6.500 άνθρωποι αγόρασαν τον εντυπωσιακό Πύργο La Mothe-Chandeniers στη Γαλλία

6.500 άνθρωποι αγόρασαν τον εντυπωσιακό Πύργο La Mothe-Chandeniers στη Γαλλία Facebook Twitter
0

Οι "Φίλοι" του πύργου La Mothe-Chandeniers στο Πουατιέ, στη δυτικοκεντρική Γαλλία, ο σύλλογος «Υιοθέτησε έναν πύργο» και η πλατφόρμα συμμετοχικής χρηματοδότησης Dartagnans.fr όρισαν προθεσμία 80 ημερών για να συγκεντρώσουν 500.000 ευρώ ενόψει της αγοράς του: ο στόχος επιτεύχθηκε ήδη την 1η Δεκεμβρίου και 6.500 χρήστες του Διαδικτύου είναι πλέον οι ιδιοκτήτες.


«Είναι γεγονός! Ο πύργος La Mothe-Chandeniers αγοράστηκε την 1η Δεκεμβρίου», δήλωσε στο AFP ο Ρομέν Ντελόμ, συνιδρυτής της Dartagnans.fr, ιστοσελίδας ειδικευμένης στη διάσωση και στη συντήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς.


Ο πύργος που περιβάλλεται από νερά και έχει κατακλυστεί από άγρια βλάστηση αγοράστηκε με τη μορφή της απλουστευµένης µετοχικής εταιρίας. «Ένα εγχείρημα συλλογικής αγοράς μέσω Διαδικτύου πρωτοφανές στην ιστορία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς», δήλωσε ο Ντελόμ.


Το σύστημα αυτό επέτρεψε στον κάθε δωρητή ποσού τουλάχιστον 51 ευρώ να γίνει μέτοχος και συνεπώς συνιδιοκτήτης αυτού του αρχιτεκτονικού αριστουργήματος του 13ου αιώνα που κινδυνεύει να χαθεί, με τα μεγαλοπρεπή ερείπιά του να δεσπόζουν αγέρωχα στην κοινότητα Τρουά-Μουτιέ της πόλης Βιέν.


Οι "δωρητές-επενδυτές" θα λάβουν τα κλειδιά του πύργου τον Ιανουάριο του 2018. Επίσης στις αρχές του 2018, θα μπορούν να παρακολουθήσουν και να μετάσχουν ενεργά στη διαδικασία αποκατάστασης του πύργου μέσω της συνεργατικής πλατφόρμας που θα αφιερωθεί στο έργο αυτό.

Την 1η Δεκεμβρίου 2017, 24 ημέρες πριν ολοκληρωθεί η συγκέντρωση χρημάτων μέσω Διαδικτύου που άρχισε για την αγορά ερειπίων, 6.500 χρήστες 45 εθνικοτήτων συνέδραμαν με την προσφορά τους: Βραζιλιάνοι, Αμερικανοί, Ιταλοί, Ιάπωνες, Αυστραλοί, Γερμανοί κ.ά., υπογράμμισε ο Ντελόμ.


Αλλά αυτό δεν είναι παρά μια πρώτη φάση, ο στόχος είναι να συγκεντρωθεί ένα εκατομμύριο ευρώ", διευκρίνισε, για την κάλυψη των οικονομικών εξόδων που έχουν σχέση με την αγορά, τις διάφορες αρχιτεκτονικές μελέτες, εκθέσεις πραγματογνωμοσύνης και τις εργασίες καθαρισμού και εκχέρσωσης και διαφύλαξης του χώρου, που έχουν προγραμματιστεί για την άνοιξη του 2018.

Το καθεστώς της συνιδιοκτησίας θα δώσει επίσης στους μετόχους την αποκλειστικότητα για τις πρώτες επισκέψεις στον πύργο εντός του 2018.


Το  κτίριο χρονολογείται στις αρχές του 19ου αιώνα αλλά η ιστορία του είναι πολύ πιο παλιά. Αναφορές υπάρχουν από τον 13ο αιώνα για τον πύργο La Mothe de Baucay, όπως ονομαζόταν τότε, βάσει του ονόματος του άρχοντα της περιοχής το 1247.

Τον 15ο αιώνα ο πύργος περιέρχεται στην κατοχή της επιφανούς οικογένειας Rochechouart. Λεηλατείται επί γαλλικής επανάστασης. Το 1932 τυλίγεται στις φλόγες και τα περισσότερα κτίριά του καταστρέφονται. Το πολύτιμο κτήμα πωλείται τμηματικά σε διάφορους ιδιοκτήτες τη δεκαετία του 1980.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Eγκληματίας»: Ο Χαμενεΐ κατηγορεί τον Ντόναλντ Τραμπ για τα θύματα και τις ζημιές στο Ιράν

Διεθνή / «Eγκληματίας»: Ο Χαμενεΐ κατηγορεί τον Ντόναλντ Τραμπ για τα θύματα και τις ζημιές στο Ιράν

Οι νέες δηλώσεις του Χαμενεΐ έρχονται εν μέσω της βαθιάς εσωτερικής κρίσης που ταλανίζει το Ιράν εδώ και εβδομάδες, με χιλιάδες πολίτες στους δρόμους, σε μια από τις μεγαλύτερες κοινωνικές αναταραχές από την επανάσταση του 1979
THE LIFO TEAM
Οι ηγέτες της Μινεσότα καταγγέλλουν στοχοποίηση από το αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης εξαιτίας της ICE

Διεθνή / Οι ηγέτες της Μινεσότα καταγγέλλουν στοχοποίηση από το αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης εξαιτίας της ICE

Σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο ο κυβερνήτης της Μινεσότα, όσο και ο δήμαρχος της Μινεάπολης αναμένεται να κληθούν επισήμως για κατάθεση σχετικά με τις διαδηλώσεις κατά της ICE
THE LIFO TEAM
Ρεζά Παχλαβί: Ο έκπτωτος πρίγκιπας που αναδεικνύεται από την απόγνωση του ιρανικού λαού

Διεθνή / Ρεζά Παχλαβί: Ο έκπτωτος πρίγκιπας που αναδεικνύεται από την απόγνωση του ιρανικού λαού

Η νοσταλγία για την αυταρχική μοναρχία του Σάχη έχει αυξηθεί στη σκιά μιας αντιπολίτευσης χωρίς σαφείς ηγέτες, ωστόσο, σύμφωνα με ειδικούς, δεν προσφέρει πραγματική εναλλακτική λύση και δεν απολαμβάνει ουσιαστική υποστήριξη στο Ιράν
THE LIFO TEAM
Ντόναλντ Τραμπ: Επιμένει για τη Γροιλανδία - «Τη χρειαζόμαστε για την εθνική μας ασφάλεια»

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: Επιμένει για τη Γροιλανδία - «Τη χρειαζόμαστε για την εθνική μας ασφάλεια»

Ο Αμερικανός πρόεδρος κλιμακώνει τη ρητορική του για τη Γροιλανδία, απειλώντας με δασμούς όσους αντιστέκονται στα σχέδιά του και υποστηρίζοντας ότι το νησί είναι κρίσιμο για την ασφάλεια των ΗΠΑ
THE LIFO TEAM