Αφγανιστάν: Μπαράζ ρουκετών κατά του αεροδρομίου της Καμπούλ

Αφγανιστάν: Μπαράζ ρουκετών κατά του αεροδρομίου της Καμπούλ Facebook Twitter
Νέα επίθεση κατά του αεροδρομίου της Καμπούλ - Φωτογραφία αρχείου: ΕΡΑ
0

Αρκετές ρουκέτες εκτοξεύθηκαν εναντίον του διεθνούς αεροδρομίου της Καμπούλ, όμως αναχαιτίστηκαν από αμερικανικό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας εγκατεστημένο εκεί, δήλωσε αμερικανός αξιωματούχος στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, τονίζοντας πως αυτές είναι οι πρώτες πληροφορίες που έλαβε.

Ο αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, ανέφερε πως εκτοξεύθηκαν ως και 5 ρουκέτες, ωστόσο σημείωσε ότι δεν είναι σαφές ακόμη εάν καταρρίφθηκαν όλες.

Σύμφωνα με τον ίδιο, κατά τις πρώτες πληροφορίες δεν υπήρξαν θύματα στις τάξεις του στρατού των ΗΠΑ, αλλά αυτή η πληροφορία δεν είναι οριστική ακόμη.

Νωρίτερα, δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου μετέδωσαν πως άκουσαν εκτοξεύσεις ρουκετών και εκρήξεις στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, την επομένη της ανακοίνωσης από τον στρατό των ΗΠΑ ότι κατέστρεψε με αεροπορικό πλήγμα αυτοκίνητο φορτωμένο με εκρηκτικά στην αφγανική πρωτεύουσα.

Η νέα επίθεση εναντίον του αεροδρομίου καταγράφηκε την παραμονή της οριστικής αποχώρησης των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων από το Αφγανιστάν έπειτα από 20 χρόνια πολέμου αύριο Τρίτη. 

Οι ΗΠΑ διενεργούν έρευνα για το ενδεχόμενο να υπήρξαν θύματα μεταξύ των αμάχων στο αεροπορικό πλήγμα που κατέστρεψε αυτοκίνητο φορτωμένο εκρηκτικά στην αφγανική πρωτεύουσα, την Καμπούλ, ανακοίνωσε χθες Κυριακή εκπρόσωπος του μεικτού διοικητηρίου των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων που είναι αρμόδιο για το Αφγανιστάν, της Κεντρικής Διοίκησης (USCENTCOM).

«Είμαστε ενήμεροι πως αναφέρθηκαν θύματα μεταξύ των αμάχων μετά το πλήγμα μας εναντίον οχήματος στην Καμπούλ», εξήγησε ο πλοίαρχος Μπιλ Έρμπαν, εκπρόσωπος της CENTCOM, σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

«Είμαστε ακόμη στη διαδικασία αποτίμησης των αποτελεσμάτων του πλήγματος αυτού, το οποίο, εξ όσων γνωρίζουμε, εμπόδισε άμεση απειλή του ΙΚΧ (σ.σ. του Ισλαμικού Κράτους στο Χορασάν) εναντίον του αεροδρομίου», συνέχισε ο εκπρόσωπος της CENTCOM, αναφερόμενος στην τρομοκρατική οργάνωση η οποία ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση της Πέμπτης.

Προτού δημοσιοποιηθεί το δελτίο Τύπου αυτό, το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN μετέδωσε ότι εννέα μέλη μιας οικογένειας, ανάμεσά τους έξι παιδιά, σκοτώθηκαν στο αεροπορικό πλήγμα στην αφγανική πρωτεύουσα.

Το Γαλλικό Πρακτορείο δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει τον απολογισμό αυτό, πάντως αφγανικά ΜΜΕ έκαναν επίσης λόγο για θύματα μεταξύ των αμάχων.

«Γνωρίζουμε ότι έγιναν μεγάλες και ισχυρές εκρήξεις μετά την καταστροφή του οχήματος, κάτι που υποδεικνύει ότι μέσα σε αυτό βρισκόταν μεγάλη ποσότητα εκρηκτικής ύλης, που θα μπορούσε να προκαλέσει κι άλλες απώλειες», σημείωσε ο πλοίαρχος Έρμπαν.

«Δεν είναι σαφές το τι συνέβη και θα συνεχίσουμε να διενεργούμε έρευνα».

«Θα μας λυπούσε βαθιά κάθε ενδεχόμενη απώλεια της ζωής αθώων», πρόσθεσε.

Οι ΗΠΑ προχώρησαν χθες Κυριακή στο αεροπορικό πλήγμα λίγα 24ωρα μετά την επίθεση καμικάζι εναντίον πολιτών και αμερικανών στρατιωτικών που έκαναν έλεγχο στο τεράστιο πλήθος το οποίο προσπαθούσε να μπει στο διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ για να φύγει από τη χώρα, για να γλιτώσει από το νέο καθεστώς του ισλαμιστικού κινήματος των Ταλιμπάν.

Κάπου εκατό άνθρωποι σκοτώθηκαν στην επίθεση αυτή, ανάμεσά τους δεκατρείς αμερικανοί στρατιωτικοί και δύο Βρετανοί.

Το αυτοκίνητο το οποίο καταστράφηκε χθες Κυριακή από το αμερικανικό αεροπορικό πλήγμα κατευθυνόταν στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, επιβεβαίωσε εκπρόσωπος των Ταλιμπάν.

Πάνω από 114.000 άνθρωποι έχουν μεταφερθεί αεροπορικώς εκτός Αφγανιστάν από τη 15η Αυγούστου, όταν κατέλαβαν την εξουσία οι Ταλιμπάν. Η αποχώρηση του αμερικανικού στρατού από τη χώρα αναμένεται να έχει αποπερατωθεί αύριο Τρίτη 31η Αυγούστου.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ ΣΤΕΝΑ ΤΟΥ ΟΡΜΟΥΖ

Διεθνή / WSJ: Τα κράτη του Κόλπου άρουν τους περιορισμούς για την επιχείρηση «Project Freedom» στα Στενά του Ορμούζ

Η απόφαση ανοίγει τον δρόμο για την επανέναρξη της αμερικανικής επιχείρησης καθοδήγησης και επίβλεψης πλοίων που βρίσκονται εγκλωβισμένα στα Στενά του Ορμούζ
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΕΥΡΩΠΗ

Διεθνή / Οι ΗΠΑ δηλώνουν ότι η μετανάστευση έχει μετατρέψει την Ευρώπη σε «εκκολαπτήριο» τρομοκρατίας

«Ως γενέτειρα του δυτικού πολιτισμού και των αξιών του, η Ευρώπη πρέπει να δράσει τώρα και να σταματήσει τη σκόπιμη παρακμή της», σημειώνεται σε σχετικό κείμενο
THE LIFO TEAM
ΜΠΟΝΙ ΤΑΙΛΕΡ ΤΕΧΝΗΤΟ ΚΩΜΑ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ

Διεθνή / Νοσηλεύεται σε τεχνητό κώμα η Μπόνι Τάιλερ μετά από επέμβαση στο έντερο

Την Τετάρτη είχε γίνει γνωστό ότι η τραγουδίστρια υποβλήθηκε σε επείγουσα επέμβαση στο έντερο, με την αρχική ανακοίνωση να αναφέρει ότι η επέμβαση ολοκληρώθηκε επιτυχώς και ότι η ίδια αναρρώνει
THE LIFO TEAM
ΧΑΝΤΑΙΟΣ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΟΠΛΟΙΟ ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ

Διεθνή / Χανταϊός: Οι βρετανικές αρχές ζητούν καραντίνα 45 ημερών για επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου

Δύο Βρετανοί βρίσκονται ήδη σε απομόνωση στα σπίτια τους, έπειτα από πιθανή έκθεση στον ιό, ενώ ένας 56χρονος Βρετανός νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση στην Ολλανδία
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΣΥΜΦΩΝΙΑ

Διεθνή / Το Ιράν εξετάζει την πρόταση των ΗΠΑ ενώ ο Τραμπ απειλεί: «Αν δεν συμφωνήσουν, οι βομβαρδισμοί θα αρχίσουν»

Η Τεχεράνη μελετά το αμερικανικό σχέδιο για τα Στενά του Ορμούζ, ενώ η Ουάσινγκτον συνεχίζει τις στρατιωτικές πιέσεις και τις απειλές για νέα χτυπήματα
THE LIFO TEAM
ΧΑΝΤΑΪΟΣ

Διεθνή / Χανταϊός: Επιβεβαιώθηκαν τα 5 από τα 8 φερόμενα κρούσματα στο κρουαζιερόπλοιο

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας προειδοποίησε πως θα υπάρξουν κι άλλα κρούσματα, δεδομένου της περιόδου επώασης της νόσου που μπορεί να φτάσει έως και τις έξι εβδομάδες
THE LIFO TEAM
ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΑΥΣΙΜΑ ΑΚΥΡΩΣΕΙΣ ΠΤΗΣΕΩΝ

Διεθνή / ΕΕ: Αποζημιώσεις από αεροπορικές ακόμη και σε ακυρώσεις πτήσεων λόγω καυσίμων

Οι αεροπορικές εταιρείες στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα εξακολουθούν να υποχρεούνται να αποζημιώνουν τους επιβάτες ακόμη και όταν ακυρώνουν πτήσεις λόγω έλλειψης ή ακριβού καυσίμου
THE LIFO TEAM