Ανεβαίνουν οι τόνοι μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ

Ανεβαίνουν οι τόνοι μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ Facebook Twitter
EPA
0

Η ανησυχία της Ουάσιγκτον για τα επεισόδια και τις συλλήψεις φοιτητών στο πανεπιστήμιο του Βοσπόρου προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Την ώρα που κορυφώνεται κόντρα Αγκύρας Ουάσιγκτον, κερασάκι στην τούρτα είναι και οι συλλήψεις φοιτητών στις διαδηλώσεις κατά του διορισμού νέου Πρύτανη στο πανεπιστήμιο Μπογάζιτσι. Χθες το βράδυ προσήχθησαν άλλοι 30 διαδηλωτές, αυτή την φορά στην Άγκυρα. Η Ουάσιγκτον είχε εκφράσει την ανησυχία για τις εξελίξεις με τις συλλήψεις φοιτητών και τα επεισόδια.

Ο Ερντογάν επιτέθηκε στις ΗΠΑ, λέγοντας: «Δεν θα επιτρέψουμε να αναστατώσουν τη χώρα μας, το πολύτιμο πανεπιστήμιο μας. Λένε ότι καταδικάζουν αυτό που συνέβη στο πανεπιστήμιο του Βόσπορου. Δεν ντρέπονται καθόλου για όσα έγιναν εκεί πριν από τις εκλογές εν ονόματι της Δημοκρατίας;».

Στις χθεσινές δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν ο οποίες ακολούθησαν την δήλωση του Υπουργού Εσωτερικών Σοϊλού, οδήγησαν σε απάντηση του αμερικανού Πρέσβη Σάτερφιλντ και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Ο Σοϊλού είχε κατηγορήσει ευθέως τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι υποκίνησαν το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.

Η αμερικανική στήριξη στο YPG εξοργίζει την Άγκυρα

 

Ο Σάτερφιλντ είπε πως λυπάται για τις κατηγορίες και τόνισε ότι οι ΗΠΑ καταδίκασαν το πραξικόπημα και δεν έχουν καμία σχέση με αυτό. Σημείωσε όμως ταυτόχρονα πως δεν υπήρξε αλλά ούτε και θα υπάρξει κοινή επιτροπή για λύση στο θέμα των ρωσικών S-400. Πρόσθεσε δε ότι θα συνεχίσουν την συνεργασία με τους Κούρδους του ΥPG στην Συρία, κάτι που εξοργίζει την Άγκυρα.

 

Οι ΗΠΑ απαντούν στη Τουρκία και με νέο μήνυμα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Τα ρωσικά S-400 απειλούν την ασφάλεια της τεχνολογίας του ΝΑΤΟ και δεν συνάδουν με τις δεσμεύσεις της Τουρκίας ως συμμάχου. Ως μέρος της δέσμευσής μας προς τους συμμάχους μας, ο πρόεδρος Μπάιντεν έχει υποσχεθεί να εγκαλέσει την τουρκική συμπεριφορά που δεν συνάδει με το Διεθνές Δίκαιο ή τις δεσμεύσεις της προς το ΝΑΤΟ. Οποιεσδήποτε τέτοιες συναλλαγές θα μπορούσαν να υπόκεινται σε ξεχωριστές και επιπλέον κυρώσεις CAATSA πέρα από εκείνων που έχουν ήδη επιβληθεί.

Προς το παρόν φαίνεται ότι η ελπίδα προσέγγισης του Ερντογάν με τον Μπάιντεν δεν θα ευοδωθεί εύκολα. Η Ουάσιγκτον εμφανίζεται αποφασισμένη να ανακόψει την πιθανότητα αγοράς παρόμοιου εξοπλισμού και από άλλες χώρες έχοντας ως παράδειγμα προς αποφυγή την Τουρκία. Ο πονοκέφαλος για την Τουρκική Κυβέρνηση δεν περιορίζεται στον υπερατλαντικό σύμμαχό. Ο Πρόεδρος της Τουρκίας με αφορμή την αντίδραση του Μακρόν για τα επεισόδια στο πανεπιστήμιο του Βοσπόρου επιτέθηκε και πάλι στον Γάλλο Πρόεδρο. «Να κοιτάξεις να λύσεις το θέμα των κίτρινων γιλέκων», του είπε αφήνοντας πίσω την θετική ρητορική που είχε εγκαινιάσει πρόσφατα προς τον Γάλλο ομόλογό του.

 

Με πληροφορίες από Deutsche Welle

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το ναυάγιο που άφησε πίσω της η μάχη του Νέλσον βρέθηκε στην Κοπεγχάγη

Διεθνή / Το ναυάγιο που άφησε πίσω της η μάχη του Νέλσον βρέθηκε στην Κοπεγχάγη

Στο σημείο έχουν ήδη βρεθεί κανόνια, παπούτσια, κομμάτια από στολές, διακριτικά, μπουκάλια και ανθρώπινα λείψανα, ενώ οι αρχαιολόγοι δουλεύουν με πίεση χρόνου, επειδή η περιοχή συνδέεται με το μεγάλο κατασκευαστικό project του Lynetteholm.
THE LIFO TEAM
ΙΣΠΑΝΙΑ ΠΕΔΡΟ ΣΑΝΤΣΕΘ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΑΝΕΡΓΙΑ

Διεθνή / Ρεκόρ απασχόλησης στην Ισπανία με τους ασφαλισμένους να φτάνουν τα 22 εκατομμύρια

Ο αριθμός των ασφαλισμένων έφτασε σε ιστορικό υψηλό τον Μάρτιο, χάρη στην Εβδομάδα του Πάσχα, αφού δημιουργήθηκαν περισσότερες από 211.000 θέσεις εργασίας και η ανεργία σημείωσε μικρή πτώση
THE LIFO TEAM
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΡΙΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΜΗΤΕΡΑ

Διεθνή / Savannah Guthrie: «Συνεχίζω να πιστεύω» - Το συγκινητικό μήνυμα της παρουσιάστριας ενώ η μητέρα της αγνοείται

Η παρουσιάστρια αναφέρθηκε σε πρόσφατες στιγμές που την οδήγησαν να αμφισβητήσει την πίστη της, λίγες μέρες αφότου η αναζήτηση της εξαφανισμένης μητέρας της ξεπέρασε τους δύο μήνες
THE LIFO TEAM
ΜΠΑΡ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ ΚΙΝΗΤΟ ΗΠΑ

Διεθνή / «Ανθίζουν» τα μπαρ και τα εστιατόρια που απαγορεύουν τα κινητά - «Αποσύνδεση για πλήρη σύνδεση»

Στις ΗΠΑ αναδύεται μια νέα τάση: μπαρ και εστιατόρια χωρίς τηλέφωνα, όπου οι πελάτες καλούνται να αφήσουν τις συσκευές τους και να ζήσουν μια εμπειρία πλήρους αποσύνδεσης, επικεντρωμένοι στην παρέα, το φαγητό και τη στιγμή
THE LIFO TEAM