Αγωνία για τα πληρώματα των δύο ελληνικών τάνκερ στον Περσικό - «Πράξη πειρατείας», λέει η Αθήνα

Αγωνία για τα πληρώματα των δύο ελληνικών τάνκερ στον Περσικό - «Πράξη πειρατείας», λέει η Αθήνα Facebook Twitter
Φωτ.: vesselfinder.
0

Εν εξελίξει βρίσκεται η υπόθεση κατάληψης δύο τάνκερ με ελληνική σημαία από Ιρανούς ενόπλους στον Περσικό Κόλπο. Την ευθύνη για το ρεσάλτο ανέλαβαν οι «Φρουροί της Επανάστασης» του Ιράν. 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, νωρίτερα σήμερα ελικόπτερο του ιρανικού πολεμικού ναυτικού προσνηώθηκε στο ελληνικής σημαίας πλοίο Delta Poseidon το οποίο έπλεε σε διεθνή ύδατα (22 ναυτικά μίλια από τις ακτές του Ιράν) στον Κόλπο. Στη συνέχεια ένοπλοι αιχμαλώτισαν το πλήρωμα του πλοίου, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται δύο Έλληνες πολίτες.

Αντίστοιχο συμβάν συνέβη και σε άλλο πλοίο ελληνικής σημαίας, στο οποίο επέβαιναν επτά Έλληνες πολίτες, και που ευρίσκετο πλησίον των ιρανικών ακτών, γίνεται γνωστό.

Από την πλευρά του, το Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης IRGC ανακοίνωσε ότι: «Σήμερα (Παρασκευή) το Πολεμικό Ναυτικό του IRGC κατέλαβε δύο ελληνικά πετρελαιοφόρα λόγω παραβιάσεων στα γαλάζια νερά του Περσικού Κόλπου».

Όπως αναφέρεται το ένα από τα δύο δεξαμενόπλοια μετέφερε φορτίο πετρελαίου από τη Βασόρα προς τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Και τα δύο κατασχεθέντα ελληνικά πλοία έχουν χωρητικότητα 1,8 εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου ή άλλων πετρελαϊκών πετρελαίων, τα οποία, εάν φορτωθούν πλήρως, είναι πλέον διαθέσιμα στο Ιράν», σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση.

Η Ελλάδα αντέδρασε με έντονο διάβημα διαμαρτυρίας προς το Ιράν κάνοντας λόγο για «βίαιη κατάληψη» των πλοίων

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών καταδίκασε έντονα τις πράξεις αυτές, οι οποίες αντιβαίνουν θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και της Διεθνούς Ναυσιπλοΐας και κάλεσε για την άμεση απελευθέρωση των πλοίων και των πληρωμάτων τους. Οι πράξεις αυτές ισοδυναμούν ουσιαστικά με πράξεις πειρατείας, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Το υπουργείο Εξωτερικών έχει ήδη προβεί σε ενημέρωση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, του Διεθνούς Οργανισμού Ναυτιλίας, καθώς και συμμάχων και εταίρων της Ελλάδας. Υπό το φως των παραπάνω, το υπουργείο Εξωτερικών συνιστά στους Έλληνες πολίτες να αποφεύγουν ταξίδια στο Ιράν.

«Οι ΗΠΑ κατέσχεσαν ιρανικό φορτίο πετρελαίου κοντά σε ελληνικό νησί»

Πριν μερικές μέρες το Reuters μετέδωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες κατάσχεσαν ένα ιρανικό φορτίο πετρελαίου που βρισκόταν σε πλοίο που διαχειρίζεται η Ρωσία κοντά στην Ελλάδα.

Το δημοσίευμα, επικαλούνταν τρεις πηγές με γνώση επί του ζητήματος, και ανέφερε ότι το φορτίο θα σταλεί στις Ηνωμένες Πολιτείες με άλλο πλοίο.

Υπενθυμίζεται ότι οι ελληνικές αρχές κατέσχεσαν τον περασμένο μήνα το υπό ιρανική σημαία Pegas, στο οποίο επέβαιναν 19 μέλη ρωσικού πληρώματος, κοντά στις ακτές της Εύβοιας λόγω των κυρώσεων της ΕΕ. Το πλοίο απελευθερώθηκε αργότερα λόγω σύγχυσης σχετικά με τις κυρώσεις για τους ιδιοκτήτες του.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ