Το Αφγανιστάν θα αποφυλακίσει 10.000 κρατούμενους λόγω κορωνοϊού

Το Αφγανιστάν θα αποφυλακίσει 10.000 κρατούμενους λόγω κορωνοϊού Facebook Twitter
0

Έως και 10.000 κρατούμενοι θα αποφυλακιστούν μέσα στις επόμενες 10 ημέρες στο Αφγανιστάν για να αναχαιτιστεί η εξάπλωση του κορωνοϊού καθώς οι υποδομές υγείας έχουν καταπονηθεί, μετά από τέσσερις δεκαετίες πολέμου.

Από το μέτρο αυτό θα επωφεληθούν «οι γυναίκες, οι ανήλικοι, οι σοβαρά ασθενείς και οι κρατούμενοι άνω των 55 ετών», ανέφερε ο γενικός εισαγγελέας Φαρίντ Χαμίντι στην ανακοίνωσή του. Δεν αφορά όμως εκείνους που διέπραξαν «εγκλήματα κατά της εθνικής και της διεθνούς ασφάλειας», πρόσθεσε, χαρακτηρίζοντας το μέτρο «υπεύθυνη απόφαση για να διαφυλάξουμε την υγεία του πληθυσμού».

Αυτές οι αποφυλακίσεις δεν σχετίζονται με την ανταλλαγή αιχμαλώτων που διαπραγματεύεται αυτήν την περίοδο η κυβέρνηση με τους Ταλιμπάν, στο πλαίσιο της προσπάθειες για την έναρξη ειρηνευτικών συνομιλιών.

«Οι φυλακές είναι ζώνες υψηλού κινδύνου για τη μετάδοση και την εξάπλωση του ιού», είπε από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας Φερουζιντίν Φερόζ.

Το προεδρικό διάταγμα που υπογράφηκε σήμερα προβλέπει την αποφυλάκιση «9-10.000 κρατουμένων» η οποία θα ολοκληρωθεί μέσα στο επόμενο δεκαήμερο.

Στο Αφγανιστάν έχουν καταγραφεί 80 κρούσματα της ασθένειας Covid-19 και δύο νεκροί. Υπάρχουν και τέσσερα επιβεβαιωμένα κρούσματα μεταξύ ξένων στρατιωτικών. Στην πραγματικότητα όμως, οι αριθμοί μπορεί να είναι κατά πολύ υψηλότεροι, αφού σ' αυτήν τη χώρα των 35 εκατομμυρίων κατοίκων οι δυνατότητες του συστήματος υγείας είναι πολύ περιορισμένες, λόγω των συνεχών συγκρούσεων.

Το Αφγανιστάν δεν είναι η πρώτη χώρα που προχωρά σε αποφυλάκιση κρατουμένων για προληπτικούς λόγους. Είχαν προηγηθεί το Σουδάν (4.000 φυλακισμένοι), η Αιθιοπία (επίσης 4.000) και το Ιράν (περίπου 70.000 άνθρωποι). Σε άλλες χώρες, η απόφαση των αρχών να περιορίσουν ή να απαγορεύσουν τις επισκέψεις στις φυλακές (Ιταλία, Βραζιλία, Βενεζουέλα) προκάλεσε ταραχές ή και απόπειρες απόδρασης.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ