Αίγυπτος: Η αστυνομία χρησιμοποιεί εφαρμογές γνωριμιών για να «κυνηγήσει» ΛΟΑΤΚΙ άτομα

Αίγυπτος: Η αστυνομία χρησιμοποιεί εφαρμογές γνωριμιών για να «κυνηγήσει» ΛΟΑΤΚΙ άτομα Facebook Twitter
Φωτ. αρχείου: Getty Images
0

Οι αρχές της Αιγύπτου χρησιμοποιούν εφαρμογές γνωριμιών και τα social media για να «κυνηγούν» μέλη της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, σύμφωνα με το BBC, ενώ και συμμορίες επιστρατεύουν τις ίδιες τακτικές, προκειμένου να εκβιάζουν αυτούς τους ανθρώπους. 

Στην Αίγυπτο δεν υπάρχει ρητός νόμος κατά της ομοφυλοφιλίας, αλλά η έρευνα του BBC διαπίστωσε πως η νομοθεσία για τη σεξεργασία χρησιμοποιείται εναντίον της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας. 

Τα στοιχεία που περιλαμβάνονται σε αστυνομικές αναφορές για συλλήψεις δείχνουν πώς αστυνομικοί αναζητούν στο διαδίκτυο ΛΟΑΤΚΙ ανθρώπους οι οποίοι ψάχνουν για ραντεβού και σε ορισμένες περιπτώσεις φέρεται να κατασκευάζουν στοιχεία εναντίον τους. 

Αίγυπτος: Πώς η αστυνομία βάζει στο στόχαστρο μέλη της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας 

Τα στοιχεία που παρουσίασε το BBC αποκαλύπτουν πώς η αστυνομία ξεκινά συνομιλίες με τους ανθρώπους που βάζει στο στόχαστρο. 

Σε μία συνομιλία ανάμεσα σε μυστικό αστυνομικό και κάποιον που χρησιμοποιούσε την εφαρμογή WhosHere, ο ένστολος φαίνεται να πιέζει το άλλο άτομο να συναντηθούν και να πάνε στο διαμέρισμά του. Αργότερα, αυτό το άτομο συνελήφθη. 

Στην Αίγυπτο, είναι εξαιρετικά δύσκολο τα μέλη της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας να μπορέσουν να γνωρίσουν σε δημόσιους χώρους άτομα για πιθανά ραντεβού, οπότε οι εφαρμογές γνωριμιών είναι ένας δημοφιλής τρόπος για να γίνει αυτό. Όμως, ακόμη και η χρήση αυτών των εφαρμογών- ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού- μπορεί να αποτελέσει αφορμή για σύλληψη με βάση τους νόμους για υποκίνηση ανηθικότητας ή περί δημόσιας ηθικής.  

Οι μαρτυρίες θυμάτων 

Στο στόχαστρο δεν μπαίνουν μόνο οι Αιγύπτιοι. Σε μία από τις αναφορές η αστυνομία περιγράφει πώς εντόπισε έναν ξένο- τον «Ματ»- στο Grindr. Πληροφοριοδότης της αστυνομίας ξεκίνησε συζήτηση μαζί του και σύμφωνα με την αναφορά ο «Ματ» «παραδέχθηκε τη διαστροφή του, την προθυμία του να μετάσχει σε ακολασία άνευ αμοιβής και έστειλε φωτογραφίες του σώματός του». 

Ο «Ματ» δήλωσε στο BBC ότι στη συνέχεια συνελήφθη, κατηγορήθηκε για ανηθικότητα και τελικά απελάθηκε

Σε κάποιες από τις αναφορές, η αστυνομία εμφανίζεται να προσπαθεί να πιέσει ανθρώπους που φαίνεται απλά αναζητούν ραντεβού ή νέες φιλίες, προκειμένου να συμφωνήσουν να κάνουν σεξ έναντι χρημάτων. Ειδικοί επί των νομικών στην Αίγυπτο είπαν στο BBC ότι αποδεικνύοντας πως έγινε συναλλαγή, ή προσφορά για κάτι τέτοιο, μπορεί να δώσει στις αρχές τα «όπλα» που χρειάζονται για να φτάσει η υπόθεση στο δικαστήριο. 

Ένα τέτοιο θύμα ήταν ένας ομοφυλόφιλος άνδρας, ο «Λέιθ». Τον Απρίλιο του 2018 ο χορευτής δέχθηκε ένα μήνυμα από τον τηλεφωνικό αριθμό φίλου, που του ζητούσε να συναντηθούν για ένα ποτό. Όταν πήγε εκεί, αντί για τον φίλο του βρήκε την αστυνομία, που τον συνέλαβε και τον έβαλε σε κελί του τμήματος Ηθών. 

Ένας αστυνομικός έσβησε τσιγάρο στο μπράτσο του, είπε στο BBC, δείχνοντας την ουλή του. «Ήταν η μοναδική φορά στη ζωή μου που προσπάθησα να αυτοκτονήσω», εξομολογήθηκε ο «Λέιθ».  

Η αστυνομία, συμπλήρωσε ο ίδιος, έφτιαξε ψεύτικο προφίλ του στην εφαρμογή WhosHere και επεξεργάστηκε τις φωτογραφίες του, για να τις κάνει να φαίνονται άσεμνες. Μετά, «έστησαν» σύμφωνα με τον ίδιο μια συνομιλία στην οποία φαινόταν ότι προσέφερε σεξεργασία. 

Ο «Λέιθ» καταδικάστηκε σε τρεις μήνες φυλάκισης για «κατά συρροή ανηθικότητα», ποινή που μειώθηκε σε ένα μήνα μετά την έφεση. Επίσης, δήλωσε ότι η αστυνομία προσπάθησε να τον κάνει να δώσει πληροφορίες για άλλους ομοφυλόφιλους που γνωρίζει. «Μπορώ να κατασκευάσω μια ολόκληρη ιστορία για εσένα αν δεν μου δώσεις ονόματα», φέρεται να του είπε αστυνομικός. 

Επιθέσεις και εκβιασμοί

Εγκληματικές οργανώσεις χρησιμοποιούν τις ίδιες τακτικές με την αστυνομία, για να βρουν ΛΟΑΤΚΙ άτομα. Στη συνέχεια τους επιτίθενται, τους ταπεινώνουν και τους εκβιάζουν απειλώντας να αναρτήσουν τα βίντεο στο διαδίκτυο

Θύμα μιας τέτοιας επίθεσης ήταν ο 18χρονος Σαΐντ, που σε βίντεο αναγκάστηκε να δηλώσει ψευδώς ότι είναι σεξεργάτης. Σκέφτηκε να προσφύγει στη δικαιοσύνη, αλλά ο δικηγόρος του τον συμβούλευσε να μην το κάνει, επειδή ο σεξουαλικός προσανατολισμός του θα θεωρούνταν μεγαλύτερο «έγκλημα» από την επίθεση που είχε υποστεί. 

Σήμερα, ο Σαΐντ έχει αποξενωθεί από την οικογένειά του. Τον ξέκοψαν, όταν η συμμορία τους έστειλε το βίντεο, σε μια προσπάθεια να τους εκβιάσει και εκείνους. 

«Υποφέρω από κατάθλιψη έπειτα από αυτό που συνέβη, με την κυκλοφορία των βίντεο σε όλους τους φίλους μου. Δεν μπορώ να βγω έξω, δεν έχω τηλέφωνο. Κανένας δεν ήξερε τίποτα για μένα», εξομολογήθηκε.  

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ