Al Jazeera: Μπορεί η ελληνοτουρκική ένταση να μετατραπεί σε πόλεμο;

Al Jazeera: Μπορει η ελληνοτουρκική ένταση να μετατραπεί σε πόλεμο; Facebook Twitter
Φωτ.: Eurokinissi.
0

Ένα στρατιωτικό επεισόδιο ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα πριν τις εκλογές των δύο χωρών το 2023 είναι πιθανό, αναφέρει το Al Jazeera σε εκτενές δημοσίευμά του, επικαλούμενο Έλληνες αξιωματούχους. 

Η Ελλάδα, αναφέρει το δημοσίευμα, υποπτεύεται ότι ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα προσπαθήσει να δημιουργήσει μια κρίση εθνικής ασφάλειας που θα ενισχύσει τη δημοτικότητά του, η οποία βρίσκεται σε πτώση μετά από 20 χρόνια στην εξουσία. Στο σημείο αυτό γίνεται αναφορά στις γνωστές δηλώσεις του Ερντογάν «μπορούμε να έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ». 

«Μέχρι το 2019, 2020, 2021, υποστήριζα ότι δεν υπήρχε πιθανότητα πολέμου. Δεν μπορώ να συνεχίσω να το λέω αυτό», δήλωσε ο Έλληνας ναύαρχος εν αποστρατεία Αλέξανδρος Διακόπουλος.

«Η ρητορική της Τουρκίας οικοδομείται προς μια επίθεση», πρόσθεσε ο κ. Διακόπουλος ο οποίος έχει υπάρξει και πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο κορυφαίος διπλωμάτης της Τουρκίας στην Αθήνα συμφωνεί ότι υπάρχει ένταση, αλλά λέει ότι αυτή διαχειρίζεται.

Ο Τούρκος πρέσβης στην Αθήνα, Μπουράκ Οζουγκεργκίν φάνηκε να συμφωνεί με την άποψη ότι υπάρχει ένταση αλλά θεωρεί ότι είναι διαχειρίσιμη. 

«Ως πρεσβεία, έχουμε έναν λογικό διάλογο με τους Έλληνες συναδέλφους μας. Μην πιστεύετε ό,τι διαβάζετε στις εφημερίδες! Όλοι προσπαθούμε να μη συμβούν ατυχήματα. Τα πράγματα δεν είναι τόσο άσχημα όσο το καλοκαίρι του 2020, αλλά πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί γιατί τα πράγματα μπορούν να γίνουν πολύ άσχημα πολύ γρήγορα», σημείωσε ο Τούρκος πρέσβης μιλώντας στο διεθνές δίκτυο. 

Στο δημοσίευμα φιλοξενούνται και δηλώσεις του υπουργού της κυβέρνησης και καθηγητή διεθνούς δικαίου, Άγγελου Συρίγου. 

«Είμαστε σε Defcon One [εννοεί σε πολεμική ετοιμότητα] αυτή τη στιγμή. Νομίζω ότι η Τουρκία θα επιχειρήσει πολλές παράλληλες κρίσεις», λέει ο κ. Συρίγος, πιθανολογώντας ενδεχόμενη προσφυγική κρίση, ακολουθούμενη από την παρουσία ενός πλοίου έρευνας υδρογονανθράκων και γεωτρύπανου εντός ελληνικών υδάτων, σημειώνει. 

Αθήνα και Άγκυρα αν και σύμμαχοι στη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ παραλίγο να συγκρουστούν το 2020, σημειώνει το Al Jazeera. 

«Παρατηρώντας τη στρατηγική της Τουρκίας το 2019-21, προσπαθούσαν να μας κάνουν να χρησιμοποιήσουμε πρώτοι βία. Τώρα η Τουρκία συνειδητοποιεί ότι αυτό δεν θα συμβεί. Έτσι εξετάζουν μια τουρκική πρώτη χρήση βίας, η οποία θα μπορούσε να δικαιολογηθεί με το να παρουσιάσει την Ελλάδα ως κατακτητή των νησιών του ανατολικού Αιγαίου», εκτιμά ο κ. Διακόπουλος.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί ο ζωτικής σημασίας πετρελαϊκός κόμβος του Ιράν στη νήσο Καργκ παραμένει άθικτος;

Διεθνή / Γιατί ο ζωτικής σημασίας πετρελαϊκός κόμβος του Ιράν στη νήσο Καργκ παραμένει άθικτος;

Παρά τη στρατηγική σημασία του, ο πετρελαϊκός κόμβος του Ιράν στο νησί παραμένει ανέπαφος, καθώς μια επίθεση θα μπορούσε να προκαλέσει παγκόσμια αναταραχή στις αγορές πετρελαίου και σοβαρή κλιμάκωση της σύγκρουσης
THE LIFO TEAM
ΒΟΛΟΝΤΙΜΙΡ ΖΕΛΕΝΣΚΙ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΠΟΥΤΙΝ

Διεθνή / Ζελένσκι σε Τραμπ: «Χρειαζόμαστε περισσότερη πίεση στη Ρωσία, όχι σε εμένα»

Ο ουκρανός πρόεδρος παραχώρησε συνέντευξη στο Politico, μιλώντας για την κατάσταση στη χώρα του, τους Ευρωπαίους συμμάχους του, αλλά και την ελπίδα που έχει πως οι Αμερικανοί θα τον βοηθήσουν να τερματιστεί ο πόλεμος
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΙΣΡΑΗΛ

Διεθνή / Τραμπ για Ιράν: «Θα τελειώσει σύντομα ο πόλεμος. Δεν έχει μείνει τίποτα άλλο να στοχεύσουμε»

«Ο πόλεμος πηγαίνει εξαιρετικά. Είμαστε πολύ μπροστά από το χρονοδιάγραμμα. Έχουμε προκαλέσει περισσότερη ζημιά από ό,τι περιμέναμε, ακόμα και μέσα στην αρχική περίοδο των έξι εβδομάδων», αναφέρει ο Τραμπ
THE LIFO TEAM
ΧΑΡΒΕΪ ΓΟΥΑΪΝΣΤΙΝ

Διεθνή / Χάρβεϊ Γουάινστιν: «Το λάθος μου ήταν ότι απατούσα τη γυναίκα μου, όχι η σεξουαλική επίθεση»

Ο πρώην παραγωγός του Χόλιγουντ Χάρβεϊ Γουάινστιν μίλησε μέσα από τη φυλακή στο The Hollywood Reporter, περιγράφοντας τη ζωή του ως «κόλαση», επαναλαμβάνοντας ότι αρνείται τις κατηγορίες σεξουαλικής κακοποίησης και πως τον βαραίνει να σκέφτεται πως ειναι το κεντρικό πρόσωπο του κινήματος #MeToo
THE LIFO TEAM