Αίγυπτος: Πέθανε η συγγραφέας και φεμινίστρια Ναουάλ αλ- Σααντάουι

Αίγυπτος: Πέθανε η συγγραφέας και φεμινίστρια Ναουάλ αλ- Σααντάουι Facebook Twitter
0

Πέθανε σε ηλικία 89 ετών η Αιγύπτια φεμινίστρια και συγγραφέας Ναουάλ αλ-Σααντάουι, σθεναρή υπέρμαχος των δικαιωμάτων των γυναικών στον αραβικό κόσμο που φυλακίσθηκε για τις απόψεις της, ενώ ορισμένα έργα της απαγορεύτηκαν.

 

Η Σααντάουι γεννήθηκε στις 27 Οκτωβρίου 1931 και αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Καΐρου. Στην αυτοβιογραφία της με τίτλο «Κόρη της Ίσιδας» περιέγραψε την ανατροφή της σε μια πατριαρχική κουλτούρα, στην οποία τα κορίτσια υποβάλλονταν σε κακομεταχειρίσεις που περιλάμβαναν παιδικούς γάμους και κλειτοριδεκτομή.

 

Αφού υποβλήθηκε και η ίδια σε ακρωτηριασμό των γεννητικών οργάνων όταν ήταν μικρό κορίτσι, έγινε μία από τις πρώτες γυναίκες που έκαναν εκστρατεία κατά της πρακτικής αυτής, ενώ εργαζόταν ως γιατρός το ‘50 και το ‘60.

 

Αργότερα καταφέρθηκε εναντίον των θρησκευτικών αρχών, των ισλαμιστών και των κυβερνήσεων επειδή υπερασπίζονταν συντηρητικές αξίες και έγραψε δεκάδες βιβλία που μιλούσαν για ταμπού, όπως η σεξουαλικότητα και η πορνεία.

 

«Αφού ταξίδεψα σε όλο τον κόσμο... ανακάλυψα ότι τα κορίτσια ανατρέφονται με πολύ παρόμοιο τρόπο - είμαστε όλες στην ίδια βάρκα. Το πατριαρχικό, θρησκευτικό, καπιταλιστικό σύστημα είναι παγκόσμιο», δήλωνε το 2018 στο Thomson Reuters.

 

Οι απόψεις της Σααντάουι της δημιούργησαν επανειλημμένα προβλήματα με τις αιγυπτιακές αρχές. Απολύθηκε από το υπουργείο Υγείας το ‘70 και φυλακίσθηκε το 1981 αφού επέκρινε τον πρόεδρο Ανουάρ Σαντάτ, λίγο πριν από τη δολοφονία του. Το ‘90 έμεινε για ένα διάστημα στην εξορία αφού δέχθηκε απειλές από ισλαμιστές.

 

Πολλά από τα βιβλία της, στα οποία περιλαμβάνονται τα «Γυναίκες και Σεξ» και «Το κρυμμένο πρόσωπο της Εύας», μεταφράσθηκαν στο εξωτερικό. Όμως στην Αίγυπτο- όπου την εμφάνιζαν συχνά ως ταραχοποιό που υποστηρίζει δυτικές απόψεις- μερικά από τα βιβλία της καταγγέλθηκαν και αποσύρθηκαν από την κυκλοφορία.

 

Η Ναουάλ αλ-Σααντάουι παντρεύτηκε και πήρε διαζύγιο τρεις φορές και απέκτησε δύο παιδιά, τη συγγραφέα Μόνα Χέλμι και τον σκηνοθέτη Ατίφ Χατάτα.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από τη στήριξη στην αμφισβήτηση: Η μεταστροφή του Πιρς Μόργκαν για το Ισραήλ και τη Γάζα

Διεθνή / Από τη στήριξη στην αμφισβήτηση: Η μεταστροφή του Πιρς Μόργκαν για το Ισραήλ και τη Γάζα

Η επεισοδιακή συνέντευξη με την πρέσβειρα του Ισραήλ στο Ηνωμένο Βασίλειο - Ο Βρετανός δημοσιογράφος σήμερα μιλά για υπέρμετρη ισραηλινή απάντηση και έλλειψη διαφάνειας στους θανάτους αμάχων Παλαιστινίων
LIFO NEWSROOM
Η Αίγυπτος κλείνει τη Μονή Σινά - Για νέα «Άλωση» μιλά ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος

Διεθνή / Η Αίγυπτος κλείνει τη Μονή Σινά - Για νέα «Άλωση» μιλά ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος

ΥΠΕΞ για Όρος Σινά: Κανένα περιθώριο να αποκλίνουμε από την κοινή κατανόηση Ελλάδας και Αιγύπτου - Αιγύπτιοι αρχαιολόγοι υποστηρίζουν πως οι δημεύσεις εμπίπτουν στους νόμους περί αρχαιοτήτων και πως η απόφαση αυτή είναι προς όφελος της Μονής
LIFO NEWSROOM
Κωπηλάτης από τη Γαλλία συνελήφθη στα ρωσοεσθονικά σύνορα - Πέρασε στην Εσθονία κάνοντας κουπί

Διεθνή / Κωπηλάτης από τη Γαλλία συνελήφθη στα ρωσοεσθονικά σύνορα - Πέρασε στην Εσθονία κάνοντας κουπί

Το προξενείο της χώρας στην Αγία Πετρούπολη επικοινώνησε με τις ρωσικές αρχές ώστε να διασφαλίσει ότι ο άνδρας αυτός θα λάβει προξενική βοήθεια, όπως προβλέπει η Συνθήκη της Βιέννης
LIFO NEWSROOM
Η κυβέρνηση Τραμπ στοχεύει το Χάρβαρντ και άλλα πανεπιστήμια για αντισημιτισμό – Απειλές περικοπής ομοσπονδιακής χρηματοδότησης

Διεθνή / Η κυβέρνηση Τραμπ στοχεύει το Χάρβαρντ και άλλα πανεπιστήμια για αντισημιτισμό

Η κυβέρνηση Τραμπ προχωρά σε αυστηρά μέτρα κατά κορυφαίων αμερικανικών πανεπιστημίων, κατηγορώντας τα για αντισημιτισμό και απειλώντας να κόψει δισεκατομμύρια δολάρια σε ομοσπονδιακή χρηματοδότηση
LIFO NEWSROOM