Βλαντιμίρ Πούτιν: Η φερόμενη ως κόρη του μιλά για τον πόλεμο στην Ουκρανία - «Λυπάμαι, δεν είμαι υπεύθυνη»

Διεθνή / Βλαντιμίρ Πούτιν: Η φερόμενη ως κόρη του μιλά για τον πόλεμο στην Ουκρανία - «Λυπάμαι, δεν είμαι υπεύθυνη»

Η 22χρονη εντοπίστηκε στο Παρίσι από Ουκρανό δημοσιογράφο, ο οποίος τη ρώτησε πώς αισθάνεται για τις πράξεις του Ρώσου προέδρου, ενώ την κάλεσε να επισκεφτεί το Κίεβο
LIFO NEWSROOM