Όταν μες στο μήνα αναφέρθηκαν μερικά νέα κρούσματα κορωνοϊού σε μια επαρχία γύρω από το Πεκίνο, αποτέλεσμα ενός γαμήλιου πάρτι, οι κινεζικές αρχές δεν έμειναν άπραγες. 

 

Επέβαλαν lockdown σε δυο πόλεις με περισσότερους από 17 εκατομμύρια κατοίκους- την Shijiazhuang και την Xingtai, ενώ διέταξαν επίσης τεστ για σχεδόν κάθε κάτοικο εκεί, τα οποία ολοκληρώθηκαν σε διάστημα μόλις λίγων ημερών. Απαγόρευσαν τις μετακινήσεις και ακύρωσαν γάμους, κηδείες και, κυρίως, ένα συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος. 

 

Τα lockdowns επεκτάθηκαν έκτοτε και σε άλλες πόλεις κοντά στο Πεκίνο, ανάμεσά τους η Langfang αλλά και μια περιφέρεια στη Heilongjiang, ενώ «έκλεισαν» επίσης περιοχές εντός της κινεζικής πρωτεύουσας. 

 

Συνολικά πάνω από 22 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν διαταχθεί να παραμείνουν στα σπίτια τους- διπλάσιος αριθμός από εκείνους που επηρεάστηκαν πέρυσι τον Ιανουάριο, όταν η κυβέρνηση της Κίνας επέβαλε lockdown στη Γουχάν, την πόλη όπου αναφέρθηκε πρώτος ο νέος κορωνοϊός, σε μια κίνηση που τότε θεωρήθηκε ιδιαιτέρως ασυνήθιστη. 

 

Οι εξάρσεις της πανδημίας παραμένουν μικρές συγκριτικά με την καταστροφή που αντιμετωπίζουν άλλες χώρες, ωστόσο απειλούν να υπονομεύσουν την επιτυχία του Κομμουνιστικού Κόμματος της χώρας απέναντι στην διαχείριση του ιού, επιτρέποντας νέα βύθιση της οικονομίας μετά την περσινή κατάρρευση. 

 

Μετά τη Γουχάν, οι αρχές έχουν δημιουργήσει ένα είδος «εγχειριδίου» που κάνει το κυβερνητικό επιτελείο να αντιδρά άμεσα σε νέα ξεσπάσματα του ιού, σφραγίζοντας γειτονιές, προχωρώντας σε μαζικά τεστ και βάζοντας σε καραντίνα τεράστιες πληθυσμιακές ομάδες όταν κριθεί απαραίτητο. 

 

Με πληροφορίες από New York Times

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr