Αφγανός έκοψε τη μύτη της συζύγου του επειδή του ζήτησε διαζύγιο

Αφγανός έκοψε τη μύτη της συζύγου του επειδή του ζήτησε διαζύγιο Facebook Twitter
Αφγανός έκοψε τη μύτη της συζύγου του επειδή του ζήτησε διαζύγιο (EPA)
0

Ένας Αφγανός έκοψε τη μύτη της συζύγου του με ένα κουζινομάχαιρο όταν εκείνη του ζήτησε διαζύγιο.

Την είδηση επιβεβαίωσαν αξιωματούχοι την Παρασκευή, εν μέσω μιας αύξησης της ενδοοικογενειακής βίας που προκλήθηκε από τα έκτακτα μέτρα λόγω της πανδημίας.

Το 24χρονο θύμα, μητέρα ενός επτάχρονου αγοριού, προσπαθούσε να αφήσει έναν κακοποιητικό σύζυγο που την είχε εμποδίσει να μετακομίσει από το σπίτι τους στη νοτιοδυτική επαρχία Paktika, δήλωσε η Khoshboo Maidanwal, επικεφαλής των γυναικών της επαρχίας.

«Ο σύζυγός της την χτύπησε και έκοψε τη μύτη της με ένα κοφτερό μαχαίρι κουζίνας», είπε. «Ήθελε διαζύγιο επειδή την κακοποιούσε και τη χτυπούσε συχνά».

Η επίθεση συνέβη αυτόν τον μήνα και η αστυνομία συνέλαβε τον άντρα πριν από λίγες ημέρες. Μετά από θεραπεία η γυναίκα επέστρεψε στο πατρικό της.

Η Khoshboo Maidanwal, είπε ότι το γραφείο της έχει καταγράψει 13 βίαιες περιπτώσεις ενδοοικογενειακής  κακοποίησης τους τελευταίους δύο μήνες.

«Το lockdown για τον κορωνοϊό έχει κάνει την εγχώρια κατάσταση ακόμη χειρότερη για τις γυναίκες», είπε, προσθέτοντας ότι ένας λόγος πίσω από την αύξηση θα μπορούσε να είναι ότι περισσότερες γυναίκες πλέον, αναφέρουν τα περιστατικά κακοποίησης.

Το Αφγανιστάν κατατάσσεται στα κατώτερα «ονόματα» της λίστας με τους παγκόσμιους δείκτες για την ισότητα των φύλων, με εξαναγκαστικούς γάμους, δολοφονίες τιμής και ενδοοικογενειακή βία να επικρατούν σε εθνικό επίπεδο.

Ομάδες για τα δικαιώματα των γυναικών εκτιμούν ότι περισσότερες από τις μισές γυναίκες στο Αφγανιστάν αντιμετωπίζουν κάποια ενδοοικογενειακή κακοποίηση κάποια στιγμή στη ζωή τους.

Ο ρόλος των ΗΠΑ

Μια συμφωνία που σύναψαν στις 29 Φεβρουαρίου ΗΠΑ και Ταλιμπάν ζητούσε τη σταδιακή απόσυρση των στρατευμάτων των ΗΠΑ και παράλληλα την απελευθέρωση, από πλευράς Ταλιμπάν, κρατουμένων έως τις 10 Μαρτίου, οπότε και θα άρχιζαν οι ειρηνευτικές συνομιλίες.

Ωστόσο, οι ειρηνευτικές συνομιλίες εντός του Αφγανιστάν δεν έχουν ακόμη πραγματοποιηθεί και πολλές γυναίκες φοβούνται ότι θα χάσουν ελευθερίες που κερδήθηκαν από τότε που οι αφγανικές δυνάμεις που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ ανέτρεψαν τους αυστηρούς ισλαμιστές μαχητές το 2001.

Κατά τη διάρκεια των ετών 1996-2001, οι Ταλιμπάν απαγόρευαν στις γυναίκες την εκπαίδευση και την εργασία και επιτρεπόταν να βγουν από το σπίτι μόνο με την συνοδεία ενός άντρα συγγενή τους.

Έπειτα τους επιβλήθηκε η μπούρκα, που καλύπτει ολόκληρο το πρόσωπο και το σώμα, με μόνη επαφή με τον έξω κόσμο ένα πλέγμα στο σημείο που βρίσκονται τα μάτια.

Με πληροφορίες από το Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πριγκίπισσα Νταϊάνα: «Η απάτη του BBC την άφησε εκτεθειμένη στο Παρίσι τη νύχτα που πέθανε» υποστηρίζει ο αδελφός της

Διεθνή / Πριγκίπισσα Νταϊάνα: «Η απάτη του BBC την άφησε εκτεθειμένη στο Παρίσι τη νύχτα που πέθανε» υποστηρίζει ο αδελφός της

Ο Τσαρλς Σπένσερ μιλά πρώτη φορά ανοιχτά για την περίφημη συνέντευξη Panorama του 1995 και τις τραγικές συνέπειες που θεωρεί ότι είχε στη ζωή της αδελφής του
LIFO NEWSROOM
Ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία: «Πράσινο φως» στο πρώτο επενδυτικό πρόγραμμα της ΕΕ ύψους 1,5 δισ. ευρώ

Διεθνή / Ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία: «Πράσινο φως» στο πρώτο επενδυτικό πρόγραμμα της ΕΕ ύψους 1,5 δισ. ευρώ

Οι ευρωβουλευτές κατέληξαν επίσης σε συμφωνία για τη δημιουργία ενός ταμείου για την επιτάχυνση του μετασχηματισμού των αλυσίδων εφοδιασμού στον τομέα της άμυνας (FAST)
LIFO NEWSROOM
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ζητά από την Πολωνία να αναγνωρίζει όλους τους γάμους ομόφυλων ζευγαριών

Διεθνή / Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ζητά από την Πολωνία να αναγνωρίζει όλους τους γάμους ομόφυλων ζευγαριών

Το δικαστήριο ξεκαθάρισε ότι η Πολωνία δεν υποχρεώνεται να αλλάξει τη νομοθεσία της, αλλά οφείλει να αναγνωρίζει τους συγκεκριμένους γάμους όταν έχουν συναφθεί εντός της ΕΕ
LIFO NEWSROOM