Αίγυπτος: Πέθανε η συγγραφέας και φεμινίστρια Ναουάλ αλ- Σααντάουι

Αίγυπτος: Πέθανε η συγγραφέας και φεμινίστρια Ναουάλ αλ- Σααντάουι Facebook Twitter
0

Πέθανε σε ηλικία 89 ετών η Αιγύπτια φεμινίστρια και συγγραφέας Ναουάλ αλ-Σααντάουι, σθεναρή υπέρμαχος των δικαιωμάτων των γυναικών στον αραβικό κόσμο που φυλακίσθηκε για τις απόψεις της, ενώ ορισμένα έργα της απαγορεύτηκαν.

 

Η Σααντάουι γεννήθηκε στις 27 Οκτωβρίου 1931 και αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Καΐρου. Στην αυτοβιογραφία της με τίτλο «Κόρη της Ίσιδας» περιέγραψε την ανατροφή της σε μια πατριαρχική κουλτούρα, στην οποία τα κορίτσια υποβάλλονταν σε κακομεταχειρίσεις που περιλάμβαναν παιδικούς γάμους και κλειτοριδεκτομή.

 

Αφού υποβλήθηκε και η ίδια σε ακρωτηριασμό των γεννητικών οργάνων όταν ήταν μικρό κορίτσι, έγινε μία από τις πρώτες γυναίκες που έκαναν εκστρατεία κατά της πρακτικής αυτής, ενώ εργαζόταν ως γιατρός το ‘50 και το ‘60.

 

Αργότερα καταφέρθηκε εναντίον των θρησκευτικών αρχών, των ισλαμιστών και των κυβερνήσεων επειδή υπερασπίζονταν συντηρητικές αξίες και έγραψε δεκάδες βιβλία που μιλούσαν για ταμπού, όπως η σεξουαλικότητα και η πορνεία.

 

«Αφού ταξίδεψα σε όλο τον κόσμο... ανακάλυψα ότι τα κορίτσια ανατρέφονται με πολύ παρόμοιο τρόπο - είμαστε όλες στην ίδια βάρκα. Το πατριαρχικό, θρησκευτικό, καπιταλιστικό σύστημα είναι παγκόσμιο», δήλωνε το 2018 στο Thomson Reuters.

 

Οι απόψεις της Σααντάουι της δημιούργησαν επανειλημμένα προβλήματα με τις αιγυπτιακές αρχές. Απολύθηκε από το υπουργείο Υγείας το ‘70 και φυλακίσθηκε το 1981 αφού επέκρινε τον πρόεδρο Ανουάρ Σαντάτ, λίγο πριν από τη δολοφονία του. Το ‘90 έμεινε για ένα διάστημα στην εξορία αφού δέχθηκε απειλές από ισλαμιστές.

 

Πολλά από τα βιβλία της, στα οποία περιλαμβάνονται τα «Γυναίκες και Σεξ» και «Το κρυμμένο πρόσωπο της Εύας», μεταφράσθηκαν στο εξωτερικό. Όμως στην Αίγυπτο- όπου την εμφάνιζαν συχνά ως ταραχοποιό που υποστηρίζει δυτικές απόψεις- μερικά από τα βιβλία της καταγγέλθηκαν και αποσύρθηκαν από την κυκλοφορία.

 

Η Ναουάλ αλ-Σααντάουι παντρεύτηκε και πήρε διαζύγιο τρεις φορές και απέκτησε δύο παιδιά, τη συγγραφέα Μόνα Χέλμι και τον σκηνοθέτη Ατίφ Χατάτα.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Ιαπωνία έκανε ένα μεγάλο βήμα προς τη non-binary νομική αναγνώριση

Διεθνή / Η Ιαπωνία έκανε ένα μεγάλο βήμα προς τη non-binary νομική αναγνώριση

Το Ανώτερο Δικαστήριο της Οσάκα έκρινε ότι το οικογενειακό μητρώο της Ιαπωνίας, που αναγνωρίζει μόνο «άνδρες» και «γυναίκες», παραβιάζει την αρχή της ισότητας. Η απόφαση δεν αλλάζει ακόμη άμεσα το σύστημα, αλλά ανοίγει έναν κρίσιμο δρόμο για τη νομική αναγνώριση non-binary ατόμων στη χώρα.
THE LIFO TEAM
ΣΑΜ ΑΛΤΜΑΝ ΕΛΟΝ ΜΑΣΚ OPENAI

Διεθνή / Μασκ vs. OpenAI: «Ένιωσα ότι μας είχε εγκαταλείψει, ότι δεν τήρησε τις υποσχέσεις του», κατέθεσε ο Άλτμαν

Ο διευθύνων σύμβουλος της OpenAI κατέθεσε ότι αισθάνθηκε πως ο Έλον Μασκ «εγκατέλειψε» την εταιρεία του και την έφερε «σε πολύ δύσκολη θέση», καθώς οι δύο πλευρές διεκδικούσαν τον έλεγχο
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΣΙ ΤΖΙΝΠΙΝΓΚ ΚΙΝΑ ΗΠΑ

Διεθνή / Η ατζέντα της συνόδου Τραμπ - Σι: Δασμοί, τεχνολογία και Ιράν στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων 

Τον Αμερικανό πρόεδρο συνοδεύουν κορυφαίοι εκπρόσωποι αμερικανικών επιχειρηματικών ομίλων και τεχνολογικών εταιρειών, μεταξύ αυτών ο Έλον Μασκ και ο Τιμ Κουκ της Apple
THE LIFO TEAM
ΙΣΡΑΗΛ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΒΙΑΣΜΟΣ

Διεθνή / «Κανείς δεν γλίτωνε από τις σεξουαλικές επιθέσεις»: Οι καταγγελίες Παλαιστινίων για κακοποίηση από ισραηλινούς δεσμοφύλακες

Το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του γνωστού δημοσιογράφου των ΝΥΤ που καταγράφει μαρτυρίες ανδρών, γυναικών και ανηλίκων που υποστηρίζουν ότι υπέστησαν σεξουαλική κακοποίηση κατά την κράτησή τους μετά την 7η Οκτωβρίου
THE LIFO TEAM
ΚΕΙΤ ΜΙΝΤΛΕΤΟΝ

Διεθνή / Ιταλία: «Ciao Kate» - Το πλήθος αποθέωσε την Κέιτ Μίντλετον στο πρώτο της διεθνές ταξίδι μετά τον καρκίνο

Η Κέιτ Μίντλετον παραμένει ιδιαίτερα δημοφιλής στην Ιταλία, με πολλούς να τη συγκρίνουν με την πριγκίπισσα Νταϊάνα, βλέποντας στοιχεία της στο δημόσιο προφίλ της
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΠΕΚΙΝΟ

Διεθνή / Politico: Γιατί η σύνοδος Τραμπ - Σι έχασε τη δυναμική της

Οι φιλοδοξίες του προέδρου των ΗΠΑ για τη σύνοδο με τον Κινέζο ηγέτη φαίνεται πως περιορίστηκαν σημαντικά, καθώς από την επιδίωξη μιας «μεγάλης συμφωνίας» κατέληξαν σε έκκληση για βοήθεια με στόχο το άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ
THE LIFO TEAM