O Τραμπ σχεδιάζει την εκδίκησή του καθώς οι Δημοκρατικοί ετοιμάζονται για την δεύτερη δίκη του

O Τραμπ σχεδιάζει την εκδίκησή του καθώς οι Δημοκρατικοί ετοιμάζονται για την δεύτερη δίκη του Facebook Twitter
O Τραμπ σχεδιάζει την εκδίκησή του καθώς οι Δημοκρατικοί ετοιμάζουν την δεύτερη δίκη του (EPA)
0

Οι διαμάχες στους κόλπους του Ρεπουμπλικανικού κόμματος για τη δεύτερη δίκη του Ντόναλντ Τραμπ εντείνονται καθώς ο πρώην πρόεδρος σχεδιάζει την εκδίκησή του εναντίον εκείνων που θεωρεί ότι τον πρόδωσαν.

Διαμαρτυρόμενος για την ήττα των εκλογών από τον Τζο Μπάιντεν, τέσσερις μέρες μετά την έξοδο από τον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ συνεχίζει να αφήνει υπόνοιες για τη δημιουργία ενός νέου κόμματος. Μία απειλή που ορισμένοι θεωρούσαν ως παιχνίδι, προκειμένου να διατηρηθεί η αναστάτωση στους γερουσιαστές ενόψει της δίκης του πρώην προέδρου, μετά τις 8 Φεβρουαρίου.

Οι Δημοκρατικοί στέλνουν το ενιαίο άρθρο της κατηγορίας στη Γερουσία για ανάγνωση σήμερα το απόγευμα, σύμφωνα με την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι. Οι κατηγορίες αφορούν την υποκίνηση εξέγερσης, σχετικά με την εισβολή οπαδών του  Τραμπ στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου.

Ο Τραμπ, από την πλευρά του πέρασε το Σαββατοκύριακο στο θέρετρό του Mar-a-Lago στη Φλόριντα, παίζοντας γκολφ και συζητώντας τα σχέδιά του για να νικήσει τους Ρεπουμπλικάνους που θεωρεί ότι τον πρόδωσαν, όπως ανέφερε η Washington Post.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο Τραμπ είχε πει ότι η απειλή να ξεκινήσει το κόμμα Maga (Make America Great Again) ή Patriot, του έδωσε δύναμη για να αποτρέψει τους γερουσιαστές να ψηφίσουν την καταδίκη του, κάτι που ενδεχομένως θα μπορούσε να τον εμποδίσει να διεκδικήσει ξανά πολιτικό αξίωμα.

Αργότερα την Κυριακή, η δημοσιογράφος των New York Times Maggie Haberman επικαλέστηκε πηγές «εξοικειωμένες με την ιδέα (του Τραμπ)», όπως έγραψε χαρακτηριστικά, που αναφέρουν ότι ο πρώην πρόεδρος στηρίζει την απειλή του να δημιουργήσει ένα νέο κόμμα, αφού «του επισημάνθηκε ευγενικά ότι δεν έχει νόημα να απειλεί με τρίτο κόμμα ενώ ταυτόχρονα απειλεί τα δύο άλλα».

Παρ 'όλα αυτά, εκείνοι που βρίσκονται στο «στόχαστρο» του Τραμπ περιλαμβάνουν τη Λίζ Τσένι, το νούμερο 3 του  Ρεπουμπλικανικού Σώματος, τον κυβερνήτη της Τζόρτζια Μπράιαν Κέμπ και άλλους που αρνήθηκαν να συνταχθούν με τους ψευδείς ισχυρισμούς για εκλογική απάτη ή τον κατηγόρησαν για υποκίνηση ταραχών στο Καπιτώλιο.

Άλλοι ανώτεροι Ρεπουμπλικάνοι συγκρούστηκαν την Κυριακή για τη δίκη του Τραμπ και το μέλλον του κόμματος. Ο Μιτ Ρόμνεϊ, ο γερουσιαστής της Γιούτα, πρώην υποψήφιος για την προεδρία και επικριτής του Τραμπ, ο οποίος ήταν ο μόνος Ρεπουμπλικανός που ψήφισε υπέρ της παραπομπής στην πρώτη του δίκη πέρυσι, δήλωσε ότι ο πρώην πρόεδρος είχε επιδείξει ένα «συνεχές μοτίβο» για προσπάθεια διαφθοράς στις εκλογές.

«Πυροδότησε την ένταση και ώθησε ένα πλήθος, ενθαρρύνοντάς το να βαδίσει στο Καπιτώλιο τη στιγμή που το Κογκρέσο εκτελούσε τη συνταγματική του ευθύνη για την πιστοποίηση των εκλογών» δήλωσε στο CNN.

«Αυτοί οι ισχυρισμοί είναι πολύ σοβαροί. Πρέπει να έχει την ευκαιρία να τους ακούσει, αλλά είναι σημαντικό για εμάς να ακολουθήσουμε την κανονική, νομική διαδικασία ώστε να υπάρξει λύση» είπε μεταξύ άλλων.

Πρόσθεσε δε ότι ήταν συνταγματικό να διεξαχθεί δίκη για έναν πρόεδρο που έχει αποχωρήσει από το αξίωμα.

«Πιστεύω ότι αυτό που ισχυρίζεται και αυτό που είδαμε, την υποκίνηση της εξέγερσης, είναι ένα απαράδεκτο αδίκημα. Εάν όχι, τι είναι;» διερωτήθηκε.

Ο Ρόμνεϊ, ωστόσο, είπε ότι δεν είναι υπέρ μιας δράση εναντίον του Τεντ Κρουζ και του Τζος Χάουλι, γερουσιαστών που υποστήριζαν τους ισχυρισμούς του Τραμπ για νοθεία και αντιτάχθηκαν στα αποτελέσματα.

«Πιστεύω ότι η ιστορία θα παρέχει ένα μέτρο κρίσης σε σχέση με εκείνους που συνεχίζουν να διαδίδουν το ψέμα με το οποίο ξεκίνησε ο (πρώην) πρόεδρος, καθώς και τους ψηφοφόρους στις αντίστοιχες κοινότητές μας», είπε. «Δεν νομίζω ότι η Γερουσία πρέπει να αναλάβει δράση» σημείωσε.

Άλλοι Ρεπουμπλικάνοι, όπως η Λίζα Μουρκόφσκι της Αλάσκας, η Σούζαν Κόλινς του Μέιν και ο Μπεν Σάσε της Νεμπράσκα, αναμένεται να ψηφίσουν υπέρ της καταδίκης Τραμπ.

Αλλά το κόμμα έχει πληγεί βαθιά. Για να επιτευχθεί η καταδίκη, 17 Ρεπουμπλικάνοι θα πρέπει να συνταχθούν με τους 50 Δημοκρατικούς. Δεν είναι σαφές εάν μπορεί να επιτευχθεί αυτός ο αριθμός, παρά τους ισχυρισμούς του αρχηγού της μειονότητας Μιτς ΜακΚόνελ ότι ο όχλος «τροφοδοτήθηκε με ψέματα» από τον Τραμπ.

Ο Χάμπερμαν ανέφερε ότι ο Τραμπ «άρχισε να πιστεύει ότι υπάρχουν λιγότερες ψήφοι για καταδίκη από ό, τι θα συνέβαινε αν η ψηφοφορία είχε διεξαχθεί σχεδόν αμέσως μετά τις 6 Ιανουαρίου».

Ο Μάρκο Ρούμπιο της Φλόριντα, από την άλλη, είπε ότι θεωρεί πως η δίκη είναι «ηλίθια και αντιπαραγωγική».

«Έχουμε ήδη μια φωτιά σε αυτήν τη χώρα και τώρα είναι σαν να παίρνουμε βενζίνη και να τη ρίχνουμε πάνω από τη φωτιά», δήλωσε στο Fox News την Κυριακή.

«Κοιτάζω πίσω στο παρελθόν, για παράδειγμα ο Ρίτσαρντ Νίξον, ο οποίος είχε σαφώς διαπράξει εγκλήματα και αδικήματα. Εκ των υστέρων, πιστεύω ότι όλοι θα συμφωνήσουμε ότι η χάρη που απένειμε ο Πρόεδρος Φορντ ήταν σημαντική για τη χώρα ώστε να μπορέσει να προχωρήσει. Νομίζω ότι αυτό θα είναι πολύ άσχημο για τη χώρα, απλώς θα την αναζωπυρώσει ακόμη περισσότερο και θα δυσκολέψει την διευθέτηση των πραγμάτων».

Ο Τζον Κορνίν του Τέξας απείλησε με αντίποινα, γράφοντας μία ανάρτηση στο Twitter, που ανέφερε πως «Αν είναι καλή ιδέα να κατηγορήσουμε και να δοκιμάσουμε πρώην προέδρους, τι θα γίνει με τους πρώην Δημοκρατικούς προέδρους όταν οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν ξανά την πλειοψηφία το 2022; Σκεφτείτε το και ας κάνουμε ό, τι καλύτερο για τη χώρα».

Ο Μάικ Ρούντς, της Νότιας Ντακότα, πρόσθεσε ότι η παραπομπή είναι αντισυνταγματική, λέγοντας στο NBC πως «Το σύνταγμα των ΗΠΑ επισημαίνει ότι μπορεί να συνταχθεί κατηγορία για τον πρόεδρο, και όχι για κάποιον που δεν είναι στην εξουσία. Νομίζω λοιπόν ότι είναι ένα αμφιλεγόμενο σημείο».

«Αλλά προς το παρόν υπάρχουν και άλλα πράγματα που προτιμούμε να κάνουμε. Πρέπει να δώσουμε σε αυτόν τον πρόεδρο (Μπάιντεν) την ευκαιρία να σχηματίσει το υπουργικό του συμβούλιο και να το εφαρμόσει το συντομότερο δυνατό».

Ωστόσο η ενότητα στη ρεπουμπλικανική κοινότητα μοιάζει όλο και πιο σπάνια. Το Σάββατο, το Ρεπουμπλικανικό κόμμα της Αριζόνα ψήφισε υπέρ της μομφής της Cindy McCain, χήρα του πρώην γερουσιαστή και υποψηφίου για τον προεδρικό κόμμα John McCain, και δύο άλλα εξέχοντα μέλη του κόμματος που πρόδωσαν τον Τραμπ.

Οι ενέργειες προκάλεσαν άμεσους επαίνους από τον πρώην πρόεδρο, ο οποίος υποστήριξε την Kelli Ward, επικεφαλής της παράταξης που ήταν αρχιτέκτονας της μομφής και που πρόσφατα κέρδισε με οριακή επανεκλογή.

Ο Τραμπ, σύμφωνα με την Post, κάλεσε την Ward για να της προσφέρει την «πλήρη και απόλυτη έγκρισή του».

Με πληροφορίες του Guardian/Washington Post

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Διεθνή / Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Στο βίντεο διάρκειας σχεδόν τριών λεπτών, ο Γκόλντμπεργκ-Πόλιν, ο οποίος φαίνεται να του λείπει το ένα χέρι, αυτοπαρουσιάζεται και ζητά από την ισραηλινή κυβέρνηση να τους επιστρέψει στο σπίτι
NEWSROOM