Αίγυπτος: Ο στρατός σκότωσε «κατά λάθος» 12 τουρίστες

Αίγυπτος: Ο στρατός σκότωσε «κατά λάθος» 12 τουρίστες Facebook Twitter
H περιοχή της Μαύρης Ερήμου, κοντά στο σημείο όπου οι τουρίστες δέχτηκαν τα πυρά των δυνάμεων ασφαλείας
0

Αιγυπτιακές δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ «κατά λάθος» κατά ομάδας τουριστών, νομίζοντας ότι ήταν τρομοκράτες, και σκότωσαν 12 άτομα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών της Αιγύπτου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, άλλα 10 άτομα τραυματίστηκαν.


Το υπουργείο είπε ότι το επεισόδιο έγινε τη νύχτα, κατά τη διάρκεια μιας επιχείρησης ασφαλείας από την αστυνομία στην περιοχή της δυτικής ερήμου Αλ Ουάχατ.

«Τέσσερα οχήματα SUV παρατηρήθηκαν σε απαγορευμένη περιοχή και ανοίχτηκε πυρ εναντίον τους. Αργότερα αποκαλύφθηκε ότι ήταν ένα καραβάνι Μεξικανών τουριστών. Δώδεκα άτομα, Μεξικανοί και Αιγύπτιοι, σκοτώθηκαν. Δέκα άτομα μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία» ανακοίνωσε το υπουργείο.

Ο πρόεδρος του Μεξικού Ενρίκε Πένα Νιέτο καταδίκασε την επίθεση στον λογαριασμό του στο Twitter, χαρακτηρίζοντάς την τραγικό γεγονός και απαίτησε να διεξαχθεί πλήρης έρευνα. «Το Μεξικό καταδικάζει αυτές τις πράξεις εναντίον πολιτών μας και έχει απαιτήσει εξαντλητική έρευνα του τι έχει συμβεί», έγραψε στο Twitter.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Τουρισμού της Αιγύπτου δήλωσε στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων MENA πως η αυτοκινητοπομπή βρισκόταν σε απαγορευμένη περιοχή και χρησιμοποιούσε αυτοκίνητα χωρίς άδεια. Το κομβόι λάμβανε μέρος σε μη εγκεκριμένο σαφάρι, ανέφερε.

Ο μεξικανός πρεσβευτής Χόρχε Αλβάρες συναντήθηκε με πέντε Μεξικανούς που νοσηλεύονται σε σταθερή κατάσταση στο νοσοκομείο, ανέφερε το μεξικανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Το μεξικανικό υπουργείο ανέφερε ότι «απροσδιόριστος» αριθμός πολιτών του δέχθηκαν επίθεση και πως βρίσκεται στη διαδικασία ταυτοποίησης των δύο που σκοτώθηκαν.

Η Αίγυπτος πολεμά μια εξέγερση που έχει κερδίσει έδαφος αφότου ο στρατός ανέτρεψε τον ισλαμιστή πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στα μέσα του 2013 έπειτα από μαζικές διαδηλώσεις κατά της διακυβέρνησης του.

Η εξέγερση, την οποία ξεκίνησε ο σύμμαχος της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στην Αίγυπτο, είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν εκατοντάδες στρατιώτες και αστυνομικούς και επιτίθεται σε δυτικούς στόχους.

Νωρίτερα την Κυριακή η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος εξέδωσε ανακοίνωση την οποία διέδωσαν υποστηρικτές του στο Twitter λέγοντας ότι απέκρουσε επίθεση του αιγυπτιακού στρατού στη δυτική έρημο.


Αν και η εξέγερση έχει έδρα κυρίως στη Χερσόνησο του Σινά, επιθέσεις έχουν πραγματοποιηθεί στο Κάιρο και σε άλλες πόλεις. Τον Αύγουστο, αιγυπτιακό στρατιωτικό αεροσκάφος συνετρίβη στη δυτική έρημο κοντά στα σύνορα με τη Λιβύη ενώ βρισκόταν σε αποστολή εναντίον ισλαμιστών μαχητών, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τέσσερις άνθρωποι.

Αξιωματούχοι ασφαλείας λένε πως μαχητές που δρουν από τη Λιβύη στη δυτική Αίγυπτο προσπαθούν να σφυρηλατήσουν δεσμούς με τους ισλαμιστές στο Σινά, στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ντόναλντ Τραμπ: «Πλήρης εξουσιοδότηση» στους πράκτορες της ICE να αντιδρούν σε επιθέσεις

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: «Πλήρης εξουσιοδότηση» στους πράκτορες της ICE να αντιδρούν σε επιθέσεις

Ο Ντόναλντ Τραμπ έδωσε απόλυτη εξουσιοδότηση στις ομοσπονδιακές αρχές μετανάστευσης να προστατεύουν τον εαυτό τους μετά από συγκρούσεις με διαδηλωτές σε εφόδους στην Καλιφόρνια. Συλλήψεις, τραυματισμοί και οργισμένες αντιδράσεις πολιτικών
LIFO NEWSROOM
Ισπανία: «Κόκκινος συναγερμός» στην Καταλονία λόγω ισχυρών βροχών - Σταμάτησαν τα τρένα

Διεθνή / Ισπανία: «Κόκκινος συναγερμός» στην Καταλονία λόγω ισχυρών βροχών - Σταμάτησαν τα τρένα

Η μετεωρολογική υπηρεσία Aemet προειδοποιεί ότι σε περιοχές γύρω από τη Βαρκελώνη και την Ταραγόνα είναι πιθανό να πέσουν έως και 90 χιλιοστά βροχής μέσα σε μόλις μία ώρα
LIFO NEWSROOM
«Superfake» τσάντες: Το νέο φαινόμενο που σαρώνει στη Gen Ζ

Διεθνή / «Superfake» τσάντες: Το νέο φαινόμενο που σαρώνει στη Gen Ζ

Η νέα γενιά «superfake» επώνυμων τσαντών απειλεί τη βιομηχανία της πολυτελείας, καθώς οι Gen Z καταναλωτές στρέφονται σε ρεαλιστικά αντίγραφα με χαμηλότερο κόστος. Πώς το TikTok, οι influencers και η τεχνολογία αλλάζουν το παιχνίδι.
LIFO NEWSROOM
Ο Μακρόν «αποδοκιμάζει» τους δασμούς Τραμπ και καλεί την Ευρώπη να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της

Διεθνή / Ο Μακρόν «αποδοκιμάζει» τους δασμούς Τραμπ και καλεί την Ευρώπη να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της

Ο Γάλλος πρόεδρος καλεί συγκριμένα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να "επιταχύνει την προετοιμασία αξιόπιστων αντιμέτρων, με την κινητοποίηση όλων των εργαλείων που έχει στη διάθεσή της"
LIFO NEWSROOM
Πώς ο πόλεμος Ισραήλ-Ιράν ωφελεί την Τουρκία και αλλάζει τις ισορροπίες στη Μέση Ανατολή

Ανάλυση / Ο πόλεμος Ισραήλ-Ιράν ωφελεί την Τουρκία και αλλάζει τις ισορροπίες στη Μέση Ανατολή

Ο πόλεμος Ισραήλ-Ιράν δημιούργησε νέες γεωπολιτικές ευκαιρίες για την Τουρκία - Πώς η Άγκυρα επιχειρεί να εκμεταλλευτεί την αποδυνάμωση της Τεχεράνης σε Ιράκ, Συρία και Νότιο Καύκασο
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Πώς οι Κινέζοι κατασκευαστές αυτοκινήτων ξεπέρασαν Tesla, VW και GM: Το μυστικό πίσω από την παγκόσμια κυριαρχία

Διεθνή / Πώς οι Κινέζοι κατασκευαστές αυτοκινήτων ξεπέρασαν Tesla, VW και GM: Το μυστικό πίσω από την παγκόσμια κυριαρχία

Οι κινέζοι κατασκευαστές αυτοκινήτων όπως η BYD και η Chery κατακτούν την παγκόσμια αγορά με ταχύτητα και ευελιξία που σοκάρουν τους παραδοσιακούς γίγαντες όπως η Tesla και η Volkswagen
LIFO NEWSROOM
Δασμοί Τραμπ: «Διαπραγματευτική τακτική», λένε Ευρωπαίοι - «Αντίμετρα αν χρειαστεί», εξαγγέλλει η φον ντερ Λάιεν

Διεθνή / Δασμοί Τραμπ: «Διαπραγματευτική τακτική», λένε Ευρωπαίοι - «Αντίμετρα αν χρειαστεί», εξαγγέλλει η φον ντερ Λάιεν

Την ετοιμότητα της ΕΕ να συνεχίσει να εργάζεται για μια συμφωνία ως την 1η Αυγούστου, αλλά ταυτόχρονα και για την υιοθέτηση αναλογικών αντίμετρων εάν χρειαστεί, επισημαίνει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
LIFO NEWSROOM