Η Ιαπωνία εξετάζει μέχρι και φυλάκιση για όσους παραβιάζουν μέτρα κατά του κορωνοϊού

Η Ιαπωνία εξετάζει μέχρι και φυλάκιση για όσους παραβιάζουν μέτρα κατά του κορωνοϊού Facebook Twitter
EPA/FRANCK ROBICHON
0

Η Ιαπωνία θέλει να αυστηροποιήσει τα περιοριστικά μέτρα για την ανάσχεση της εξάπλωσης της covid-19 επιβάλλοντας πρόστιμα, ακόμη και ποινές φυλάκισης, στους παραβάτες. 

Η κυβέρνηση ενέκρινε δύο νομοσχέδια που έχουν στόχο να ενισχύσουν την αποτελεσματικότητα των υφιστάμενων περιοριστικών μέτρων και τα οποία θα επιτρέψουν, αν υιοθετηθούν ως έχουν, την επιβολή προστίμων ακόμη και ποινών φυλάκισης στους παραβάτες.

Μόλις έξι μήνες πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων στο Τόκιο, οι οποίοι αναβλήθηκαν πέρυσι λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, έχει κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε ένα μέρος της Ιαπωνίας, περιλαμβανομένης της πρωτεύουσας, λόγω του αυξημένου αριθμού κρουσμάτων covid-19.

Όμως σε αντίθεση με άλλες χώρες, οι εκκλήσεις των αρχών για περιορισμό των μετακινήσεων δεν συνοδεύονται προς το παρόν από πρόστιμα.

Η ιαπωνική κυβέρνηση προσπαθεί να βρει μια ισορροπία μεταξύ των περιοριστικών μέτρων και της συνέχισης της οικονομικής δραστηριότητας, όμως οι πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού Γιοσιχίντε Σούγκα για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης κρίνονται ανεπαρκείς και η δημοτικότητά του έχει καταποντιστεί, σύμφωνα με τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις.

Τα νέα νομοσχέδια, τα οποία ο Σούγκα ζήτησε από το κοινοβούλιο να εξετάσει «άμεσα», προβλέπουν ποινές φυλάκισης έως και ενός έτους για όσους έχουν βρεθεί θετικοί στην covid-19 αλλά αρνούνται να νοσηλευθούν, ένα μέτρο το οποίο η αντιπολίτευση χαρακτήρισε «ακραίο».

Παράλληλα προβλέπεται η επιβολή προστίμων έως και 500.000 γεν (σχεδόν 4.000 ευρώ) για τα μπαρ και τα εστιατόρια που δεν κλείνουν στις 20:00, όπως προβλέπεται για όσο διάστημα ισχύει η κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Αν και μέχρι πρότινος η Ιαπωνία είχε γλιτώσει από την πανδημία σε σχέση με άλλες χώρες, από τον Νοέμβριο είναι αντιμέτωπη με ένα νέο κύμα μολύνσεων, το οποίο, σύμφωνα με τους ειδικούς, απειλεί το σύστημα υγείας της χώρας.

Τα ιδιωτικά νοσοκομεία μπορούσαν μέχρι τώρα να αρνηθούν την εισαγωγή ασθενών με covid-19, όμως το καινούργιο νομοσχέδιο θα επιτρέπει στις τοπικές αρχές να δημοσιοποιούν ποια είναι αυτά, ασκώντας τους πίεση.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η αυτοβιογραφία του πάπα Φραγκίσκου: Πειρασμοί, ιστορικά γεγονότα, τα ομόφυλα ζευγάρια και ο Ντιέγκο Μαραντόνα

Διεθνή / Η αυτοβιογραφία του πάπα Φραγκίσκου: Πειρασμοί, ιστορικά γεγονότα, τα ομόφυλα ζευγάρια και ο Ντιέγκο Μαραντόνα

Ο Πάπας Φραγκίσκος αποκαλύπτει αν θα παραιτηθεί λόγω των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει- Τα ομόφυλα ζευγάρια, οι φτωχοί και ο κομμουνισμός
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ