Ψεύτικο τελικά το συγκλονιστικό viral βίντεο με το ηρωικό αγοράκι από τη Συρία

Ψεύτικο τελικά το συγκλονιστικό viral βίντεο με το ηρωικό αγοράκι από τη Συρία Facebook Twitter
6
Ψεύτικο τελικά το συγκλονιστικό viral βίντεο με το ηρωικό αγοράκι από τη Συρία Facebook Twitter
Από τα γυρίσματα του βίντεο στη Μάλτα.

Πριν τρεις μέρες κυκλοφόρησε ένα συγκλονιστικό βίντεο όπου ένα μικρό αγοράκι στη Συρία σώζει με ηρωικό τρόπο ένα κοριτσάκι εν μέσω πυρών. Το βίντεο έγινε αυτομάτως trending topic παγκοσμίως, ενώ τα μεγαλύτερα ειδησεογραφικά sites και τηλεοπτικά κανάλια το προβάλλανε.


Κι όμως, σύμφωνα με το BBC μια ομάδα κινηματογραφιστών από την Νορβηγία είναι υπεύθυνη για την δημιουργία του βίντεο, που γυρίστηκε το περασμένο καλοκαίρι στην Μάλτα, με σκοπό να διαρρεύσει ως αληθινό.
Ο 34χρονος σκηνοθέτης Lars Klevberg δήλωσε στο βρετανικό δίκτυο ότι η ιδέα για το "σενάριο" προέκυψε αφού είχε παρακολουθήσει ένα έκτακτο δελτίο για τον πόλεμο στη Συρία.


Με την ομάδα του γυρίσανε αυτό το αληθοφανές βίντεο ακριβώς για να γίνει viral και να ανακινήσει στη διεθνή κοινότητα το τραγικό θέμα της ύπαρξης παιδιών σε εμπόλεμες ζώνες, με έναν μάλλον κυνικό τρόπο.
Το σχέδιο ήταν να αποκαλύψουν την αλήθεια λίγες μέρες μετά την δημοσίευση.

"Θέλαμε να χρησιμοποιήσουμε ένα "όπλο" που χρησιμοποιείται συχνά στους πολέμους για να πετύχουμε το σκοπό μας", δήλωσε ο σκηνοθέτης. "Και το όπλο αυτό είναι η κατασκευή ψεύτικων βίντεο για δημιουργία εντυπώσεων. Θέλαμε να δούμε πως θα αντιδρούσε ο κόσμος σε αυτό, αλλά και πώς θα το διαχειριζόταν τα ίδια τα media"

Ψεύτικο τελικά το συγκλονιστικό viral βίντεο με το ηρωικό αγοράκι από τη Συρία Facebook Twitter
Όλο το συνεργείο του βίντεο στα γυρίσματα το περασμένο καλοκαίρι


Η παραγωγή (που έχει χρηματοδοτηθεί από το Νορβηγικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου με περισσότερα από 30.000 ευρώ) ανέβηκε για πρώτη φορά στο λογαριασμό των σκηνοθετών πριν αρκετές εβδομάδες χωρίς ωστόσο να προκαλέσει ιδιαίτερο "θόρυβο".


Αφού το κατέβασαν και το ξανανέβασαν online αρκετές φορές προσπαθώντας να το προωθήσουν προσθέτοντας λέξεις όπως "Ήρωας" στον τίτλο του, το βίντεο το οικειοποιήθηκε το Shaam Network, ένα κανάλι που διαχειρίζονται Σύριοι ακτιβιστές της Δαμασκού, εκτοξεύοντας τη δημοφιλία του.

6

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

NEW YORK TIMES ΙΣΡΑΗΛ ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ ΜΗΝΥΣΗ

Διεθνή / Ισραήλ: Μηνύει τους NYT για άρθρο που καταγράφει βιασμούς Παλαιστινίων κρατουμένων

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου κατηγόρησε τους New York Times ότι «συκοφαντούν τους στρατιώτες του Ισραήλ» και επιχειρούν να δημιουργήσουν «ψευδή εξίσωση» ανάμεσα στη Χαμάς και τον ισραηλινό στρατό
THE LIFO TEAM
ΕΜΑΝΟΥΕΛ ΜΑΚΡΟΝ ΧΑΣΤΟΥΚΙ ΜΠΡΙΖΙΤ ΜΑΚΡΟΝ

Διεθνή / Η πλευρά Μακρόν διαψεύδει ότι το χαστούκι συνδεόταν με μηνύματα του Εμανουέλ Μακρόν σε ηθοποιό

Σύμφωνα με νέο βιβλίο, η Μπριζίτ Μακρόν «έχασε την ψυχραιμία της» κατά τη διάρκεια πτήσης του προεδρικού ζεύγους όταν είδε μήνυμα στο κινητό του Γάλλου προέδρου από Γαλλοϊρανή ηθοποιό
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΣΙ

Διεθνή / Politico: Η Ταϊβάν είναι το βασικό «αγκάθι» στις συνομιλίες Τραμπ-Σι

Το ζήτημα της Ταϊβάν παραμένει ιδιαίτερα ευαίσθητο, καθώς η Κίνα τη θεωρεί μέρος της επικράτειάς της, ενώ οι ΗΠΑ διατηρούν πολιτική «στρατηγικής ασάφειας», αναγνωρίζοντας την ξεχωριστή της υπόσταση
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΚΟΛΠΟΣ ΤΟΥ ΟΜΑΝ ΟΠΛΟΣΤΑΣΙΟ

Διεθνή / Ιρανικές δυνάμεις κατέλαβαν πλοίο-«πλωτό οπλοστάσιο» στον Κόλπο του Ομάν

Τέτοιου είδους πλοία δραστηριοποιούνται συνήθως στην Ερυθρά Θάλασσα, τον Κόλπο του Άντεν και τον Κόλπο του Ομάν, λειτουργώντας ως σημεία ανεφοδιασμού για ένοπλες ομάδες ασφαλείας που συνοδεύουν εμπορικά πλοία σε επικίνδυνες θαλάσσιες διαδρομές.
THE LIFO TEAM
ΚΟΥΒΑ ΗΠΑ ΜΠΛΑΚΑΟΥΤ ΚΑΥΣΙΜΑ

Διεθνή / Η Κούβα ανακοίνωσε ότι εξαντλήθηκαν τα καύσιμα για ηλεκτροπαραγωγή - Έως και 22 ώρες χωρίς ρεύμα

Η κατάσταση προκάλεσε νέες διαδηλώσεις στην κουβανική πρωτεύουσα, με εκατοντάδες ανθρώπους να βγαίνουν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για τα συνεχή μπλακ άουτ και τις ελλείψεις καυσίμων
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΣΤΕΝΑ ΤΟΥ ΟΡΜΟΥΖ ΚΙΝΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / Ιρανικά μέσα αναφέρουν ότι η Τεχεράνη επέτρεψε τη διέλευση κινεζικών πλοίων από τα Στενά του Ορμούζ

Ένα κινεζικό υπερδεξαμενόπλοιο που μετέφερε 2 εκατομμύρια βαρέλια ιρακινού αργού πετρελαίου διέσχισε τα Στενά χθες Τετάρτη, σύμφωνα με δεδομένα παρακολούθησης πλοίων
THE LIFO TEAM
Ο Pedro Pascal πέταξε economy για τις Κάννες και οι πρώην πιλότοι ξεμπροστιάζουν τη χλιδή των private jets

Διεθνή / Ο Πέδρο Πασκάλ πέταξε οικονομική θέση για τις Κάννες και οι πρώην πιλότοι ξεμπροστιάζουν τη χλιδή των ιδιωτικών τζετ

Πρώην πιλότοι και ακτιβιστές καλούν τους σταρ να σταματήσουν να φτάνουν στις Κάννες με ιδιωτικά αεροπλάνα, μετά από στοιχεία που δείχνουν ότι πέρυσι 750 τέτοιες πτήσεις προς το φεστιβάλ κατανάλωσαν περίπου 2 εκατομμύρια λίτρα κηροζίνης. Ως αντίπαλο παράδειγμα δείχνουν τον Πέδρο Πασκάλ, που είχε ταξιδέψει στην οικονομική θέση.
THE LIFO TEAM

σχόλια

6 σχόλια
Χαρακτηριστικό δείγμα της πατερναλιστικής-ελιτίστικης συμπεριφοράς αρκετά μεγάλης μερίδας Δυτικών, ίσως με υφέρποντα ρατσισμό. Νομίζουν ότι βοηθούν και τελικά κάνουν ζημιά. Οι Νορβηγοί ειδικά έχουν δείξει αρκετά τέτοια δείγματα τελευταία.
Κάτι τέτοια βίντεο αποπροσανατολίζουν τον κόσμο, τον κάνουν δύσπιστο, και σε τελική ανάλυση επιτυγχάνουν ακριβώς το αντίθετο απο αυτό που επιδιώκουν. Προσωπικά απο εδώ και στο εξής τέτοια βίντεο δεν θα τα θεωρώ αξιόπιστα...
Όλοι εσεις στα σόσιαλ μήντια και στα ενημερωτικά πόρταλς πρέπει να ξέρετε οτι εμείς οι "πελάτες" σας κοιτάμε αδιάφορα, νυσταγμένα, χασομέρικα τις αναρτήσεις που βάζετε και, είτε πρόκειται για το "αυριανό τέλος του κόσμου" είτε για την γιαγιά που χ....κε, η αντίδραση είναι η ίδια : ξύνουμε τις μασχάλες ή τη μύτη αδιάφορα.Προσωπικά, βρίσκω χαριτωμένο τον τρόπο που σκέφτεστε όλοι εσείς - σοβαροί κι ασόβαροι, ένα κουβάρι : δημοσιεύουμε κάτι και την ευθύνη του άν είναι αληθινό, κατασκευασμένο, προβοκάτσια, εμπορικό τρύκ, διαφήμιση απλή, εκβιασμός, χαζομάρα ενός μαθητή, ενός ψυχάκια, δέν την έχουμε εμείς αλλά αυτός που πρώτος το μετέδωσε ! Συγνώμη δέν ζητάμε. Απολογία απ'την νοημοσύνη του κοινού μας, ποτέ. Αυτοκριτική (γιατί, άν δημοσιεύεις κάτι είναι σάν να το πιστεύεις ο ίδιος), ποτέ ! Ένα απέραντο παζάρι, μιά λαϊκή αγορά "ειδήσεων", στιγμιοτύπων, φοτοσοπιών και κάθε λογής ζαρζαβατικών που ο καθένας μπορεί καθημερινά να ψωνίζει και να βάζει στο "πόρταλ" του κακήν-κακώς χωρίς τύψεις, φραγμούς, φρένο, συνείδηση, ηθική, κριτήρια, φίλτρα, ευθύνη, αιδώ, φόβο. Το μόνο που μπορεί να ελπίζουμε είναι πως κάποια στιγμή οι διαφημιστές θα καταλάβουν οτι ο "καταναλωτής" με τις μπυτζάμες που χασμουτιέται και ξύνεται καθισμένος με το σμάρτφον στην τουαλέτα, δέν θα τούρθει να πάει να αγοράσει Wind τηλεφωνία μόνο και μόνο γιατί είδε το μπάννερ. Άιντε να δούμε !
Κατάλαβα ότι είναι CGI όταν πρωτοείδα το video και παρατήρησα τον ψεύτικο καπνό/σκόνη στο σώμα του παιδιού κατά την πρώτη σφαίρα που δέχτηκε (πέραν οτι αν δεχτείς μια σφαίρα 7.62 πόσο μάλλον ένα παιδί, θα είχε κομματιαστεί και πέσει με διαφορετικό τρόπο και τέλος, δεν.. θα ξανασηκωνόταν). Επίσης, η πρώτη βολή που πέφτει αριστερά του ηλικιωμένου δεν αφήνει κανένα σημάδι στον τοίχο αν το παρατηρήσετε. Τέλος, κατά την "διαφυγή" αν ο σκοπευτής/ες δεν ήταν σε ψηλότερο σημείο, είναι παράδοξο που οι σφαίρες βρίσκουν.. έδαφος. Τώρα ποιοί είναι οι "ακτιβιστές" στον εμφύλιο της Συρίας είναι άλλη ιστορία.
πιστευω πως βιαστηκαν καπως να αποκαλυψουν την αληθεια,τετοια "πειραματα" θελουν παντα τον χρονο τους.αν θες να "παιξεις" με την κοινη γνωμη,εστω και για το κοινο καλο,τερματισε το,μην εισαι επιεικης!για περισσοτερες πληροφοριες περι χειραγωγησης των μαζων,συμβουλευτειτε το facebook,νορβηγικα γατακια!ΥΓ ειναι το δευτερο κρουσμα ψευτικης ειδησης μετα τον(επισης,εκ σκανδιναβιας)γαμο ενος ενηλικα με μια 14χρονη(αν θυμαμαι καλα).σας πηραμε χαμπαρι!χανετε το στοιχειο του αιφνιδιασμου!