Το όπιο του Αφγανιστάν: Πώς και πόσα χρήματα βγάζουν οι Ταλιμπάν

Το όπιο του Αφγανιστάν: Πώς και πόσα χρήματα βγάζουν οι Ταλιμπάν Facebook Twitter
0

Ο μεγαλύτερος παραγωγός οπίου στον κόσμο είναι το Αφγανιστάν, όπως αναφέρουν τα στοιχεία του Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα (UNODC).

Σύμφωνα με το UNODC, η συγκομιδή του οπίου αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 80% της παγκόσμιας προσφοράς, ενώ χαρακτηριστικές της εικόνας είναι οι εκτιμήσεις που αφορούν στο 2018, όταν η παραγωγή συνέβαλε στο 11% της οικονομίας της χώρας.

Afghanistan: How much opium is produced and what's the Taliban's record? Facebook Twitter

«Θα μηδενίσουμε την καλλιέργεια οπίου»

«Όταν ήμασταν στην εξουσία πριν, δεν υπήρχε παραγωγή ναρκωτικών», υποστήριξε ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Zabihullah Mujahid  μετά την κατάληψη της εξουσίας στο Αφγανιστάν. Μάλιστα, ο ίδιος σημείωσε πως θα μηδενίσουν την καλλιέργεια οπίου και ότι δεν θα υπάρξει λαθρεμπόριο, όπως αναφέρει το BBC.

Το ρεκόρ των Ταλιμπάν

Στην αρχή, η καλλιέργεια αυξήθηκε σημαντικά υπό την κυριαρχία των Ταλιμπάν - από περίπου 41.000 εκτάρια το 1998, σε περισσότερα από 64.000 το 2000, σύμφωνα με το αμερικανικό Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Η μεγαλύτερη καλλιέργεια γινόταν στην ελεγχόμενη από τους Ταλιμπάν επαρχία Χελμάντ στο νότιο Αφγανιστάν, η οποία αντιπροσώπευε το 39% της παγκόσμιας παράνομης παραγωγής οπίου.

Ωστόσο, σύμφωνα με το BBC, τον Ιούλιο του 2000 οι Ταλιμπάν απαγόρευσαν την καλλιέργεια σε περιοχές που είχαν τον έλεγχο.

Ως αποτέλεσμα, σημειώθηκε αξιοσημείωτη μείωση των κατασχέσεων οπίου και ηρωίνης παγκοσμίως το 2001 και το 2002. Ωστόσο, τα πράγματα σήμερα έχουν αλλάξει.

Παρόλο που υπήρχε καλλιέργεια σε περιοχές που ελέγχονταν μέχρι πρόσφατα από την προηγούμενη κυβέρνηση, η περισσότερη καλλιέργεια παπαρούνας συγκεντρώθηκε σε περιοχές που είχαν καταλάβει οι Ταλιμπάν.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η επαρχία Χελμάντ, όπου το 2020 όταν πήραν τον έλεγχο οι Ταλιμπάν, συγκέντρωνε τη μεγαλύτερη έκταση γης που χρησιμοποιήθηκε για καλλιέργεια παπαρούνας.

Afghanistan: How much opium is produced and what's the Taliban's record? Facebook Twitter

Πώς βγάζουν χρήματα οι Ταλιμπάν από την καλλιέργεια οπίου

Στο Αφγανιστάν μία σημαντική πηγή απασχόλησης αποτελεί η καλλιέργεια οπίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα (UNODC), το 2019 η συγκομιδή του οπίου απασχολούσε περίπου 120.000 εργαζόμενους.

Σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, οι Ταλιμπάν κερδίζουν μέσω φόρων στην καλλιέργεια οπίου. Παράλληλα, μέσω της μεταποίησης και της εμπορίας. Μάλιστα, πληροφορίες του BBC αναφέρουν ότι εισπράττεται 10% φόρος καλλιέργειας από τους καλλιεργητές οπίου. Την ίδια στιγμή, εισπράττονται φόροι από τα εργαστήρια μετατροπής του οπίου σε ηρωίνη, καθώς και από τους εμπόρους που διακινούν λαθραία ναρκωτικά.

Οι εκτιμήσεις για το ετήσιο μερίδιο των Ταλιμπάν στη διακίνηση ναρκωτικών κυμαίνονται από 100 έως 400 εκατομμύρια δολάρια.

Το εμπόριο ναρκωτικών αντιπροσωπεύει έως και το 60% των ετήσιων εσόδων των Ταλιμπάν, λέει ο Αμερικανός διοικητής στρατηγός John Nicholson στην έκθεση του Γενικού Επιθεωρητή για την Αφγανική Ανασυγκρότηση (Sigar).

Ωστόσο, μερίδα ειδικών φαίνεται να αμφισβητεί αυτό τον αριθμό των παράνομων κερδών.

Πού καταλήγουν τα ναρκωτικά

Το 95% της αγοράς στην Ευρώπη αποτελεί η ηρωίνη που παράγεται από όπιο στο Αφγανιστάν.

Στις ΗΠΑ, μόνο το 1% της προμήθειας ηρωίνης προέρχεται από το Αφγανιστάν, σύμφωνα με την Υπηρεσία Καταπολέμησης των Ναρκωτικών των ΗΠΑ. Τα περισσότερα προέρχονται από το Μεξικό.

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η τελευταία αποστολή του Ντράγκι: Αρκεί 1,2 τρισ. ευρώ για να σωθεί η Ευρώπη;

Διεθνή / Η τελευταία αποστολή του Ντράγκι: Αρκούν 1,2 τρισ. ευρώ για να σωθεί η Ευρώπη;

Ο Μάριο Ντράγκι επιστρέφει με σχέδιο αναγέννησης της ευρωπαϊκής οικονομίας. Νέος ευρωπαϊκός προϋπολογισμός, κλιματική κρίση, άμυνα και η μάχη για την ανταγωνιστικότητα της Ε.Ε. – όλα κρέμονται από μια πολιτική ισορροπία.
LIFO NEWSROOM
Σκοτώθηκε στα 114 ο γηραιότερος μαραθωνοδρόμος στον κόσμο - Τον πάτησε αυτοκίνητο

Διεθνή / Νεκρός στα 114 του ο γηραιότερος μαραθωνοδρόμος στον κόσμο - Τον παρέσυρε αυτοκίνητο

Ο Fauja Singh παρασύρθηκε από οδηγό στο χωριό του στην Ινδία - «Να τρώτε λιγότερο, να τρέχετε περισσότερο και να είστε χαρούμενοι. Αυτό είναι το μυστικό της μακροζωίας» είπε ο «τυφώνας με το τουρμπάνι» σε πρόσφατη συνέντευξη
LIFO NEWSROOM
Κύπρος: 51 χρόνια από το πραξικόπημα που άνοιξε τον δρόμο στην τουρκική εισβολή

Διεθνή / Κύπρος: 51 χρόνια από το πραξικόπημα που άνοιξε τον δρόμο στην τουρκική εισβολή

Η ντε φάκτο διχοτόμηση του νησιού διατηρείται μέχρι σήμερα, με τη Βόρεια Κύπρο να τελεί υπό τουρκική στρατιωτική κατοχή και τη «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» να αναγνωρίζεται διεθνώς μόνο από την Άγκυρα.
LIFO NEWSROOM
Η Γαλλία δηλώνει διατεθειμένη να συζητήσει επανορθώσεις για τις αποικιακές σφαγές στον Νίγηρα

Διεθνή / Η Γαλλία δηλώνει διατεθειμένη να συζητήσει επανορθώσεις για τις αποικιακές σφαγές στον Νίγηρα

Περισσότερο από έναν αιώνα μετά τη σφαγή εκατοντάδων ανθρώπων και τη λεηλασία ολόκληρων κοινοτήτων στη Νίγηρα, η Γαλλία δηλώνει για πρώτη φορά διατεθειμένη να συνομιλήσει για ιστορική αποκατάσταση, χωρίς ωστόσο να αναγνωρίζει επίσημα ευθύνη
LIFO NEWSROOM
Η Αλμπανέζε του ΟΗΕ χαιρετίζει τη συνάντηση των 30 κρατών για την Παλαιστίνη

Διεθνή / Η Αλμπανέζε του ΟΗΕ χαιρετίζει τη συνάντηση των 30 κρατών για την Παλαιστίνη

Στόχος της συνάντησης, στην οποία συμμετέχουν μεταξύ άλλων, Κίνα και Ισπανία είναι να συμφωνηθεί ένα αναλυτικό σχέδιο πολιτικών, οικονομικών και νομικών ενεργειών ώστε να τερματιστεί η κατοχή του Ισραήλ στα παλαιστινιακά εδάφη
LIFO NEWSROOM
Νέα εφαρμογή για την προστασία των παιδιών στο διαδίκτυο έρχεται στην Ελλάδα και άλλα τέσσερα ευρωπαϊκά κράτη

Διεθνή / Νέα εφαρμογή για την προστασία των παιδιών στο διαδίκτυο έρχεται στην Ελλάδα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι Δανία, Γαλλία, Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία θα δοκιμάσουν μια εφαρμογή για επαλήθευση ηλικίας, με στόχο την απαγόρευση πρόσβασης παιδιών σε επιβλαβές περιεχόμενο
LIFO NEWSROOM