Αίγυπτος: Ο πρεσβευτής της Ιταλίας επέστρεψε στη χώρα έπειτα από έναν χρόνο

Αίγυπτος: Ο πρεσβευτής της Ιταλίας επέστρεψε στη χώρα έπειτα από έναν χρόνο Facebook Twitter
0

Ο νέος πρεσβευτής της Ιταλίας αφίχθη την Τετάρτη στην Αίγυπτο, σε ένα πόστο το οποίο παρέμενε κενό εδώ και πάνω από έναν χρόνο εξαιτίας της έντασης που προκάλεσε η δολοφονία ενός ιταλού φοιτητή, αφού το θύμα υπέστη φρικτά βασανιστήρια.

 

Η πρεσβεία της Ιταλίας επιβεβαίωσε, χωρίς να κάνει καμιά άλλη διευκρίνιση, την πληροφορία που έδωσαν αξιωματούχοι στο αεροδρόμιο του Καΐρου, ότι ο Τζανπάολο Καντίνι πράγματι έφθασε χθες στη χώρα. Διπλωματική πηγή στη Ρώμη ανέφερε πως επρόκειτο να αναλάβει τα καθήκοντά του στην πρεσβεία σήμερα.

 

Η Ιταλία είχε ανακαλέσει τον πρεσβευτή της τον Απρίλιο του 2016, σε ένδειξη διαμαρτυρίας μετά την ανακάλυψη στο Κάιρο του πτώματος του Τζούλιο Ρετζένι, ο οποίος είχε εξαφανιστεί την 25η Ιανουαρίου, έναν μήνα αργότερα, με σημάδια από βασανιστήρια.

 

Έπειτα από έναν χρόνο και πλέον αντεγκλήσεων μεταξύ Καΐρου και Ρώμης, η ιταλική κυβέρνηση ανακοίνωσε στα μέσα Αυγούστου πως θα έστελνε έναν νέο πρεσβευτή στην Αίγυπτο, κράτος που αποτελεί σημαντικό εμπορικό εταίρο για την Ιταλία.

 

Οι αιγυπτιακές αρχές κατηγορήθηκαν ότι δεν συνεργάστηκαν ούτε ερεύνησαν όπως θα όφειλαν την υπόθεση της δολοφονίας του 28χρονου μεταπτυχιακού φοιτητή.

 

Απορρίπτοντας τις διάφορες εκδοχές που πρότειναν οι αιγυπτιακές αρχές—τροχαίο, έγκλημα πάθους, ληστεία που πήγε στραβά, ξεκαθάρισμα προσωπικών λογαριασμών...—η κυβέρνηση της Ιταλίας απαιτούσε έντονα οι δράστες της δολοφονίας του φοιτητή να ταυτοποιηθούν, να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης και να τιμωρηθούν.

 

Ο ιταλικός Τύπος και δυτικοί διπλωμάτες στην Αίγυπτο υποψιάζονται ότι ο νεαρός απήχθη και βασανίστηκε μέχρι θανάτου από στελέχη των υπηρεσιών ασφαλείας. Η κυβέρνηση της Αιγύπτου το έχει διαψεύσει κατηγορηματικά επανειλημμένα.

 

Οι εισαγγελείς στους οποίους ανατέθηκε η έρευνα για την υπόθεση στην Αίγυπτο και στην Ιταλία ενέτειναν τις επαφές τους, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει ανακοινωθεί καμιά ουσιαστική πρόοδος.

 

Την Κυριακή ο δικηγόρος Ιμπραχίμ Μετουάλι, επικεφαλής της Ένωσης Οικογενειών Αγνοουμένων, ο οποίος είχε συνδεθεί με την υπόθεση Ρετζένι, συνελήφθη στο αεροδρόμιο του Καΐρου, σύμφωνα με αιγυπτιακές δικαστικές πηγές.

 

Ο Μετουάλι βρισκόταν σε στενή επαφή με τους δικηγόρους που είχαν αναλάβει την εκπροσώπηση της οικογένειας του ιταλού φοιτητή στην Αίγυπτο.

 

Ο δικηγόρος, ο οποίος είναι γνωστός για τη συμπαράστασή του στους συγγενείς προσώπων που έχουν εξαφανιστεί, συνελήφθη από άνδρες της ασφάλειας του αεροδρομίου ενώ ετοιμαζόταν να αναχωρήσει για τη Γενεύη. Επρόκειτο να συμμετάσχει στην 113η σύνοδο της Ομάδας Εργασίας του ΟΗΕ για τις Εξαναγκαστικές Εξαφανίσεις.

 

Από τον Ιούλιο του 2013, μετά την ανατροπή του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι από τον στρατό, οι εξαφανίσεις στη χώρα έχουν πολλαπλασιαστεί. Εξάλλου τον Μάιο, ο πρόεδρος της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι επικύρωσε νόμο που περιορίζει σημαντικά το περιθώριο κινήσεων των μη κυβερνητικών οργανώσεων. Λίγους μήνες αργότερα, τον Αύγουστο, οι ΗΠΑ αποφάσισαν να παγώσουν μέρος της στρατιωτικής και οικονομικής βοήθειας που χορηγούν στην Αίγυπτο, προβάλλοντας ως αιτιολογία τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ιδίως τον νόμο για τις ΜΚΟ.

 

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Air India: Είμαι ο πιο τυχερός άνθρωπος, αλλά υποφέρω, δηλώνει ο μοναδικός επιζών του αεροπορικού δυστυχήματος

Διεθνή / Air India: Είμαι ο πιο τυχερός άνθρωπος, αλλά υποφέρω, δηλώνει ο μοναδικός επιζών του αεροπορικού δυστυχήματος

«Τώρα είμαι μόνος. Κάθομαι μόνος στο δωμάτιό μου, δεν μιλάω με τη γυναίκα ή το παιδί μου. Θέλω απλώς να είμαι μόνος στο σπίτι», είπε, μεταξύ άλλων, ο Viswashkumar Ramesh
LIFO NEWSROOM
Ισραήλ: Συνελήφθη η αξιωματούχος του στρατού μετά τη διαρροή βίντεο που δείχνει την κακοποίηση Παλαιστίνιου κρατουμένου

Διεθνή / Ισραήλ: Συνελήφθη η αξιωματούχος του στρατού μετά τη διαρροή βίντεο με την κακοποίηση Παλαιστίνιου κρατουμένου

Η Yifat Tomer-Yerushalmi συνελήφθη για κατάχρηση εξουσίας, παρεμπόδιση της δικαιοσύνης και διαρροής εμπιστευτικών πληροφοριών από δημόσιο λειτουργό, σύμφωνα με τα ισραηλινά ΜΜΕ
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ δήλωσε ότι θα του ήταν «δύσκολο» να στηρίξει οικονομικά τη Νέα Υόρκη εάν ο Μαντάνι εκλεγεί δήμαρχος

Διεθνή / Τραμπ για Μαμντάνι: «Εάν έχεις έναν κομμουνιστή να διοικεί τη Νέα Υόρκη, το μόνο που κάνεις είναι να πετάς τα λεφτά σου»

Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε πως δεν είναι οπαδός του βασικού αντιπάλου του Μαμντάνι, «αλλά αν η επιλογή είναι ανάμεσα σε έναν κακό Δημοκρατικό και έναν κομμουνιστή, θα διαλέγω πάντα τον κακό Δημοκρατικό»
LIFO NEWSROOM
Τέλος στη δικαστική διαμάχη Λάιβλι και Μπαλντόνι - Δικαστής απέρριψε επίσημα την αγωγή του σκηνοθέτη

Διεθνή / Τέλος στη δικαστική διαμάχη Λάιβλι και Μπαλντόνι - Δικαστής απέρριψε επίσημα την αγωγή του σκηνοθέτη

«Όπως λέγαμε από την πρώτη ημέρα, αυτή η αγωγή των 400 εκατομμυρίων ήταν ένα κατασκεύασμα, και το Δικαστήριο το αντιλήφθηκε αμέσως», δήλωσαν οι δικηγόροι της Μπλέικ Λάιβλι
LIFO NEWSROOM
Ζόχραν Μαμντάνι:

Διεθνή / Ζόχραν Μαμντάνι: Ο Μπαράκ Ομπάμα προσφέρθηκε να γίνει «σύμβουλός» του εάν εκλεχθεί δήμαρχος της Νέας Υόρκης

Ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος επαίνεσαι την προεκλογική εκστρατεία του Μαμντάνι, ο οποίος διατηρεί καθαρό προβάδισμα έναντι των δύο αντιπάλων του
LIFO NEWSROOM
Τζορτζ Κλούνεϊ: «Ήταν λάθος να αντικαταστήσει η Κάμαλα Χάρις τον Τζο Μπάιντεν»

Διεθνή / Τζορτζ Κλούνεϊ: «Ήταν λάθος να αντικαταστήσει η Κάμαλα Χάρις τον Τζο Μπάιντεν»

Σε συνέντευξή του στο CBS, ο ηθοποιός και επί χρόνια υποστηρικτής του Δημοκρατικού Κόμματος, υποστήριξε πως η Χάρις βρέθηκε σε μια «αδύνατη θέση», καθώς αναγκάστηκε «να τρέξει απέναντι στο ίδιο της το πολιτικό παρελθόν»
LIFO NEWSROOM
Βίντεο δείχνει Ισραηλινούς στρατιώτες να κακοποιούν σεξουαλικά Παλαιστίνιο κρατούμενο

Διεθνή / Παραιτήθηκε η Ισραηλινή αξιωματούχος που ήταν υπεύθυνη για τη διαρροή βίντεο με κακοποίηση Παλαιστίνιου κρατούμενου

Το υλικό, που δημοσιοποίησε το CNN, φέρεται να δείχνει Ισραηλινούς στρατιώτες να κακοποιούν βάναυσα έναν Παλαιστίνιο κρατούμενο τον Ιούλιο του 2024
LIFO NEWSROOM
ΣΕΙΣΜΟΣ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ ΝΕΚΡΟΙ

Διεθνή / Σεισμός 6,3R στο Αφγανιστάν: Νέος απολογισμός για νεκρούς και τραυματίες - «Αισθητός ως την Καμπούλ»

Ο νέος φονικός σεισμός έπληξε το βόρειο Αφγανιστάν έπειτα από τη σεισμική δόνηση 6 βαθμών στα τέλη Αυγούστου στις επαρχίες Κουνάρ, Λαγκμάν και Νανγκαρχάρ
LIFO NEWSROOM