Αφγανιστάν: Αρκετοί νεκροί από πυρά των Ταλιμπάν και ποδοπάτημα σε συλλαλητήριο

Αφγανιστάν: Αρκετοί νεκροί από πυρά των Ταλιμπάν και ποδοπατήματος σε συλλαλητήριο Facebook Twitter
Ένας άνδρας κλαίει βλέποντας άλλους Αφγανούς να τραυματίζονται, καθώς ένοπλοι Ταλιμπάν ανοίγουν πυρ, και χρησιμοποιούν μαστίγια και αιχμηρά αντικείμενα για να περιορίσουν το πλήθος στην Καμπούλ (GETTY IMAGES)
0

Αρκετοί άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα στην αφγανική πόλη Ασανταμπάντ όταν μαχητές Ταλιμπάν άνοιξαν πυρ εναντίον ανθρώπων που ανέμιζαν τη σημαία του Αφγανιστάν σε ένα συλλαλητήριο για την Ημέρα της Ανεξαρτησίας, δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας, μία ημέρα αφότου τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν σε μια άλλη διαδήλωση.

Εν τω μεταξύ, οι Ταλιμπάν, προτρέπουν κόσμο να αποχωρήσει από το αεροδρόμιο της Καμπούλ μετά την αιματοχυσία που κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον 12 άτομα εκεί. Κάποιοι σκοτώθηκαν από σφαίρες, άλλοι από ποδοπάτημα. Στέλεχος των Ταλιμπάν δηλώνει: «Δεν θέλουμε να βλάψουμε κανένα στο αεροδρόμιο»

Οι διαδηλώσεις από ανθρώπους που ανεμίζουν την αφγανική σημαία, σε μερικές περιπτώσεις αφού καταστρέψουν τη λευκή σημαία των Ταλιμπάν σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης, είναι οι πρώτες ενδείξεις λαϊκής εναντίωσης στους Ταλιμπάν μετά την εντυπωσιακή προέλασή τους σε όλη τη χώρα και την κατάληψη της πρωτεύουσας Καμπούλ την Κυριακή.

«Προς το παρόν δεν είναι σαφές αν οι απώλειες οφείλονται στα πυρά ή στο ποδοπάτημα που προκάλεσαν», δήλωσε ο Μοχάμεντ Σαλίμ από την πόλη αυτή, πρωτεύουσα της επαρχίας Κουνάρ (ανατολικά). «Εκατοντάδες άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους», είπε ο Σαλίμ. «Στην αρχή φοβόμουν και δεν ήθελα να πάω, αλλά όταν είδα έναν από τους γείτονές μου να ενώνεται μαζί τους έβγαλα τη σημαία που έχω στο σπίτι».

«Αρκετοί άνθρωποι σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν στο ποδοπάτημα και από τα πυρά των Ταλιμπάν». Εκπρόσωπος των Ταλιμπάν δεν ήταν προς το παρόν διαθέσιμος για σχόλια. Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης αλλά δεν υπάρχουν αναφορές για σοβαρή βία στην ανατολική πόλη Τζαλαλαμπάντ και έναν τομέα της επαρχίας Πάκτια, ανέφεραν μέσα ενημέρωσης.

Το Αφγανιστάν γιορτάζει στις 19 Αυγούστου την ανεξαρτησία του το 1919 από τον βρετανικό έλεγχο. Χθες, μαχητές Ταλιμπάν πυροβόλησαν εναντίον διαδηλωτών που ανέμιζαν την αφγανική σημαία με το μαύρο, κόκκινο και πράσινο χρώμα στην Τζαλαλαμπάντ, σκοτώνοντας τρεις ανθρώπους, δήλωσαν μάρτυρες και ανέφεραν μέσα ενημέρωσης.

Μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν παρόμοιες σκηνές στην Ασανταμπάντ και σε μια άλλη ανατολική πόλη, τη Χοστ, την Τετάρτη με τους διαδηλωτές σε ορισμένα μέρη να καταστρέφουν τη λευκή ισλαμική σημαία των Ταλιμπάν.

Ο πρώτος αντιπρόεδρος Αμρουλάχ Σάλεχ, ο οποίος προσπαθεί να δημιουργήσει ένα μέτωπο εναντίωσης στους Ταλιμπάν, εξέφρασε την υποστήριξή του στις διαδηλώσεις. «Χαιρετώ εκείνους που σηκώνουν την εθνική σημαία και έτσι υποστηρίζουν την αξιοπρέπεια του έθνους», έγραψε στο Twitter.

Ο Σάλεχ δήλωσε την Τρίτη πως βρίσκεται στο Αφγανιστάν και πως είναι ο «νόμιμος υπηρεσιακός πρόεδρος» μετά τη φυγή του προέδρου Άσραφ Γάνι όταν οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την Καμπούλ.

Με πληροφορίες από Sky News, Reuters και ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στον Λευκό Οίκο ο Μαμντάνι - «Είχαμε μια υπέροχη συνάντηση», λέει ο Τραμπ

Διεθνή / Στον Λευκό Οίκο ο Μαμντάνι: «Είχαμε μια υπέροχη συνάντηση», λέει ο Τραμπ

Απρόσμενα θετικό το κλίμα της συνάντησης - «Συμφωνήσαμε σε περισσότερα από όσα περιμέναμε», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος - Τι απάντησε για τον χαρακτηρισμό «φασίστας» που του αποδίδει ο Μαμντάνι
LIFO NEWSROOM
Σεισμός στο Μπανγκλαντές: Πέντε νεκροί και τουλάχιστον 100 τραυματίες

Διεθνή / Σεισμός στο Μπανγκλαντές: Πέντε νεκροί και τουλάχιστον 100 τραυματίες

«Δεν έχω νιώσει ποτέ τέτοιο σεισμό στη ζωή μου. Ήμασταν στο γραφείο όταν άρχισαν να κουνιούνται τα έπιπλα. Τρέξαμε από τις σκάλες και είδαμε κι άλλους ανθρώπους να έχουν ήδη βγει έξω», είπε ένας εργαζόμενος στην Ντάκα
LIFO NEWSROOM
Γάζα: Δραματική μείωση δωρεών μετά την εκεχειρία - Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις προειδοποιούν

Διεθνή / Γάζα: Δραματική μείωση δωρεών μετά την εκεχειρία - Ανθρωπιστικές οργανώσεις κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου

«Ο κόσμος νομίζει ότι οι Παλαιστίνιοι δεν χρειάζονται πλέον βοήθεια» - Απελπιστική ανάγκη για βοήθεια καθώς πλησιάζει ο χειμώνας στον παλαιστινιακό θύλακα
LIFO NEWSROOM
Η ακτοφυλακή των ΗΠΑ ανακοίνωσε πως δεν θα θεωρεί πλέον τη σβάστικα «σύμβολο μίσους», αλλά λίγο μετά άλλαξε γνώμη

Διεθνή / Η ακτοφυλακή των ΗΠΑ ανακοίνωσε πως δεν θα θεωρεί πλέον τη σβάστικα «σύμβολο μίσους», αλλά λίγο μετά άλλαξε γνώμη

«Αυτή δεν είναι μια ενημερωμένη πολιτική αλλά μια νέα πολιτική για την αντιμετώπιση τυχόν παραπληροφόρησης και για να επιβεβαιώσουμε εκ νέου ότι απαγορεύουμε αυτά τα σύμβολα», τονίζει σε δελτίο Τύπου η Ακτοφυλακή των ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
ΜΑΜΝΤΑΝΙ ΤΡΑΜΠ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΕΡΑ

Διεθνή / Ζοχράν Μαμντάνι: Σήμερα η συνάντηση με Τραμπ - «Έτοιμος, ό,τι κι αν συμβεί» ο νέος δήμαρχος της Νέας Υόρκης

Ο Ζοχράν Μαμντάνι είναι ένας «αποφασισμένος αντίπαλος» του Ντόναλντ Τραμπ, τον οποίο κατηγορεί μεταξύ άλλων ότι υπερασπίζεται κατά προτεραιότητα τους πλέον εύπορους Αμερικανούς
LIFO NEWSROOM
BBC ΝΤΑΙΑΝΑ ΒΙΒΛΙΟ

Διεθνή / Νέο βιβλίο κατηγορεί το BBC για συγκάλυψη μετά τη συνέντευξη της πριγκίπισσας Νταϊάνα το 1995

Μια ανεξάρτητη έρευνα που ζήτησε το BBC επιβεβαίωσε το 2021 πως πλαστά έγγραφα είχαν παρουσιαστεί στον αδελφό της πριγκίπισσας, Τσαρλς Σπένσερ, προκειμένου να την πείσει να παραχωρήσει αυτήν τη συνέντευξη
LIFO NEWSROOM