Ακάρ: Ελπίζω η Ελλάδα να μην κάνει το λάθος της επέκτασης στα 12 μίλια

Ακάρ: Η Ελλάδα Θα ζητήσουμε άδεια από την Ελλάδα στα χωρικά μας ύδατα; Facebook Twitter
EPA
0

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας συνέχισε την προκλητική του ρητορική με νέες δηλώσεις, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι η Ελλάδα συνεχίζει να παραβιάζει τα δικαιώματα της Τουρκίας στα χωρικά ύδατα του Αιγαίου.

«Οι Έλληνες γείτονές μας συνεχίζουν τις προκλήσεις και τις παραβιάσεις τους. Οι Έλληνες ομόλογοί μας αγνοούν τα γεγονότα και τις αδικίες τους, αλλά εμείς έχουμε δίκιο και, επομένως, είμαστε ισχυροί» ανέφερε σε νέες του δηλώσεις ο Χουλουσί Ακάρ.

«Ελπίζω να μην κάνουν το λάθος και να σκεφτούν να επεκταθούν στα 12 μίλια. Αυτό είναι λάθος υπολογισμός. Δεν πρέπει να προσπαθήσουν να μας δοκιμάσουν», τόνισε.

«Θα αυξήσετε τα χωρικά σας ύδατα στα 12 μίλια, θα κάνετε όλη την επέκταση παράνομα και άδικα. Το Μέις (Καστελόριζο), είναι σε απόσταση 1950 μέτρων (1,2 μίλια) από τα ύδατά μας και 600 χιλιόμετρα (373 μίλια) από την Ελλάδα.

»Θα ζητήσουμε άδεια από την Ελλάδα στα χωρικά μας ύδατα; Θα συνεχίσουμε να αναφέρουμε το θέμα. Θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε όλα τα δικαιώματά μας παρά την υποκίνηση και τις παραβιάσεις. Ακόμα κι αν αυτό συμβεί σε άλλη χώρα, θα συμπεριφερθούμε με τον ίδιο τρόπο» είπε χαρακτηριστικά.

Επισημαίνοντας ότι πρόκειται για δύο ΝΑΤΟϊκές χώρες, κατηγόρησε την Ελλάδα ότι εξοπλίζει παράνομα τα αποστρατικοποιημένα νησιά και αγοράζει περισσότερα όπλα από όσα χρειάζεται.

«Ο σχηματισμός άλλων συμμαχιών εντός του ΝΑΤΟ αποδυναμώνει το ΝΑΤΟ», είπε. «Αυτό θα ήταν στην πραγματικότητα μια απειλή για το ΝΑΤΟ».

Ο Ακάρ δήλωσε επίσης ότι η Τουρκία έχει εκπληρώσει πλήρως όλες τις αποστολές που έχει αναλάβει στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ διευκρινίζοντας ότι η χώρα του τηρεί αυτή τη στιγμή όλα όσα χρειάζονται για να μειώσει τις εντάσεις και να βρει ειρηνικές λύσεις, όπως σε όλους τους τομείς.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας σημείωσε μεταξύ άλλων ότι οι διαπραγματεύσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες για τα F-16 και F-35 βρίσκονται σε εξέλιξη. Είπε ότι η δεύτερη συνάντηση των συνομιλιών του κοινού μηχανισμού θα πραγματοποιηθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες τον επόμενο μήνα.

Από την άλλη πλευρά, ο Ακάρ, ο οποίος δεν είναι ένα από τα μέλη του υπουργείου Άμυνας στα οποία έχει επιβληθεί εμπάργκο από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τόνισε ότι μερικές φορές μπλοκάρονται οι ανάγκες της Τουρκίας σε στρατιωτικούς και αμυντικούς εφοδιασμούς.

«Η αδυναμία των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων σημαίνει επίσης αποδυνάμωση του ΝΑΤΟ. Η αδυναμία της Τουρκίας να καλύψει τις ανάγκες της θέτει επίσης το ΝΑΤΟ σε κίνδυνο. Το βασικό μας πρόβλημα με τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι το ζήτημα του PKK και του YPG», πρόσθεσε ο Ακάρ.

Με πληροφορίες από Daily Sabah, Hurriyet

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η σκιά του πολέμου επιστρέφει στην Ευρώπη»: Η Βρετανία προετοιμάζει την κοινωνία για ενδεχόμενο πόλεμο

Διεθνή / «Η σκιά του πολέμου επιστρέφει στην Ευρώπη»: Η Βρετανία προετοιμάζει την κοινωνία για ενδεχόμενο πόλεμο

«Εξετάζουμε τι σημαίνει μια σύγκρουση για ολόκληρη την κοινωνία και ποιος είναι ο ρόλος του καθενός» δήλωσε ο Βρετανός υφυπουργός Άμυνας αρμόδιος για τις ένοπλες δυνάμεις
THE LIFO TEAM
Ουκρανία ΗΠΑ ΕΕ

Διεθνή / Ουκρανία: Το σχέδιο των ΗΠΑ προβλέπει ένταξη στην ΕΕ το 2027 - Οι Ευρωπαίοι αντιδρούν

Η ένταξη από την 1η Ιανουαρίου 2027 «προβλέπεται, αλλά παραμένει αντικείμενο διαπραγμάτευσης», με την Ουάσινγκτον να τάσσεται υπέρ της επίσπευσης, όπως αναφέρει πηγή με γνώση των συνομιλιών
THE LIFO TEAM
Βασιλιάς Κάρολος: Ηχογράφησε μήνυμα όπου μιλά πρώτη φορά για τον καρκίνο

Διεθνή / Βασιλιάς Κάρολος: Ηχογράφησε μήνυμα όπου μιλά πρώτη φορά για τον καρκίνο

Αυτό θα αποτελέσει μια σπάνια ενημέρωση για την κατάσταση της υγείας του Βρετανού μονάρχη, ο οποίος υποβάλλεται σε θεραπεία από τότε που αποκάλυψε τη διάγνωσή του τον Φεβρουάριο του 2024
THE LIFO TEAM