Ρωσία: Έρευνα για παράσταση σε τσίρκο με μαϊμού που φορά ναζιστική στολή

Ρωσία: Έρευνα για παράσταση σε τσίρκο με μαϊμού που φορά ναζιστική στολή Facebook Twitter
Ρωσία: Έρευνα για παράσταση σε τσίρκο με μαϊμού που φορά ναζιστική στολή (UDMURTIA STATE CIRCUS)
0

Ρώσοι εισαγγελείς ξεκίνησαν έρευνα μετά την εμφάνιση ενός σκετς σε κρατικό τσίρκο με μία μαϊμού που φορά ναζιστική στολή.

Στην παράσταση υπήρχαν επίσης κατσίκες τυλιγμένες σε ναζιστικές σημαίες και σβάστικες, σύμφωνα με τη ρωσική ιστοσελίδα ειδήσεων Znak.

Το σόου ήταν μέρος της παράστασης στο Udmurtia Circus στην πόλη Izhevsk στις 8 Ιανουαρίου  και παρουσιάστηκε έπειτα από ανάθεση της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, η οποία ανέφερε ότι το σόου συμβόλιζε το «σπέρμα» του Ναζισμού.

Σε δήλωσή τους, οι εισαγγελείς ανέφεραν ότι πρώτη φορά έμαθαν για την παράσταση στο ίντερνετ και έκτοτε ξεκίνησαν «έρευνα για την εμφάνιση ναζιστικών συμβόλων».

Τονίζεται δε, ότι ο ρωσικός νόμος απαγορεύει τη δημόσια εμφάνιση ναζιστικών συμβόλων.

Από την άλλη, η Ορθόδοξη Εκκλησία, έσπευσε να υπερασπιστεί την παράσταση λέγοντας ότι προοριζόταν να είναι «ένα σύμβολο όχι μόνο της νίκης επί του φασισμού, αλλά και της απόρριψης και της παγκόσμιας καταδίκης των ιδανικών της ναζιστικής Γερμανίας».

Η Εκκλησία επιμένει ότι καλύπτεται νομικά από εξαίρεση που υπεγράφη από τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν τον Μάρτιο του 2020. Η εξαίρεση αυτή επιτρέπει την εμφάνιση ναζιστικών συμβόλων υπό την προϋπόθεση ότι «δημιουργούν αρνητική στάση απέναντι στη ναζιστική ιδεολογία».

Στην παράσταση η μαϊμού και οι κατσίκες φέρονται να διοικούνται από εκπαιδευτές που φορούσαν σοβιετικές στολές, ανέφεραν αξιωματούχοι της Εκκλησίας.

Το Udmurtia Circus απέρριψε επίσης την κριτική για την παράσταση. «Οι εικόνες των ζώων λαμβάνονται εκτός πλαισίου», δήλωσε η Έλενα Κρασνόβα, επικεφαλής στο τμήμα δημοσίων σχέσεων στο τσίρκο.

«Δεν υπάρχει τίποτα το ασυνήθιστο στο να χρησιμοποιούνται τέτοιοι ειρωνικοί ή τραγικοί χαρακτήρες σε παραστάσεις τσίρκου», πρόσθεσε.

Οι εικόνες με τη μαϊμού και τις κατσίκες έχουν αφαιρεθεί από τους λογαριασμούς των social media του Udmurtia Circus.

Επισημαίνεται δε, ότι στη Ρωσία είναι νόμιμο στα τσίρκο να χρησιμοποιούνται ζώα.

Με πληροφορίες του BBC/Znak

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ