Αγία Σοφία: Θα αποσυναρμολογηθεί ο τρούλος για συντήρηση

Αγία Σοφία: Θα αποσυναρμολογηθεί ο τρούλος του ναού για έργα αποκατάστασης Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου: Getty
0

Στο πλαίσιο εκτεταμένων εργασιών αποκατάστασης της Αγίας Σοφιάς, ο εμβληματικός τρούλος του θρυλικού ναού, ο οποίος από το 2020 λειτουργεί ως τζαμί αναμένεται να αποσυναρμολογηθεί, όπως μετέδωσε σήμερα, Τρίτη 10 Δεκεμβρίου, η τουρκική εφημερίδα Huriyyet.

Σκοπός των εργασιών είναι να διατηρηθεί η ιστορική και δομική ακεραιότητα του παγκοσμίου φήμης μνημείου, το οποίο τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει σημάδια φθοράς.

Νωρίτερα φέτος, χρειάστηκε να αποσυναρμολογηθεί ένας από τους Μιναράδες του ναού, καθώς είχαν εντοπιστεί ρωγμές στο εσωτερικό του. Μάλιστα, είχαν κυκλοφορήσει και φήμες ότι η Αγία Σοφιά θα έπρεπε να κλείσει «για πολλά χρόνια» ώστε να γίνει μία εκτεταμένη ανακαίνιση.

Ακόμη, σε φωτογραφίες που έκαναν τον γύρω του διαδικτύου, γυναίκες φαίνονται να ξύνουν τοίχους του ναού και να παίρνουν κομμάτια στις τσάντες τους, ως ενθύμιο ή φυλαχτό.

 «Η κάτω πλευρά του θόλου είναι καλυμμένη με ψηφιδωτά, καθιστώντας τη δομική παρέμβαση από κάτω σχεδόν αδύνατη» εξήγησε ο Αχμέτ Γκιουλέτς, μέλος της επιστημονικής επιτροπής για την αποκατάσταση. «Για να αντιμετωπιστεί αυτό, η αποκατάσταση θα επικεντρωθεί στο εξωτερικό, ξεκινώντας με την αφαίρεση του μολύβδινου καλύμματος και των υλικών με βάση το τσιμέντο που έχουν υποστεί ζημιές με την πάροδο του χρόνου».

Κατά τη διάρκεια προκαταρκτικών μελετών εντοπίστηκαν δομικές ανωμαλίες στο μολύβδινο κάλυμμα του θόλου. Τα ευρήματα κατέστησαν αναγκαία τα σχέδια για την αποσυναρμολόγηση του εξωτερικού στρώματος του θόλου και την αξιολόγηση της κατάστασης των δομικών στοιχείων του, ανέφερε ο ίδιος.

Για τη διευκόλυνση των εργασιών όλο το χρόνο και την προστασία από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, θα ανεγερθεί μια προσωρινή δομή οροφής πάνω από τον τρούλο. Αυτό θα επιτρέψει στην ομάδα να προχωρήσει χωρίς διακοπές από τη βροχή ή τον άνεμο.

Tο πρόγραμμα αποκατάστασης περιλαμβάνει επίσης επισκευές στη βόρεια και την ανατολική πρόσοψη. Έχουν τοποθετηθεί σκαλωσιές από χαλύβδινους σωλήνες και καλύμματα από πλέγμα ασφαλείας και οι μη αρχικοί σοβάδες με βάση το τσιμέντο, αντικαθίστανται με παραδοσιακά οθωμανικά υλικά.

 Η αποσυναρμολόγηση του τρούλου και οι επακόλουθες επισκευές αναμένεται να ξεκινήσουν τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο, μετά την έγκριση των σχεδίων του έργου από την επιστημονική επιτροπή. Το έργο επιβλέπεται από τη γενική διεύθυνση Ιδρυμάτων του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΚΕΙΤ ΜΙΝΤΛΕΤΟΝ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΣ

Διεθνή / Κέιτ Μίντλετον: Ποιος είναι ο 88χρονος που αγκάλιασε - «Εκπλήρωσε την επιθυμία της αποθανούσας συζύγου του», γράφουν διεθνή ΜΜΕ

Το βίντεο που καταγράφει την πριγκίπισσα να αγκαλιάζει τον ηλικιωμένο κατά τη διάρκεια της δεξίωσης για τη συμπλήρωση 100 ετών από τη γέννηση της βασίλισσας Ελισάβετ
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΤΖΕΙ ΝΤΙ ΒΑΝΣ

Διεθνή / «Στον πάγο» η αποστολή Βανς στο Ισλαμαμπάντ – Χωρίς απάντηση από την Τεχεράνη οι διαπραγματεύσεις ΗΠΑ–Ιράν

Αμερικανοί αξιωματούχοι αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο επανεκκίνησης της αποστολής ακόμη και άμεσα, εφόσον η Τεχεράνη δώσει σήμα ότι είναι διατεθειμένη να διαπραγματευτεί
THE LIFO TEAM
ΠΑΚΙΣΤΑΝ ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Διεθνή / Πώς κατάφερε το Πακιστάν να γίνει ένας απρόσμενος ειρηνοποιός μεταξύ ΗΠΑ-Ιράν;

Μια πυρηνική δύναμη που δεν αναγνωρίζει επίσημα το Ισραήλ έχει εξασφαλίσει έναν ρόλο πρώτης γραμμής στον πόλεμο του Ιράν, παρά το γεγονός ότι δεν είχε πάντα καλές σχέσεις με τον Ντόναλντ Τραμπ
THE LIFO TEAM
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΟΥΓΓΑΡΙΑ ΒΙΚΤΟΡ ΟΡΜΠΑΝ ΛΟΑΤΚΙ+

Διεθνή / Ουγγαρία: Το Δικαστήριο της ΕΕ την καλεί να καταργήσει τον νόμο κατά της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας που προώθησε ο Όρμπαν

Σύμφωνα με την απόφαση ο νόμος για την προστασία των παιδιών του 2021 εισάγει παράνομη διάκριση εις βάρος της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, και είναι η πρώτη φορά που κράτος-μέλος παραβιάζει τον Χάρτη θεμελιωδών αξιών της ΕΕ
THE LIFO TEAM
ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΤΡΑΜΠ ΠΟΥΤΙΝ ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ ΑΡΠΑΚΤΙΚΑ

Διεθνή / Διεθνής Αμνηστία: «Αντισταθείτε σε ηγέτες-αρπακτικά» όπως οι Τραμπ, Πούτιν, Νετανιάχου - Η έκθεση-κάλεσμα

Σύμφωνα με τη ΜΚΟ, ειδικά αυτοί οι τρεις αρχηγοί κρατών περιφρόνησαν τους κανόνες και τους διεθνείς οργανισμούς που καθιερώθηκαν μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο
THE LIFO TEAM