ΤΩΡΑ

91χρονη που είχε επιβιώσει από το Ολοκαύτωμα, πέθανε στη Μαριούπολη, χωρίς νερό σε ένα υπόγειο

91χρονη που είχε επιβιώσει από το Ολοκαύτωμα, πέθανε στη Μαριούπολη, χωρίς νερό σε ένα υπόγειο Facebook Twitter
0

Η 91χρονη Vanda Semyonovna Obiedkova επιβίωσε του Ολοκαυτώματος, ωστόσο έχασε τη ζωή της στη Μαριούπολη της Ουκρανίας.

Άφησε την τελευταία της πνοή στις 4 Απριλίου σε έναν παγωμένο υπόγειο, χωρίς νερό που ξυπνούσε μνήμες πολλών ετών πίσω, από όταν ήταν 10 ετών και κρυβόταν από τους ναζί.  

Τον Οκτώβριο του 1941 η Obiedkova είχε γλιτώσει της σύλληψης από τους Γερμανούς καθώς κρύφτηκε σε ένα υπόγειο στη Μαριούπολη. Οι ναζί συγκέντρωσαν τον εβραϊκό πληθυσμό της πόλης, μεταξύ των οποίων και τη μητέρα της, και τους εκτέλεσαν. Οι ναζιστικές δυνάμεις σκότωσαν περί τους 9.000 με 16.000 Εβραίους.

Ο πατέρας της, ο οποίος δεν ήταν Εβραίος, κατάφερε να τη βάλει στο νοσοκομείο με ψεύτικα στοιχεία. Στα δύο χρόνια της εκεί ήταν Ελληνίδα και όχι Εβραία. 

«Δεν άξιζε τέτοιο τέλος»

Η κόρη της, Larissa, επεσήμανε στο Chabad.org, πως η μητέρα της δεν άξιζε τέτοιο τέλος. 

«Ζούσαμε σαν ζώα» είπε η Larissa για τις συνθήκες που επικρατούσαν στη Μαριούπολη. «Δεν υπήρχε νερό, ηλεκτρικό, θέρμανση και το κρύο ήταν απερίγραπτο». 

Η μητέρα της ήταν κατάκοιτη και άρρωστη. «Κάθε φορά που έπεφτε μία βόμβα, όλα το κτήριο σειόταν. Η μητέρα μου έλεγε συνεχώς πως δεν θυμάται κάτι ανάλογο κατά τη διάρκεια του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου (σ.σ. Β' Παγκόσμιος Πόλεμος)».

Η Larissa και ο σύζυγός της την έθαψαν σε ένα δημόσιο πάρκο, στα προάστια της Αζοφικής. 

Ο ραβίνος Mendel Cohen περιέγραψε την 91χρονη ως «πολύ ευγενική, χαρούμενη γυναίκα. Έναν ιδιαίτερο άνθρωπο που θα μείνει για πάντα στις καρδιές μας». 

«Επιβίωσε από απερίγραπτες φρίκες» συμπλήρωσε. 

Ο Boris Romantschenko, άλλος ένας Ουκρανός επιζών του Ολοκαυτώματος, σκοτώθηκε τον Μάρτιο. Ο 96χρονος είχε περάσει από δύο στρατόπεδα συγκέντρωσης, αλλά έπεσε νεκρός κατά τη διάρκεια βομβαρδισμών στο Χάρκοβο. 

Διεθνή
0

ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τουρίστας πέθανε ξαφνικά ενώ ανέβαινε στην Αίτνα εν μέσω καύσωνα

Διεθνή / Τουρίστας πέθανε ξαφνικά ενώ ανέβαινε στην Αίτνα εν μέσω καύσωνα

«Οι τουρίστες που συμμετέχουν σε αυτές τις εκδρομές δεν πρέπει να υποτιμούν τους κινδύνους που σχετίζονται με τις υψηλές θερμοκρασίες, την έντονη υγρασία και την απότομη άνοδο του υψομέτρου»
LIFO NEWSROOM
Νόμιζαν ότι γνώριζαν τη συμπεριφορά των χάμστερ τους μέχρι που έβαλαν κάμερες παρακολούθησης

Διεθνή / Νόμιζαν ότι γνώριζαν τη συμπεριφορά των χάμστερ τους μέχρι που έβαλαν κάμερες παρακολούθησης

Οι δαπάνες της βιομηχανίας κατοικιδίων στις ΗΠΑ έχουν αυξηθεί κατά 50% τα τελευταία πέντε χρόνια και εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τα 150 δισεκατομμύρια δολάρια το 2024
LIFO NEWSROOM
Τιμ Νταν: Ποιος είναι ο υπερσυντηρητικός δισεκατομμυριούχος πάστορας που θέλει να εκλέξει τον Τραμπ

Διεθνή / Τιμ Νταν: O υπερσυντηρητικός δισεκατομμυριούχος πάστορας που θέλει πρόεδρο τον Τραμπ

Αν και πιστεύει ότι το χρήμα δημιουργεί «ψευδαίσθηση ελέγχου» ο Νταν χρηματοδοτεί με εκατομμύρια την εκστρατεία του Τραμπ - Ποιος είναι ο μεγιστάνας των ορυκτών καυσίμων και το πιο ισχυρό πρόσωπο στο Τέξας
LIFO NEWSROOM