Ακόμη και αν ο πόλεμος στη Συρία τελειώσει, η οικονομική εξαθλίωση της χώρας θα παραμείνει για χρόνια

Ακόμη και αν ο πόλεμος στη Συρία τελειώσει, η οικονομική εξαθλίωση της χώρας θα παραμείνει για χρόνια Facebook Twitter
Η Χομς μετά από μαζικούς βομβαρδισμούς
2

Εκτός του ότι πρόκειται για ανθρωπιστικό εφιάλτη με τεράστιες προεκτάσεις, η συνεχιζόμενη συριακή σύγκρουση έχει ολέθρια αποτελέσματα στην οικονομία της χώρας.

Η ζημία του ανθρώπινου κεφαλαίου και των υποδομών θα αποτελεί τροχοπέδη για την οικονομική ανάπτυξη, ακόμη και αν η σύγκρουση τελειώσει μέσα στα επόμενα λίγα χρόνια.

Με δεδομένο πως η η σύγκρουση θα συνεχιστεί για "αρκετά ακόμη χρόνια," η ομάδα BMI Research προβλέπει ότι η συριακή οικονομία θα συρρικνωθεί κατά μέσο όρο 3,9% ετησίως από το 2016 έως το 2019. Αυτό θα επιβραδύνει την οικονομία σε επίπεδα που είχαν σημειωθεί το 1990.

 

"Η μεγάλης κλίμακας καταστροφή στην παράταση του τρέχοντος εμφυλίου πολέμου θα συνεχίσει να βλάπτει την οικονομία της Συρίας κατά την επόμενη δεκαετία," επισημαίνει η ομάδα BMI σε πρόσφατη έκθεση. "Προβλέπουμε επιστροφή στην ανάπτυξη μόνο το 2020, σαν αποτέλεσμα από την εισροή εξωτερικής χρηματοδότησης, συμπεριλαμβανομένης της ανθρωπιστικής βοήθειας, και τις επενδύσεις από τη Ρωσία και το Ιράν. Η Συρία θα γίνει πιο εξαρτημένη από την εξωτερική βοήθεια, κυρίως από το Ιράν και τη Ρωσία, εν μέσω της εξάντλησης των κρατικών πόρων."

 

Από το 2011, όλα τα στοιχεία του ΑΕΠ της Συρίας έχουν βυθιστεί με σοβαρές απώλειες στον τομέα της μεταποίησης και της γεωργίας. Το διάγραμμα δείχνει την εντυπωσιακή πτώση των ρυθμών αύξησης του ΑΕΠ της Συρίας.

Ακόμη και αν ο πόλεμος στη Συρία τελειώσει, η οικονομική εξαθλίωση της χώρας θα παραμείνει για χρόνια Facebook Twitter

Οι εξαγωγές έχουν χάσει το 80% της πραγματικής τους αξίας κατά το 2010-2015, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της έκθεσης.

Πλέον, η παραγωγή πετρελαίου έχει μειωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, δεδομένου ότι πολλοί τομείς του πετρελαίου είναι υπό τον έλεγχο του ISIS. Και αυτό είναι σημαντικό, διότι, αν και η Συρία δεν ήταν ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς πετρελαίου στον κόσμο, το εμπόρευμα αντιπροσώπευε περίπου το 50% των εξαγωγών της και περίπου το 30% των εσόδων της κυβέρνησης κατά το 2010.

Η έκθεση δεν προβλέπει ανάκαμψη των εξαγωγών πριν από το 2021 καθώς οι υποδομές μεταφορών απαιτούν πολυετή ανοικοδόμηση με μεγάλη χρηματοδότηση.


Ένα άλλο τεράστιο, μακροχρόνια οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Συρία είναι η δημογραφική καταστροφή που προκλήθηκε από τον πόλεμο. Ο πληθυσμός πριν τον πόλεμο ήταν περίπου 22 εκατομμύρια, αλλά εκτιμάται ότι 4,8 εκατομμύρια πρόσφυγες έχουν εγκαταλείψει τη χώρα μέχρι σήμερα - έναν αριθμό που είναι ίση με περίπου 22% αυτού του αρχικού πληθυσμού. Επιπλέον,  περίπου 6,6 εκατομμύρια πρόσφυγες έχουν εκτοπιστεί στο εσωτερικό της Συρίας, σύμφωνα με την εκτίμηση από το Κέντρο Παρακολούθησης Διεθνούς μετατόπισης. Ένα άλλο εξαιρετικά δυσοίωνο μακροπρόθεσμα στατιστικό στοιχείο είναι ότι περίπου 4 εκατομμύρια παιδιά της Συρίας δεν είναι επί του παρόντος στο σχολείο.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν επίσης μεγάλες διαφορές μεταξύ των διαφόρων περιφερειών στο εσωτερικό της χώρας, ανάλογα με το αν ελέγχονται από την κυβέρνηση, ομάδες ανταρτών ή το Ισλαμικό Κράτος. Η ερευνητική ομάδα BMI εξήγησε στην έκθεσή τους:

"Αδημοσίευτα στοιχεία δείχνουν ότι οι οικονομικές συνθήκες έχουν επιδεινωθεί ραγδαία σε περιοχές που ελέγχονται από την κυβέρνηση, οι οποίες ήταν προστατευμένες κατά την έναρξη της σύγκρουσης. Παρ 'όλα αυτά, εξακολουθούμε να αναμένουμε περιφερειακές ανισότητες, με τους χώρους που ελέγχονται από το καθεστώς να πηγαίνουν σχετικά καλύτερα από τους τομείς τους οι οποίοι βρίσκονται στην κατοχή των ανταρτών." αναφέρει το ΒΜΙ στην έκθεση που δημοσιεύει το Business Insider.

Ακόμη και αν ο πόλεμος στη Συρία τελειώσει, η οικονομική εξαθλίωση της χώρας θα παραμείνει για χρόνια Facebook Twitter

Στην ίδια έκθεση σημειώνεται: "Περιμένουμε μεγαλύτερη οικονομική καταστροφή στα εδάφη που ελέγχονται από ομάδες ανταρτών και τζιχαντιστές. Από την αρχή της ρωσικής παρέμβασης το Σεπτέμβριο του 2015, οι συχνές αεροπορικές επιδρομές έχουν βάλει στο στόχαστρο τους τομείς που ελέγχονται από αντάρτες, με αποτέλεσμα μεγάλης κλίμακας καταστροφές σε υποδομές. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΗΕ, σχεδόν 600.000 άνθρωποι ζουν σε πολιορκημένες περιοχές που ελέγχονται από τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης - κάτι που μεταφράζεται σε ραγδαία εξαθλίωση. Παρά την ανακήρυξη ενός χαλιφάτου και την παροχή βοήθειας και ηλεκτρικής ενέργειας, το ISIS θα αποτύχει στην ανάπτυξη βιώσιμων οικονομικών θεσμών. Η εξάλειψη κάθε αντίστασης θα συνεχίσει να αποξενώσει τους τοπικούς πληθυσμούς και να προκαλεί μαζικές εξόδους. Επιπλέον, επιθέσεις εναντίον όσων βρίσκονται στην περιοχή της Ράκα πιθανότατα θα οδηγήσουν σε περαιτέρω ζημιές στις υποδομές.

Εν ολίγοις, η οικονομία της Συρίας έχει υποστεί σοβαρές καταστροφές από τη σύγκρουση - και είναι εξαιρετικά απίθανο ότι θα υπάρξει γρήγορα μια λύση ή έστω βελτίωση.

2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Γερμανίδα πεζοπόρος εξηγεί πώς επιβίωσε για 11 νύχτες στην αυστραλιανή ερημιά

Διεθνή / «Χτύπησα και χάθηκα»: Η Γερμανίδα πεζοπόρος εξηγεί πώς επιβίωσε για 11 νύχτες στην αυστραλιανή ερημιά

Η 26χρονη Γερμανίδα εντοπίστηκε 24 χιλιόμετρα μακριά από το σημείο όπου είχε αφήσει το όχημά της, εμφανώς εξαντλημένη, αφυδατωμένη και γεμάτη τσιμπήματα από κουνούπια
LIFO NEWSROOM
Η επιρροή του Ιράν στο Ιράκ εξασθενεί: Οι πολιτοφυλακές, η νέα γενιά και η πιθανότητα αλλαγής

Διεθνή / Η επιρροή του Ιράν στο Ιράκ εξασθενεί: Οι πολιτοφυλακές, η νέα γενιά και η πιθανότητα αλλαγής

Η ισχύς του Ιράν στο Ιράκ φθίνει. Οι νέοι Ιρακινοί απορρίπτουν τις φιλοϊρανικές πολιτοφυλακές, ενώ η Τεχεράνη χάνει τον έλεγχο στην οικονομία και την πολιτική. Τι σημαίνει αυτό για τη Μέση Ανατολή;
LIFO NEWSROOM
Υπερτουρισμός στην Ισπανία: Οι κάτοικοι στερούνται τις παραλίες λόγω της αύξησης των τιμών στα τουριστικά θέρετρα

Διεθνή / Υπερτουρισμός στην Ισπανία: Οι κάτοικοι στερούνται τις παραλίες λόγω της αύξησης των τιμών στα τουριστικά θέρετρα

Οι κορυφαίοι 25 τουριστικοί προορισμοί στις ακτές της Μεσογείου και του Ατλαντικού στην Ισπανία είδαν τον τοπικό τους τουρισμό να μειώνεται κατά 800.000 τον περασμένο χρόνο, ενώ ο αριθμός των ξένων επισκεπτών στη χώρα αυξήθηκε κατά 1,94 εκατομμύριο
LIFO NEWSROOM
Κρίση στο ηλεκτρικό δίκτυο της Ολλανδίας: Προειδοποίηση για την υπόλοιπη Ευρώπη

Διεθνή / Κρίση στο ηλεκτρικό δίκτυο της Ολλανδίας: Προειδοποίηση για την υπόλοιπη Ευρώπη

Η Ολλανδία αντιμετωπίζει κορεσμό στο ηλεκτρικό της δίκτυο, με χιλιάδες επιχειρήσεις και νοικοκυριά να περιμένουν σύνδεση. Τι σημαίνει αυτό για την Ευρώπη της πράσινης μετάβασης;
LIFO NEWSROOM
Μακρόν: Η Γαλλία θα διπλασιάσει τον στρατιωτικό προϋπολογισμό της ως το 2027

Διεθνή / Μακρόν: Η Γαλλία θα διπλασιάσει τον στρατιωτικό προϋπολογισμό της ως το 2027

Αναφερόμενος στον πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας, ο Εμανουέλ Μακρόν έκρινε ότι «η ελευθερία δεν είχε απειληθεί ποτέ τόσο μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου το 1945»
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Η ICE σχεδιάζει άμεσες απελάσεις μεταναστών σε τρίτες χώρες χωρίς εγγυήσεις ασφαλείας

Διεθνή / ΗΠΑ: Η ICE σχεδιάζει άμεσες απελάσεις μεταναστών σε τρίτες χώρες χωρίς εγγυήσεις ασφαλείας

Η νέα πολιτική των ΗΠΑ επιτρέπει την απέλαση μεταναστών σε τρίτες χώρες με μόλις 6 ώρες ειδοποίηση και χωρίς εγγυήσεις κατά των βασανιστηρίων. Τι προβλέπει το υπόμνημα της ICE
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Αυτά ειναι τα κόλπα που δημιουργεί ο ιμπεριαλισμός, πέρα από γεωστρατηγικα και γεωπολιτικά συμφέροντα που δημιουργούν πολέμους ειναι και διάφορες κατασκευαστικές εταιρείες συμφερόντων σαφώς Αμερικάνικες, Ευρωπαϊκές, πιθανότατα Ρωσικές που ακολουθούν μετά τους "πυραύλους", ειναι αυτές οι κατασκευαστικές που φυσικα πίσω τους όλος τυχαίως ειναι συμφερόντων πχ της οικογένειας Μπους, που θα κερδίσουν δις δολάρια με την ανοικοδόμηση κρατών όπως πχ η Συρία.Είναι αυτές οι κατασκευαστικες που θα ξαναστήσουν αεροδρόμια, δρόμους, διυλιστηρια, λιμάνια η ολόκληρες πόλεις, ειναι αυτές οι κατασκευαστικές που σιγοντάρουν με τον τρόπο τους το να γίνει ρημαδιό μια χώρα, φυσικα μπρος στο κέρδος των δις η ανθρώπινες ζωές και ο ανθρωπινος πόνος ειναι ένα τιποτα, απλά και μόνο γιατί έτσι λειτουργεί ο καπιταλισμός.