Ψεύτικο τελικά το συγκλονιστικό viral βίντεο με το ηρωικό αγοράκι από τη Συρία

Ψεύτικο τελικά το συγκλονιστικό viral βίντεο με το ηρωικό αγοράκι από τη Συρία Facebook Twitter
6
Ψεύτικο τελικά το συγκλονιστικό viral βίντεο με το ηρωικό αγοράκι από τη Συρία Facebook Twitter
Από τα γυρίσματα του βίντεο στη Μάλτα.

Πριν τρεις μέρες κυκλοφόρησε ένα συγκλονιστικό βίντεο όπου ένα μικρό αγοράκι στη Συρία σώζει με ηρωικό τρόπο ένα κοριτσάκι εν μέσω πυρών. Το βίντεο έγινε αυτομάτως trending topic παγκοσμίως, ενώ τα μεγαλύτερα ειδησεογραφικά sites και τηλεοπτικά κανάλια το προβάλλανε.


Κι όμως, σύμφωνα με το BBC μια ομάδα κινηματογραφιστών από την Νορβηγία είναι υπεύθυνη για την δημιουργία του βίντεο, που γυρίστηκε το περασμένο καλοκαίρι στην Μάλτα, με σκοπό να διαρρεύσει ως αληθινό.
Ο 34χρονος σκηνοθέτης Lars Klevberg δήλωσε στο βρετανικό δίκτυο ότι η ιδέα για το "σενάριο" προέκυψε αφού είχε παρακολουθήσει ένα έκτακτο δελτίο για τον πόλεμο στη Συρία.


Με την ομάδα του γυρίσανε αυτό το αληθοφανές βίντεο ακριβώς για να γίνει viral και να ανακινήσει στη διεθνή κοινότητα το τραγικό θέμα της ύπαρξης παιδιών σε εμπόλεμες ζώνες, με έναν μάλλον κυνικό τρόπο.
Το σχέδιο ήταν να αποκαλύψουν την αλήθεια λίγες μέρες μετά την δημοσίευση.

"Θέλαμε να χρησιμοποιήσουμε ένα "όπλο" που χρησιμοποιείται συχνά στους πολέμους για να πετύχουμε το σκοπό μας", δήλωσε ο σκηνοθέτης. "Και το όπλο αυτό είναι η κατασκευή ψεύτικων βίντεο για δημιουργία εντυπώσεων. Θέλαμε να δούμε πως θα αντιδρούσε ο κόσμος σε αυτό, αλλά και πώς θα το διαχειριζόταν τα ίδια τα media"

Ψεύτικο τελικά το συγκλονιστικό viral βίντεο με το ηρωικό αγοράκι από τη Συρία Facebook Twitter
Όλο το συνεργείο του βίντεο στα γυρίσματα το περασμένο καλοκαίρι


Η παραγωγή (που έχει χρηματοδοτηθεί από το Νορβηγικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου με περισσότερα από 30.000 ευρώ) ανέβηκε για πρώτη φορά στο λογαριασμό των σκηνοθετών πριν αρκετές εβδομάδες χωρίς ωστόσο να προκαλέσει ιδιαίτερο "θόρυβο".


Αφού το κατέβασαν και το ξανανέβασαν online αρκετές φορές προσπαθώντας να το προωθήσουν προσθέτοντας λέξεις όπως "Ήρωας" στον τίτλο του, το βίντεο το οικειοποιήθηκε το Shaam Network, ένα κανάλι που διαχειρίζονται Σύριοι ακτιβιστές της Δαμασκού, εκτοξεύοντας τη δημοφιλία του.

6

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

To «Trump Effect» έχει ήδη επιπτώσεις στην αμερικανική οικονομία: Πληθωρισμός και αγορά εργασίας τα «θύματα» 

Διεθνή / To «Trump Effect» έχει ήδη επιπτώσεις στην αμερικανική οικονομία: Πληθωρισμός και αγορά εργασίας τα «θύματα» 

Η επίδραση του Τραμπ αρχίζει να γίνεται αισθητή στην οικονομία, ιδίως λόγω των δασμολογικών και των μεταναστευτικών πολιτικών του Αμερικανού προέδρου
LIFO NEWSROOM
Fauja Singh: Συνελήφθη ο οδηγός που ευθύνεται για τον θάνατο του θρυλικού μαραθωνοδρόμου

Διεθνή / Fauja Singh: Συνελήφθη ο οδηγός που ευθύνεται για τον θάνατο του θρυλικού μαραθωνοδρόμου

Ο γηραιότερος μαραθωνοδρόμος στον κόσμο, Fauja Singh, έχασε τη ζωή του μετά την παράσυρση και εγκατάλειψή του από 26χρονο οδηγό - «Αν είχε σταματήσει να τον βοηθήσει ίσως να είχε σωθεί», σύμφωνα με την αστυνομία
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ λέει ότι η γενική εισαγγελέας πρέπει να δώσει στη δημοσιότητα κάθε «αξιόπιστη» πληροφορία για τον Επστάιν

Διεθνή / Ο Τραμπ λέει ότι η γενική εισαγγελέας πρέπει να δώσει στη δημοσιότητα κάθε «αξιόπιστη» πληροφορία για τον Επστάιν

Η Παμ Μπόντι έχει δεχτεί έντονη κριτική από μέρος της πολιτικής βάσης του Τραμπ, αφού τη προηγούμενη εβδομάδα δήλωσε πως δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο Επστάιν διατηρούσε «λίστα πελατών» ή εκβίαζε ισχυρά πρόσωπα
LIFO NEWSROOM
Συρία: Πάνω από 200 οι νεκροί στις συγκρούσεις Δρούζων – Βεδουίνων

Διεθνή / Συρία: Πάνω από 200 οι νεκροί στις συγκρούσεις Δρούζων – Βεδουίνων

Πρόκειται για 92 Δρούζους, ανάμεσά τους 21 πολίτες που εκτελέστηκαν με συνοπτικές διαδικασίες από δυνάμεις των υπουργείων Άμυνας και Εσωτερικών, 93 μέλη δυνάμεων προσκείμενων στην κυβέρνηση και 18 Βεδουίνους
LIFO NEWSROOM
Η αμερικανική Nvidia πήρε το «πράσινο φως» για πωλήσεις τσιπ στην Κίνα

Διεθνή / Η αμερικανική Nvidia πήρε το «πράσινο φως» για πωλήσεις τσιπ στην Κίνα

Μετά τη συνάντηση με τον Τραμπ, ο διευθύνων σύμβουλος Jensen Huang κατάφερε να πείσει την κυβέρνηση των ΗΠΑ να επιτρέψει τις εξαγωγές του H20 - Πιέσεις από την Ουάσινγκτον και εμπορική εκεχειρία με το Πεκίνο στο παρασκήνιο
LIFO NEWSROOM
Γαλλία: Κατάργηση αργιών και «πάγωμα» δημοσίων δαπανών - Οι προτάσεις Μπαϊρού για να μειωθεί το έλλειμμα

Διεθνή / Σκληρά μέτρα στη Γαλλία: Καταργούνται αργίες και «παγώνουν» δημόσιες δαπάνες για να μειωθεί το έλλειμμα

Τι προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2026, που παρουσίασε ο πρωθυπουργός, Φρανσουά Μπαϊρού - Έκανε λόγο για «χρέος που αυξάνεται 5.000 ευρώ το δευτερόλεπτο» και χαρακτήρισε την υπερχρέωση «κατάρα χωρίς διέξοδο»
LIFO NEWSROOM

σχόλια

6 σχόλια
Χαρακτηριστικό δείγμα της πατερναλιστικής-ελιτίστικης συμπεριφοράς αρκετά μεγάλης μερίδας Δυτικών, ίσως με υφέρποντα ρατσισμό. Νομίζουν ότι βοηθούν και τελικά κάνουν ζημιά. Οι Νορβηγοί ειδικά έχουν δείξει αρκετά τέτοια δείγματα τελευταία.
Κάτι τέτοια βίντεο αποπροσανατολίζουν τον κόσμο, τον κάνουν δύσπιστο, και σε τελική ανάλυση επιτυγχάνουν ακριβώς το αντίθετο απο αυτό που επιδιώκουν. Προσωπικά απο εδώ και στο εξής τέτοια βίντεο δεν θα τα θεωρώ αξιόπιστα...
Όλοι εσεις στα σόσιαλ μήντια και στα ενημερωτικά πόρταλς πρέπει να ξέρετε οτι εμείς οι "πελάτες" σας κοιτάμε αδιάφορα, νυσταγμένα, χασομέρικα τις αναρτήσεις που βάζετε και, είτε πρόκειται για το "αυριανό τέλος του κόσμου" είτε για την γιαγιά που χ....κε, η αντίδραση είναι η ίδια : ξύνουμε τις μασχάλες ή τη μύτη αδιάφορα.Προσωπικά, βρίσκω χαριτωμένο τον τρόπο που σκέφτεστε όλοι εσείς - σοβαροί κι ασόβαροι, ένα κουβάρι : δημοσιεύουμε κάτι και την ευθύνη του άν είναι αληθινό, κατασκευασμένο, προβοκάτσια, εμπορικό τρύκ, διαφήμιση απλή, εκβιασμός, χαζομάρα ενός μαθητή, ενός ψυχάκια, δέν την έχουμε εμείς αλλά αυτός που πρώτος το μετέδωσε ! Συγνώμη δέν ζητάμε. Απολογία απ'την νοημοσύνη του κοινού μας, ποτέ. Αυτοκριτική (γιατί, άν δημοσιεύεις κάτι είναι σάν να το πιστεύεις ο ίδιος), ποτέ ! Ένα απέραντο παζάρι, μιά λαϊκή αγορά "ειδήσεων", στιγμιοτύπων, φοτοσοπιών και κάθε λογής ζαρζαβατικών που ο καθένας μπορεί καθημερινά να ψωνίζει και να βάζει στο "πόρταλ" του κακήν-κακώς χωρίς τύψεις, φραγμούς, φρένο, συνείδηση, ηθική, κριτήρια, φίλτρα, ευθύνη, αιδώ, φόβο. Το μόνο που μπορεί να ελπίζουμε είναι πως κάποια στιγμή οι διαφημιστές θα καταλάβουν οτι ο "καταναλωτής" με τις μπυτζάμες που χασμουτιέται και ξύνεται καθισμένος με το σμάρτφον στην τουαλέτα, δέν θα τούρθει να πάει να αγοράσει Wind τηλεφωνία μόνο και μόνο γιατί είδε το μπάννερ. Άιντε να δούμε !
Κατάλαβα ότι είναι CGI όταν πρωτοείδα το video και παρατήρησα τον ψεύτικο καπνό/σκόνη στο σώμα του παιδιού κατά την πρώτη σφαίρα που δέχτηκε (πέραν οτι αν δεχτείς μια σφαίρα 7.62 πόσο μάλλον ένα παιδί, θα είχε κομματιαστεί και πέσει με διαφορετικό τρόπο και τέλος, δεν.. θα ξανασηκωνόταν). Επίσης, η πρώτη βολή που πέφτει αριστερά του ηλικιωμένου δεν αφήνει κανένα σημάδι στον τοίχο αν το παρατηρήσετε. Τέλος, κατά την "διαφυγή" αν ο σκοπευτής/ες δεν ήταν σε ψηλότερο σημείο, είναι παράδοξο που οι σφαίρες βρίσκουν.. έδαφος. Τώρα ποιοί είναι οι "ακτιβιστές" στον εμφύλιο της Συρίας είναι άλλη ιστορία.
πιστευω πως βιαστηκαν καπως να αποκαλυψουν την αληθεια,τετοια "πειραματα" θελουν παντα τον χρονο τους.αν θες να "παιξεις" με την κοινη γνωμη,εστω και για το κοινο καλο,τερματισε το,μην εισαι επιεικης!για περισσοτερες πληροφοριες περι χειραγωγησης των μαζων,συμβουλευτειτε το facebook,νορβηγικα γατακια!ΥΓ ειναι το δευτερο κρουσμα ψευτικης ειδησης μετα τον(επισης,εκ σκανδιναβιας)γαμο ενος ενηλικα με μια 14χρονη(αν θυμαμαι καλα).σας πηραμε χαμπαρι!χανετε το στοιχειο του αιφνιδιασμου!