Το 74,7% των Γερμανών δεν πιστεύει ότι η Μέρκελ θα εξασφαλίσει συμφωνία με την ΕΕ για το προσφυγικό

Το 74,7% των Γερμανών δεν πιστεύει ότι η Μέρκελ θα εξασφαλίσει συμφωνία με την ΕΕ για το προσφυγικό Facebook Twitter
0

Τρεις στους τέσσερις Γερμανούς δεν πιστεύουν ότι η Άνγκελα Μέρκελ θα μπορέσει να διασφαλίσει μια συμφωνία σε ευρωπαϊκό επίπεδο σχετικά με το προσφυγικό ζήτημα, σύμφωνα με δημοσκόπηση.

Το προσφυγικό βρίσκεται στο επίκεντρο πολιτικής κρίσης στη Γερμανία, με την κόντρα μεταξύ Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) και Χριστιανοδημοκρατών (CDU) να προκαλεί τριγμούς στην κυβέρνηση συνασπισμού.

Το CSU -οι Βαυαροί σύμμαχοι της Μέρκελ στην κυβέρνηση- έδωσε τη Δευτέρα διορία δύο εβδομάδων στην καγκελάριο προκειμένου να εξασφαλίσει συμφωνία με τους Ευρωπαίους.

Στη δημοσκόπηση, η οποία διενεργήθηκε ανάμεσα σε 5.038 ψηφοφόρους από την εταιρεία δημοσκοπήσεων Civey για λογαριασμό της εφημερίδας Die Welt, το 74,7% των ερωτηθέντων δήλωσαν προβληματισμένοι, ενώ το 18,1% θεωρούν ότι η Μέρκελ θα διαπραγματευτεί επιτυχώς.

Ο Χορστ Ζεεχόφερ, ο ηγέτης του CSU και υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας, θέλει να απαγορευτεί η είσοδος στη Γερμανία προσφύγων που έχουν ήδη καταγραφεί σε άλλες χώρες-μέλη της ΕΕ, αλλά η Μέρκελ είναι αντίθετη σε όποια μονομερή κίνηση για την ανατροπή της «πολιτικής της ανοιχτής πόρτας» του 2015 και την υπονόμευση του κύρους της ίδιας.

Ο Χοακίμ Χέρμαν, ο υπουργός Εσωτερικών του κρατιδίου της Βαυαρίας, εξέφρασε στο γερμανικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο Deutschlandfunk αισιοδοξία ότι η Μέρκελ θα διασφαλίσει διμερείς συμφωνίες με άλλες χώρες της ΕΕ σχετικά με την επιστροφή των προσφύγων.

Ωστόσο, αναφέρθηκε σε σχόλια του Ζεεχόφερ ότι θα γίνονταν προετοιμασίες για το ενδεχόμενο αποτυχίας της Μέρκελ, ώστε η ομοσπονδιακή αστυνομία να απαγορεύει την είσοδο στη χώρα προσφύγων που έχουν ήδη καταγραφεί σε άλλες χώρες-μέλη της ΕΕ από την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου.

«Αυτό είναι απαραίτητο. Δεν μπορούμε να παραμένουμε αμέτοχοι όσο συμβαίνει αυτός ο "προσφυγικός τουρισμός" ανά την Ευρώπη», είπε ο Χέρμαν.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η απόρριψη από την 1η Ιουλίου προσφύγων που έχουν ήδη καταγραφεί σε άλλες χώρες-μέλη της ΕΕ θα είναι νόμιμη. «Υπάρχει ήδη νόμος».

Ο Βόλκερ Κάουντερ. ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της CDU/CSU, προειδοποίησε τη Γερμανία κατά της μονομερούς λήψης μέτρων για το μεταναστευτικό δηλώνοντας στο ZDF: «Θεωρώ ότι τελικά ο μόνος τρόπος να λύσουμε το πρόβλημα είναι σε συνεργασία με τους Ευρωπαίους γείτονές μας και όχι μόνοι μας».

Ο Κάουντερ εξέφρασε αισιοδοξία ότι η Μέρκελ θα καταφέρει να συνάψει συμφωνίες με τους Ευρωπαίους εταίρους για την επιστροφή των προσφύγων.

Ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς πιθανόν να συναντηθεί με την Μέρκελ και με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες αυτή την εβδομάδα για να συζητήσουν το μεταναστευτικό, σύμφωνα με σημερινή του δήλωση.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΜΕΛΟΝΙ ΙΤΑΛΙΑ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ

Διεθνή / Απορρίφθηκε η μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης στην Ιταλία – Η Μελόνι μιλά για «χαμένη ευκαιρία»

Σύμφωνα με αναλυτές, η ψήφος δεν συνδέθηκε μόνο με το περιεχόμενο της μεταρρύθμισης, που θεωρήθηκε τεχνικά σύνθετο, αλλά και με ευρύτερη δυσαρέσκεια απέναντι στην κυβέρνηση
THE LIFO TEAM
Γιατί η απειλή του Ιράν να καταστρέψει εγκαταστάσεις ύδρευσης θα μπορούσε να σημάνει καταστροφή για τις χώρες του Κόλπου

Διεθνή / Γιατί η απειλή του Ιράν για τις εγκαταστάσεις ύδρευσης ίσως σημαίνει «καταστροφή» για τις χώρες του Κόλπου;

Η εύθραυστη ισορροπία στον Κόλπο περνά μέσα από τις μονάδες αφαλάτωσης, από τις οποίες εξαρτάται η καθημερινότητα και η ασφάλεια εκατομμυρίων πολιτών
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ ΗΠΑ

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: Ανακοίνωσε αναβολή επιθέσεων στο Ιράν για 5 ημέρες

Η Τεχεράνη διαψεύδει τους ισχυρισμούς Τραμπ - «ΗΠΑ και Ιράν είχαν τις τελευταίες δύο ημέρες παραγωγικές συνομιλίες για τερματισμό των εχθροπραξιών» έγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος στο Truth Social
THE LIFO TEAM