38 νεκροί και 155 τραυματίες από το διπλό βομβιστικό χτύπημα στην Κωνσταντινούπολη

38 νεκροί και 155 τραυματίες από το διπλό βομβιστικό χτύπημα στην Κωνσταντινούπολη Facebook Twitter
0
38 νεκροί και 155 τραυματίες από το διπλό βομβιστικό χτύπημα στην Κωνσταντινούπολη Facebook Twitter
Επιθεωρητές και δυνάμεις ασφαλείας πάνω από τη σορό νεκρού αστυνομικού σε στοά έξω από γήπεδο Vodafone Arena

Ο  πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιβεβαίωσε τον αριθμό των θυμάτων από την διπλή βομβιστική επίθεση που έπληξε το βράδυ του Σαββάτου την Κωνσταντινούπολη, ο οποίος ανέρχεται σε 38 νεκρούς και 155 τραυματίες.

Οι περισσότεροι από τους νεκρούς είναι αστυνομικοί ενώ οι αρχές εκφράζουν φόβους πως ο απολογισμός των θυμάτων ίσως αυξηθεί λόγω των αρκετών τραυματιών.

Για την ώρα, σχεδόν όλες οι πληροφορίες προέρχονται μόνο από επίσημες ανακοινώσεις καθώς λίγα λεπτά μετά την επίθεση τέθηκε σε εφαρμογή η απαγόρευση μετάδοσης σχετικών εικόνων, ειδήσεων και πληροφοριών, μια τακτική που ακολουθείται από την Τουρκία σε όλες τις αντίστοιχες περιπτώσεις. Σήμερα κηρύχθηκε ημέρα εθνικού πένθους στην Τουρκία, με τον πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ να έχει ζητήσει οι σημαίες να κυματίζουν μεσίστιες προς τιμή των θυμάτων και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέβαλε μια προγραμματισμένη επίσκεψη στο Καζακστάν, όπως ανακοίνωσε το γραφείο του.


Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς δήλωσε πως η διπλή βομβιστική επίθεση έγινε αρχικά με έκρηξη οχήματος στο οποίο ήταν παγιδευμένα εκρηκτικά και ακολούθησε επίθεση βομβιστή-καμικάζι ο οποίος ανατινάχθηκε έξω από το στάδιο της Μπεσίκτας, 45 δευτερόλεπτα μετά.

38 νεκροί και 155 τραυματίες από το διπλό βομβιστικό χτύπημα στην Κωνσταντινούπολη Facebook Twitter
Πυροσβέστες στην οροφή του σταδίου μεταφέρουν σε σακούλα ένα από τα θύματα της επίθεσης


Όπως ανέφερε ο Σοϊλού σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, 17 από τους τραυματίες χειρουργούνται και έξι βρίσκονται στην εντατική.

Δέκα άνθρωποι συνελήφθησαν και τέθηκαν υπό κράτηση με βάση αποδεικτικά στοιχεία του οχήματος στο οποίο ήταν παγιδευμένες οι εκρηκτικές ύλες. Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν νωρίτερα χαρακτήρισε «τρομοκρατική» την επίθεση, επισημαίνοντας ότι στόχευε να προκαλέσει τον μεγαλύτερο δυνατό αριθμό θυμάτων.

Δεν υπήρξε άμεση ανάληψη ευθύνης για το χτύπημα. Το Ισλαμικό κράτος και Κούρδοι αντάρτες έχουν πραγματοποιήσει βομβιστικές επιθέσεις στην Τουρκία το τελευταίο έτος, αλλά κανείς δεν έχει διεκδικήσει ακόμη αυτό το πολύνεκρο χτύπημα στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης. Ωστόσο ο Κουρτουλμούς δήλωσε σήμερα το πρωί ότι το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) ενδέχεται να ευθύνεται για την τρομοκρατική επίθεση. Σε δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό CNN Turk ο Κουρτουλμούς επεσήμανε ότι οι χώρες που απέστειλαν μηνύματα καταδίκης της επίθεσης θα πρέπει επίσης να δείξουν αλληλεγγύη στη μάχη της Τουρκίας κατά της τρομοκρατίας. «Τα στοιχεία δείχνουν το PKK. Πρόκειται ξεκάθαρα για σχεδιασμένη επίθεση. Θα υπάρξουν ανακοινώσεις μόλις ολοκληρωθούν οι έρευνες», είπε.

38 νεκροί και 155 τραυματίες από το διπλό βομβιστικό χτύπημα στην Κωνσταντινούπολη Facebook Twitter

«Έμοιαζε με κόλαση. Οι φλόγες έφταναν ως τον ουρανό. Έπινα τσάι σε ένα καφέ δίπλα στο τέμενος», τόνισε ο Ομέρ Γιλμάζ, που εργάζεται ως καθαριστής στο κοντινό τέμενος Ντολαμπαχτσέ, που βρίσκεται στο δρόμο ακριβώς απέναντι από το στάδιο. «Οι άνθρωποι έσκυψαν κάτω από τα τραπέζια, οι γυναίκες έκλαιγαν. Οι φίλαθλοι που έπιναν τσάι στο καφέ έψαχναν να κρυφτούν, ήταν φρικτό», τόνισε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.


Ένας αυτόπτης μάρτυρας τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι είδε «ανθρώπινα μέλη να εκτοξεύονται στον αέρα», ενώ δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου αντίκρισε σπασμένα τα τζάμια ενός λεωφορείου που χρησιμοποιείτο για την μεταφορά αστυνομικών δυνάμεων.


Το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV μετέδωσε πως μία από τις εκρήξεις είχε στόχο ένα όχημα της αστυνομίας που αποχωρούσε από το στάδιο, καθώς οι φίλαθλοι και θεατές του ποδοσφαιρικού αγώνα είχαν ήδη διασκορπιστεί.



38 νεκροί και 155 τραυματίες από το διπλό βομβιστικό χτύπημα στην Κωνσταντινούπολη Facebook Twitter
Κατεστραμμένο όχημα της αστυνομίας κοντά στο σημείο της βομβιστικής επίθεσης
38 νεκροί και 155 τραυματίες από το διπλό βομβιστικό χτύπημα στην Κωνσταντινούπολη Facebook Twitter


Σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή, το γραφείο του εισαγγελέα στην Κωνσταντινούπολη διεξάγει έρευνα για τις εκρήξεις.


Η αμερικανική πρεσβεία στην Άγκυρα καταδίκασε με ανάρτηση της στο Twitter την «άνανδρη επίθεση», διαβεβαιώνοντας ότι στέκεται στο πλευρό «του τουρκικού λαού ενάντια στην τρομοκρατία».


Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς εξέφρασε «την αλληλεγγύη του στους τούρκους πολίτες και στις οικογένειες των θυμάτων της επίθεσης στην Κωνσταντινούπολη».



0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

 Ροκ συγκρότημα απαγόρευσε στους υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ να παρακολουθούν συναυλίες του

Διεθνή / Ροκ συγκρότημα απαγόρευσε στους υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ να παρακολουθούν συναυλίες του

Ο τραγουδιστής του συγκροτήματος «The Red Jumpsuit Apparatus» ανέφερε ότι «στην πραγματικότητα ακολουθώ αυτό που λέει ο Ιησούς. Αν είσαι Χριστιανός και παρακολουθείς αυτό και ψήφισες τον Ντόναλντ Τραμπ, ντροπή σου!»
LIFO NEWSROOM
Ιρανική επίθεση σκότωσε 7χρονη από την Ουκρανία που πήγε στο Ισραήλ για να υποβληθεί σε θεραπεία για καρκίνο

Διεθνή / Ιρανική επίθεση σκότωσε 7χρονη από την Ουκρανία που πήγε στο Ισραήλ για να υποβληθεί σε θεραπεία για καρκίνο

Η Nastya σκοτώθηκε μαζί με τη μητέρα της, τη γιαγιά της και τα δύο ξαδέλφια της όταν ένας πύραυλος χτύπησε την πολυκατοικία όπου διέμενε η οικογένεια στην πόλη Μπατ Γιαμ
LIFO NEWSROOM
Σκάνδαλο με φόντο τη σαμπάνα: Δίκη για εμπορία ανθρώπων στους γαλλικούς αμπελώνες

Διεθνή / Σκάνδαλο με φόντο τη σαμπάνια: Δίκη για εμπορία ανθρώπων στους γαλλικούς αμπελώνες

Περισσότεροι από 50 μετανάστες εργάτες βρέθηκαν υπό απάνθρωπες συνθήκες σε αμπελώνες σαμπάνιας - Άνοιξε δίκη για εμπορία ανθρώπων στη Ρεμς με κατηγορούμενους τρεις διακινητές.
LIFO NEWSROOM
Μαδρίτη: Αστυνομικός εκτός υπηρεσίας συνέλαβε ύποπτο και τον στραγγάλισε μέχρι θανάτου

Διεθνή / Μαδρίτη: «Θα τον πνίξεις, φίλε, άσε τον λαιμό του», φώναζαν πολίτες στον αστυνομικό που στραγγάλισε ύποπτο

Η υπόθεση θυμίζει εκείνη του Τζορτζ Φλόιντ στις ΗΠΑ - Ο αστυνομικός συνελήφθη για τον θάνατο του 36χρονου Βορειοαφρικανού - Κύμα διαδηλώσεων και καταγγελιών 
LIFO NEWSROOM
Βρετανία και ΕΕ θα συνομιλήσοιν με Ιράν καθώς η προθεσμία «δύο εβδομάδων» του Τραμπ είναι σε ισχύ

Διεθνή / Βρετανία και ΕΕ «θα συνομιλήσουν» με το Ιράν - Σε ισχύ η προθεσμία «δύο εβδομάδων» του Τραμπ

Εάν πραγματοποιηθούν, οι συνομιλίες θα είναι οι πρώτες μεταξύ Ιρανών και δυτικών ηγετών από τότε που το Ισραήλ ξεκίνησε τις επιθέσεις του - Εκκενώσεις από το Ιράν και το Ισραήλ
LIFO NEWSROOM
Εκκενώνεται η πρεσβεία της Λιθουανίας στο Ισραήλ – Ενισχύεται η εμπλοκή ΗΠΑ

Διεθνή / Εκκενώνεται η πρεσβεία της Λιθουανίας στο Ισραήλ – Ενισχύεται η εμπλοκή ΗΠΑ

Σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Ανώτατος Ηγέτης του Ιράν Αλί Χαμενεΐ υποστήριξε ότι η αυξημένη εμπλοκή των Ηνωμένων Πολιτειών είναι «απόδειξη της αδυναμίας και ανικανότητας του Ισραήλ»
LIFO NEWSROOM