Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ προέβη σήμερα σε μια ιστορική απόφαση για τα ανθρώπινα δικαιώματα, αποφασίζοντας να ακυρώσει όλες τις απαγορεύσεις που ισχύουν ως τώρα για τους γκέι γάμους, όπως μεταδίδουν αυτή τη στιγμή όλα τα μεγάλα διεθνή μέσα.

 

Ο δικαστής Anthony M. Kennedy ανακοίνωσε την απόφαση που πάρθηκε σήμερα στην Ουάσινγκτον, με πλειοψηφία 5 θετικών έναντι 4 αρνητικών ψήφων και νομιμοποιεί σε εθνικό επίπεδο το δικαίωμα των ομόφυλων ζευγαριών στον γάμο, αυξάνοντας τον αριθμό των πολιτειών όπου ισχύει ο νόμος από τις 37 στις 50.

 

Ο δικαστής Άντονι Κένεντι, γράφοντας εξ ονόματος του δικαστηρίου, αναφέρει πως "το δικαίωμα στο γάμο είναι θεμελιώδες" και πως οι γκέι "ζητούν ίση αξιοπρέπεια στα μάτια του νόμου. Το Σύνταγμα τους δίνει αυτό το δικαίωμα".

 

Η απόφαση έρχεται μετά από δεκαετίες ακτιβισμού και αναμονής από την LGBT κοινότητα, σε μια χρονική περίοδο ταχύτατων αλλαγών στην κοινή γνώμη, με όλες τις δημοσκοπήσεις να καταδεικνύουν ότι οι περισσότεροι Αμερικανοί εγκρίνουν πλέον τους ομόφυλους γάμους.

 

Όπως και σε παλιότερες αποφάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το Ανώτατο Δικαστήριο κινήθηκε μεθοδικά και προσεκτικά προς μια τόσο ριζοσπαστική απόφαση.

 

Tην απόφαση σχολίασε με tweet και ο πρόεδρος Ομπάμα:"Σήμερα έγινε ένα μεγάλο βήμα στην πορεία μας προς την ισότητα

 

 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr