Αφγανιστάν: Αρκετοί νεκροί από πυρά των Ταλιμπάν και ποδοπάτημα σε συλλαλητήριο

Αφγανιστάν: Αρκετοί νεκροί από πυρά των Ταλιμπάν και ποδοπατήματος σε συλλαλητήριο Facebook Twitter
Ένας άνδρας κλαίει βλέποντας άλλους Αφγανούς να τραυματίζονται, καθώς ένοπλοι Ταλιμπάν ανοίγουν πυρ, και χρησιμοποιούν μαστίγια και αιχμηρά αντικείμενα για να περιορίσουν το πλήθος στην Καμπούλ (GETTY IMAGES)
0

Αρκετοί άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα στην αφγανική πόλη Ασανταμπάντ όταν μαχητές Ταλιμπάν άνοιξαν πυρ εναντίον ανθρώπων που ανέμιζαν τη σημαία του Αφγανιστάν σε ένα συλλαλητήριο για την Ημέρα της Ανεξαρτησίας, δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας, μία ημέρα αφότου τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν σε μια άλλη διαδήλωση.

Εν τω μεταξύ, οι Ταλιμπάν, προτρέπουν κόσμο να αποχωρήσει από το αεροδρόμιο της Καμπούλ μετά την αιματοχυσία που κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον 12 άτομα εκεί. Κάποιοι σκοτώθηκαν από σφαίρες, άλλοι από ποδοπάτημα. Στέλεχος των Ταλιμπάν δηλώνει: «Δεν θέλουμε να βλάψουμε κανένα στο αεροδρόμιο»

Οι διαδηλώσεις από ανθρώπους που ανεμίζουν την αφγανική σημαία, σε μερικές περιπτώσεις αφού καταστρέψουν τη λευκή σημαία των Ταλιμπάν σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης, είναι οι πρώτες ενδείξεις λαϊκής εναντίωσης στους Ταλιμπάν μετά την εντυπωσιακή προέλασή τους σε όλη τη χώρα και την κατάληψη της πρωτεύουσας Καμπούλ την Κυριακή.

«Προς το παρόν δεν είναι σαφές αν οι απώλειες οφείλονται στα πυρά ή στο ποδοπάτημα που προκάλεσαν», δήλωσε ο Μοχάμεντ Σαλίμ από την πόλη αυτή, πρωτεύουσα της επαρχίας Κουνάρ (ανατολικά). «Εκατοντάδες άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους», είπε ο Σαλίμ. «Στην αρχή φοβόμουν και δεν ήθελα να πάω, αλλά όταν είδα έναν από τους γείτονές μου να ενώνεται μαζί τους έβγαλα τη σημαία που έχω στο σπίτι».

«Αρκετοί άνθρωποι σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν στο ποδοπάτημα και από τα πυρά των Ταλιμπάν». Εκπρόσωπος των Ταλιμπάν δεν ήταν προς το παρόν διαθέσιμος για σχόλια. Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης αλλά δεν υπάρχουν αναφορές για σοβαρή βία στην ανατολική πόλη Τζαλαλαμπάντ και έναν τομέα της επαρχίας Πάκτια, ανέφεραν μέσα ενημέρωσης.

Το Αφγανιστάν γιορτάζει στις 19 Αυγούστου την ανεξαρτησία του το 1919 από τον βρετανικό έλεγχο. Χθες, μαχητές Ταλιμπάν πυροβόλησαν εναντίον διαδηλωτών που ανέμιζαν την αφγανική σημαία με το μαύρο, κόκκινο και πράσινο χρώμα στην Τζαλαλαμπάντ, σκοτώνοντας τρεις ανθρώπους, δήλωσαν μάρτυρες και ανέφεραν μέσα ενημέρωσης.

Μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν παρόμοιες σκηνές στην Ασανταμπάντ και σε μια άλλη ανατολική πόλη, τη Χοστ, την Τετάρτη με τους διαδηλωτές σε ορισμένα μέρη να καταστρέφουν τη λευκή ισλαμική σημαία των Ταλιμπάν.

Ο πρώτος αντιπρόεδρος Αμρουλάχ Σάλεχ, ο οποίος προσπαθεί να δημιουργήσει ένα μέτωπο εναντίωσης στους Ταλιμπάν, εξέφρασε την υποστήριξή του στις διαδηλώσεις. «Χαιρετώ εκείνους που σηκώνουν την εθνική σημαία και έτσι υποστηρίζουν την αξιοπρέπεια του έθνους», έγραψε στο Twitter.

Ο Σάλεχ δήλωσε την Τρίτη πως βρίσκεται στο Αφγανιστάν και πως είναι ο «νόμιμος υπηρεσιακός πρόεδρος» μετά τη φυγή του προέδρου Άσραφ Γάνι όταν οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την Καμπούλ.

Με πληροφορίες από Sky News, Reuters και ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΡΙΓΚΙΠΙΣΣΑ ΜΕΤΕ ΜΑΡΙΤ ΝΟΡΒΗΓΙΑ

Διεθνή / Μέτε-Μάριτ: Σχεδόν το 50% των Νορβηγών αμφισβητεί το αν πρέπει να γίνει βασίλισσα

Τα πρόσφατα σκάνδαλα της οικογένειας, ενισχύουν τη δυσπιστία των Νορβηγών απέναντί της και καθιστούν αβέβαιο αν θα μπορέσει να κερδίσει την πλήρη στήριξη του λαού ως μελλοντική βασίλισσα
THE LIFO TEAM
ΣΤΙΒΕΝ ΚΟΛΜΠΕΡΤ ΑΡΧΟΝΤΑΣ ΤΩΝ ΔΑΧΤΥΛΙΔΙΩΝ

Διεθνή / Στίβεν Κόλμπερτ: Θα γράψει νέα ταινία στον κόσμο του «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών» μετά το τέλος του Late Show

Η νέα ταινία αναμένεται να προσφέρει στους θαυμαστές μια φρέσκια ματιά σε ιστορίες που δεν είχαν δει το φως της μεγάλης οθόνης, συνδέοντας αρμονικά το παλιό με το νέο σύμπαν της Μέσης Γης
THE LIFO TEAM
ΜΠΕΝΙΑΜΙΝ ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Γιατί ο Νετανιάχου ελπίζει ότι η καταστροφή του Ιράν θα αναβαθμίσει την εικόνα του;

Η πλειονότητα των Ισραηλινών συνεχίζει να στηρίζει τον πόλεμο, ενώ όπως όλα δείχνουν, η πολιτική και προσωπική τύχη του πρωθυπουργού εξαρτάται από την έκβαση της σύγκρουσης
THE LIFO TEAM