Σάντερς και Τραμπ επικράτησαν άνετα στο Νιου Χάμσαϊρ

Σάντερς και Τραμπ επικράτησαν άνετα στο Νιου Χάμσαϊρ Facebook Twitter
1

Μπέρνι Σάντερς στους Δημοκρατικούς και Ντόναλντ Τραμπ στους Ρεπουμπλικανούς επικράτησαν, όπως αναμενόταν, στις προκριματικές για τα χρίσματα των δύο κομμάτων στο Νιου Χάμσαϊρ. Τρίτος στους Ρεπουμπλικανούς ο νικητής της Αϊόβα, Τεντ Κρουζ. “Μαζί θα στέλνουμε το μήνυμα, που θα ακουστεί από τη Γουόλ Στριτ μέχρι την Ουάσιγκτον, αλλά και από το Μέιν μέχρι την Καλιφόρνια, ότι η κυβέρνηση της μεγαλοπρεπούς χώρας μας ανήκει σε όλους και όχι μόνο σε μερικούς υποστηριχτές πολυτελών προεκλογικών εκστρατειών,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Σάντερς στην επινίκια ομιλία του.

Εκμεταλλευόμενος τη δυσαρέσκεια των ψηφοφόρων για τους παραδοσιακούς πολιτικούς, ο δισεκατομμυριούχος Ντόναλντ Τραμπ, κέρδισε το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικανών στο Νιου Χαμσάιρ.

Απογοητευμένοι από τις εξελίξεις στην οικονομία, αλλά και από τους πολιτικούς στην Ουάσιγκτον, οι Αμερικανοί ψηφοφόροι, στους δύο πρώτους γύρους της προκριματικής εκλογικής διαδικασίας για το προεδρικό χρίσμα, επιλέγουν με ενθουσιασμό υποψήφιους τόσο στο Ρεπουμπλικανικό, όσο και στο Δημοκρατικό Κόμμα, τους οποίους θεωρούν ως “ουτσάιντερς.”

Τα αποτελέσματα, παρά τη σημαντική επικοινωνιακή σημασία τους, δεν ξεκαθαρίζουν το τοπίο στα δύο πολιτικά στρατόπεδα, αναφορικά με το ποιος μπορεί ν' σταθεί απέναντι στο Τραμπ για τους Ρεπουμπλικάνους, αλλά και αναφορικά με τις κινήσεις της πρώην υπουργού των Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, έναντι του Σάντερς. Για την ώρα, οι υποψήφιοι φαίνεται να παίρνουν θέση άμυνας, σχετικά με τις μελλοντικές επιλογές τους, στην προεκλογική τους εκστρατεία.

Ο κυβερνήτης του Νιου Τζέρσεϊ, Κρις Κρίστι στη διάρκεια μιας συναισθηματικά φορτισμένης ομιλίας, ανακοίνωσε ότι θα ζυγίσει τα επόμενα βήματά του, ανάλογα με τα τελικά αποτελέσματα στην κούρσα των Ρεπουμπλικανών, καθώς φαίνεται να βρίσκεται αρκετά πίσω.

Από την άλλη μεριά, η νίκη του 69χρονου Τραμπ, φαίνεται ότι θα ενισχύσει την ηγετική του εικόνα, στην τελική διεκδίκηση του προεδρικού χρίσματος των Ρεπουμπλικανών, παρά το γεγονός ότι έχει βρεθεί στο επίκεντρο πολιτικών επικρίσεων για δηλώσεις του, σχετικά με την απέλαση των παράνομων μεταναστών από τις ΗΠΑ, αλλά και την προσωρινή απαγόρευση εισόδου των μουσουλμάνων στη χώρα.

Ο Τραμπ εκλέχθηκε στην πρώτη θέση των προκριματικών του Νιου Χαμσάιρ, με ποσοστό 34% των ψήφων. Ο 63χρονος Τζον Κάσιτς, κυβερνήτης στο Οχάιο, εδραιώνοντας τη βιωσιμότητα της προεκλογικής του εκστρατείας, βρέθηκε στη δεύτερη θέση με 16% σύμφωνα με το CNN, με καταμετρημένο ποσοστό 67% των ψήφων.

Ο Ντόναλντ Τραμπ συνεχάρη του συνυποψηφίους του, αλλά υποσχέθηκε ότι θα επιστρέψει στις εριστικές τακτικές του. “Από αύριο: μπουμ, μπουμ,” δήλωσε χαρακτηριστικά, ενώ οι υποστηριχτές του, τον επευφημούσαν. Στην ομιλία του, υποστήριξε ότι ο Σάντερς “Θέλει να παραδώσει τη χώρα μας.” Υποσχέθηκε ότι θα έχει άξιους επιχειρηματίες, οι οποίοι θα διαπραγματεύονται καλύτερες εμπορικές συμφωνίες, αλλά και ότι: “Θα στείλει στο διάβολο,” τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.

Από τη μεριά του, ο Σάντερς, ο οποίος παρουσιάζει τον εαυτό του, ως έναν δημοκρατικό σοσιαλιστή, έδωσε έμφαση στην εξάλειψη των εισοδηματικών ανισοτήτων, στη διάσπαση των μεγάλων τραπεζών, αλλά και στην εξασφάλιση δωρεάν φοίτησης, στα δημόσια πανεπιστήμια.

Σε μήνυμά της, η οργανωτική ομάδα της καμπάνιας της Κλίντον ομολόγησε ότι είχε χάσει τις προκριματικές εκλογές στη πολιτεία. Ο επικεφαλής της καμπάνιας Ρόμπι Μουκ είπε σε υπηρεσιακό σημείωμα ότι οι δύο υποψήφιοι των δημοκρατικών είχαν μοιραστεί μεταξύ τους τις δύο πρώτες προκριματικές εκλογές - καθώς η Κλίντον κέρδισε τις εκλογές στην Άϊοβα, την πρώτη πολιτεία να διεξάγει προκριματικές, την περασμένη εβδομάδα - και πρόσθεσε ότι το χρίσμα του κόμματος "πολύ πιθανόν" να αποφασιστεί τον Μάρτιο.

Είπε επίσης ότι η υποστήριξη από μαύρους και ισπανόφωνους ψηφοφόρους θα παίξει κεντρικό ρόλο στο μέλλον. Οι επόμενες αναμετρήσεις είναι στη Νεβάντα (δυτικές πολιτείες) και τη Νότια Καρολίνα (νοτιοανατολικά) στο τέλος του μήνα.

"Θα είναι πάρα πολύ δύσκολο, αν όχι ακατόρθωτο, για έναν Δημοκρατικό να κερδίσει το χρίσμα χωρίς ψηλά επίπεδα υποστήριξης από Αφρο-Αμερικανούς και Ισπανόφωνους ψηφοφόρους", είπε ο Μουκ στο έγγραφό του, ενώ εξέφρασε τη γνώμη ότι η Κλίντον είναι σε θέση να χτίσει μια πλειοψηφία εκλογικών αντιπροσώπων τον επόμενο μήνα.

Σε ομιλία στους υποστηρικτές της, η Κλίντον συνεχάρη τον Σάντερς και υποσχέθηκε να γίνει η υποψήφια που λύνει προβλήματα αντί απλώς να τα δηλώνει, ενώ παραδέχθηκε ότι είχε δρόμο να διανύσει προτού κερδίσει την ψήφο των νέων σε ηλικία ψηφοφόρων.

Το εμφανές προβάδισμα του Τραμπ φάνηκε 40 λεπτά περίπου μετά το κλείσιμο των εκλογικών κέντρων στις 3:00 σήμερα το πρωί (ώρα Ελλάδας) με 34%, ενώ ο κυβερνήτης του Οχάιο Τζον Κάσιτς ήρθε δεύτερος μεταξύ των ρεπουμπλικανών με 16%, είπε το CNN, βάσει της καταμέτρησης περίπου 12% των καταμετρημένων ψήφων.

Οι υπόλοιποι υποψήφιοι των ρεπουμπλικανών συνωστίσθηκαν στη τρίτη θέση - ο πρώην κυβερνήτης της Φλόριντα Τζεμπ Μπους (γιός και αδερφός πρώην προέδρων) με 12%, ο γερουσιαστής του Τέξας Τεντ Κρουζ (ο οποίος κέρδισε τις προκριματικές της Άϊοβα) με 11%, και ο γερουσιαστής της Φλόριντα Μαρκ Ρούμπιο με 12%.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Τραμπ λέει ότι απέτρεψε πόλεμο Ινδίας–Πακιστάν απειλώντας με δασμούς 250% – «Ο Μόντι είναι killer»

Διεθνή / Ο Τραμπ λέει ότι απέτρεψε πόλεμο Ινδίας–Πακιστάν απειλώντας με δασμούς 250% – «Ο Μόντι είναι killer»

Παρά τις δημόσιες αναφορές του Αμερικανού προέδρου ότι «έσωσε την κατάσταση», η κόντρα φαίνεται να έχει ψυχράνει τις σχέσεις Ουάσιγκτον–Νέου Δελχί, οι οποίες ήταν στενές τα τελευταία χρόνια
LIFO NEWSROOM
Γερμανία: Ιστορική ενίσχυση 1 δισ. δολαρίων για τους τελευταίους επιζώντες του Ολοκαυτώματος

Διεθνή / Γερμανία: Ιστορική ενίσχυση 1 δισ. δολαρίων για τους τελευταίους επιζώντες του Ολοκαυτώματος

Στη χρηματοδότηση εντάσσονται και οι λεγόμενοι «Δίκαιοι των Εθνών», δηλαδή άνθρωποι που, χωρίς να είναι Εβραίοι, ρίσκαραν τη ζωή τους για να σώσουν Εβραίους κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου
LIFO NEWSROOM
Η Αγγλία κάνει δωρεάν το χάπι της επόμενης ημέρας – Φαρμακεία χρέωναν έως και 35 € πριν τη ρύθμιση

Διεθνή / Η Αγγλία κάνει δωρεάν το χάπι της επόμενης ημέρας – Φαρμακεία χρέωναν έως και 35€ πριν τη ρύθμιση

Η αλλαγή αποτελεί «μία από τις σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις στη σεξουαλική υγεία από τη δεκαετία του '60» σύμφωνα με την Dr Sue Mann, εθνική διευθύντρια γυναικείας υγείας του NHS
LIFO NEWSROOM
Τυφώνας Μελίσα: Έφτασε στην Κούβα - Δείτε live την κίνησή του φαινομένου

Διεθνή / Τυφώνας Μελίσα: Έφτασε στην Κούβα - Δείτε live την κίνηση του φαινομένου

Ο τυφώνας Μελίσα πλήττει την Κούβα με ανέμους έως 193 χλμ/ώρα, προκαλώντας σημαντικές καταστροφές - Zωντανά η πορεία του φαινομένου και οι τελευταίες εξελίξεις για Τζαμάικα και Μπαχάμες
LIFO NEWSROOM
ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΤΗΡΙΟ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ

Διεθνή / Τουρκία: Κατέρρευσε επταώροφο κτήριο - Οικογένεια με τρία παιδιά εγκλωβισμένη στα συντρίμμια

Έχουν αναπτυχθεί 147 μέλη ομάδων έρευνας και διάσωσης στο σημείο. Η περιοχή γύρω από το κατεστραμμένο κτήριο έχει περικυκλωθεί, ενώ τα κοντινά κτήρια εκκενώθηκαν για λόγους ασφαλείας
LIFO NEWSROOM
Εκλογές στην Ολλανδία: Νίκη Βίλντερς προβλέπουν οι δημοσκοπήσεις - Αποκλείουν συνεργασία τα μεγάλα κόμματα

Διεθνή / Εκλογές στην Ολλανδία: Νίκη Βίλντερς προβλέπουν οι δημοσκοπήσεις - Αποκλείουν συνεργασία τα μεγάλα κόμματα

Οι εκλογές στην Ολλανδία ξεκινούν με τις δημοσκοπήσεις να ευνοούν το ακροδεξιό κόμμα του Βίλντερς, αλλά τα μεγάλα κόμματα αποκλείουν συνεργασία μαζί του, οδηγώντας τη χώρα σε πιθανή μακρά διαπραγμάτευση για κυβέρνηση συνεργασίας
LIFO NEWSROOM
Μπατακλάν: Ο σκηνοθέτης της σειράς για την τρομοκρατική επίθεση απορρίπτει τους ισχυρισμούς περί ασέβειας

Διεθνή / Μπατακλάν: Ο σκηνοθέτης της σειράς για την τρομοκρατική επίθεση απορρίπτει ισχυρισμούς περί ασέβειας

Η σειρά «Des Vivants» κυκλοφόρησε αυτή την εβδομάδα, εν όψει της 10ης επετείου της τρομοκρατικής επίθεσης στο Μπατακλάν, που άφησε πίσω 130 νεκρούς και πάνω από 490 τραυματίες
LIFO NEWSROOM
Α' Παγκόσμιος Πόλεμος: Επιστολές Αυστραλών στρατιωτών βρέθηκαν κλεισμένες σε μπουκάλι έναν αιώνα μετά

Διεθνή / Α' Παγκόσμιος Πόλεμος: Επιστολές Αυστραλών στρατιωτών βρέθηκαν κλεισμένες σε μπουκάλι έναν αιώνα μετά

Μέσα στο διαυγές, χοντρό γυαλί υπήρχαν ευδιάκριτες επιστολές, γραμμένες με μολύβι από τους στρατιώτες Μάλκολμ Νέβιλ (27) και Γουίλιαμ Χάρλεϊ (37), με ημερομηνία 15 Αυγούστου 1916
LIFO NEWSROOM