Aκινητοποιήθηκε στα ανοιχτά της Τυνησίας το πλοίο των ακροδεξιών

Aκινητοποιήθηκε στα ανοιχτά της Τυνησίας το πλοίο των ακροδεξιών Facebook Twitter
0

Το πλοίο C-Star, το οποίο έχουν ναυλώσει ευρωπαίοι ακροδεξιοί με σκοπό να εμποδίσουν τη διακίνηση προσφύγων και μεταναστών ανοικτά της Λιβύης, ακινητοποιήθηκε σήμερα στα χωρικά ύδατα της Τυνησίας, ενώ ένα ισχυρό τυνησιακό συνδικάτο απηύθυνε έκκληση να εμποδιστεί ο ανεφοδιασμός του.


«Προς όλους (...) τους τυνήσιους λιμενεργάτες: μην αφήσετε το πλοίο του ρατσισμού C-Star να λερώσει τα λιμάνια της Τυνησίας. Διώξτε το, όπως έκαναν τα αδέλφια μας στη Ζαρζίς και στη Σφαξ», τόνισε σε ανάρτησή του στο Facebook το συνδικάτο UGTT, το οποίο είχε λάβει βραβείο Νόμπελ Ειρήνης το 2015 μαζί με άλλες τρεις οργανώσεις.

Δεν ήταν δυνατή η επικοινωνία με τους γερμανούς, γάλλους και ιταλούς ακροδεξιούς που επιβαίνουν στο C-Star και ουδεμία ενημέρωση για την κατάστασή τους αναρτήθηκε στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης.

Σύμφωνα με ιστότοπους παρακολούθησης της κίνησης των πλοίων, το πλοίο βρισκόταν νωρίτερα σήμερα σταματημένο στα όρια των χωρικών υδάτων της Τυνησίας, νοτιοανατολικά της Σφαξ.


Ήδη χθες Κυριακή, τυνήσιοι ψαράδες κινητοποιήθηκαν στο λιμάνι της Ζαρζίς, νοτιότερα, για να εμποδίσουν κάθε ενδεχόμενο ελλιμενισμό του C-Star.


Το σκάφος ναύλωσε στο Τζιμπουτί η ακροδεξιά οργάνωση «Génération identitaire» χάρη σε μια συγκέντρωση κεφαλαίων μέσω Διαδικτύου, με την οποία εξασφάλισε 170.000 ευρώ από τα μέσα του Μαΐου. Το πλοίο αυτό των 40 μέτρων, ήδη αντιμετώπισε δυσκολίες από τις αρχές της Διώρυγας του Σουέζ στην Αίγυπτο και κατά την πρώτη του προσπάθεια να ανεφοδιαστεί στην Κύπρο.


Αφού εμποδίστηκε να ανεφοδιαστεί σε ένα ελληνικό λιμάνι, έπλευσε το Σάββατο από ανατολάς προς δυσμάς των λιβυκών ακτών, και ήρθε σε επαφή με τουλάχιστον δύο πλοία μη κυβερνητικών οργανώσεων σε αυτή τη θαλάσσια ζώνη, όπου πάνω από 14.000 μετανάστες έχουν χάσει τη ζωή τους ή αγνοούνται από το 2014.


«Αρχίζουμε τις επιχειρήσεις μας στα ανοικτά των λιβυκών ακτών, σας ζητάμε να εγκαταλείψετε την περιοχή διάσωσης», διεμήνυσαν οι ακροδεξιοί στα πληρώματα του Aquarius (του πλοίου της SOS Méditerranée και των Γιατρών Χωρίς Σύνορα) και του Golfo Azzuro (της ΜΚΟ Proactiva Open Arms), σύμφωνα με τις καταγραφές των επικοινωνιών τους μέσω ασυρμάτου.


«Ενεργείτε ως υποκινητές για τους διακινητές ανθρώπων, τους επιτρέπετε να κερδίζουν εκατομμύρια. Θα σας παρακολουθούμε, η εποχή που κανένας δεν έβλεπε τι κάνετε τέλειωσε», πρόσθεσαν.


Στα τοιχώματα το πλοίο φέρει δυο τεράστια πανό που γράφουν στα αγγλικά «σταματήστε τη διακίνηση ανθρώπων» και «δεν θα κάνετε την Ευρώπη δική σας, επ' ουδενί». Οι ακροδεξιοί επιδιώκουν οι μετανάστες που διασώζονται στα ανοικτά της Λιβύης να οδηγούνται πίσω στις λιβυκές ακτές και να επαναπροωθούνται στις πατρίδες τους.


Όμως σύμφωνα με το λιμενικό σώμα της Ιταλίας, η Λιβύη δεν προσφέρει «ασφαλή λιμάνια» όπως απαιτείται από το ναυτικό δίκαιο, κι έτσι οι μετανάστες οδηγούνται στην Ιταλία, όπου οι αρχές έχουν ήδη καταγράψει πάνω από 96.000 αφίξεις φέτος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νορβηγία: Έκλεισε η πρεσβεία της Βενεζουέλας «χωρίς εξήγηση»

Διεθνή / Νορβηγία: Έκλεισε η πρεσβεία της Βενεζουέλας «χωρίς εξήγηση» - Πώς εμπλέκεται η φετινή νικήτρια του Νόμπελ Ειρήνης

«Ενημερωθήκαμε από την πρεσβεία της Βενεζουέλας ότι θα κλείσει τις πόρτες της, χωρίς να δώσει εξήγηση», ανέφερε η εκπρόσωπος Τύπου του νορβηγικού υπουργείου Εξωτερικών
LIFO NEWSROOM
Γάζα: Οι αραβικές χώρες συνεργάζονταν με το Ισραήλ κρυφά παρά τις καταδίκες

Διεθνή / Γάζα: Οι αραβικές χώρες συνεργάζονταν με το Ισραήλ κρυφά παρά τις καταδίκες

Διαρρεύσαντα έγγραφα αποκαλύπτουν ότι ενώ τα αραβικά κράτη καταδίκασαν δημόσια τον πόλεμο στη Γάζα, ενίσχυσαν κρυφά τη στρατιωτική συνεργασία με το Ισραήλ υπό την καθοδήγηση των ΗΠΑ – μια συνεργασία που μπορεί να διαμορφώσει τη μελλοντική εκεχειρία
LIFO NEWSROOM
Νόμπελ Οικονομίας 2025: Στους πρωτοπόρους της καινοτομίας που εξηγούν πώς η τεχνολογία αλλάζει τον κόσμο

Διεθνή / Νόμπελ Οικονομίας 2025: Στους πρωτοπόρους της καινοτομίας που εξηγούν πώς η τεχνολογία αλλάζει τον κόσμο

Η ανακοίνωση έγινε σε μια εποχή όπου η τεχνητή νοημοσύνη και η τεχνολογική επανάσταση επανακαθορίζουν την παραγωγικότητα, τη βιωσιμότητα και τις κοινωνικές ισορροπίες σε παγκόσμιο επίπεδο
LIFO NEWSROOM
Νετανιάχου αποθεώνει Τραμπ: «Κανένας Αμερικανός πρόεδρος δεν έδειξε τέτοιο σθένος και αποφασιστικότητα»

Διεθνή / Νετανιάχου αποθεώνει Τραμπ: «Κανένας Αμερικανός πρόεδρος δεν έδειξε τέτοιο σθένος και αποφασιστικότητα»

«Ο Θεός να ευλογεί εσάς, την οικογένειά σας, τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ισραήλ και τη φιλία ανάμεσα στις δύο χώρες της Επαγγελίας» σημείωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός
LIFO NEWSROOM