Στο Τέξας ο Τραμπ για επιθεώρηση του τείχους- «Δεν θέλω βία» από τις πρώτες του δηλώσεις

Στο Τέξας ο Τραμπ για επιθεώρηση του τείχους- «Δεν θέλω βία» από τις πρώτες του δηλώσεις Facebook Twitter
Στο Τέξας ο Τραμπ - Επίσκεψη στο διασυνοριακό τείχος (EPA)
0

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ εμφανίστηκε σήμερα για πρώτη φορά μετά την εισβολή των οπαδών του στο Καπιτώλιο, κατά την αναχώρησή του για το Αλάμο του Τέξας, όπου και θα επισκεφτεί και θα επιθεωρήσει το συνοριακό τείχος.

Ο απερχόμενος Αμερικανός πρόεδρος συμφώνησε να κάνει το ταξίδι καθώς τα μέλη του προσωπικού του τον ενθάρρυναν να πραγματοποιήσει εκδηλώσεις που αναδεικνύουν την κληρονομιά, που αφήνει από τη θητεία του στην προεδρία. 

Οι τελευταίοι δύο μήνες του Τραμπ, εξάλλου, το μόνο που έχουν να δώσουν είναι εμμονικά tweets περί νοθείας των εκλογών, που κατέληξαν στα αιματηρά γεγονότα του Καπιτωλίου.

Σε αυτό το αρνητικό κλίμα και μόλις λίγες ημέρες πριν την ορκωμοσία του διαδόχου του, του εκλεγμένου Τζο Μπάιντεν,  ο Τραμπ, σύμφωνα με το Reuters, παρέμενε κλεισμένος στον Λευκό Οίκο.

Ο Λευκός Οίκος ανέφερε ότι δεν υπάρχει κάποιος συμβολισμός στην επιλογή του Άλαμο για την επίσκεψη Τραμπ.

Ο ίδιος ωστόσο, καθ' όλη τη διάρκεια της θητείας του έχει επιδιώξει να μειώσει τους διασυνοριακούς μετανάστες και τη νόμιμη μετανάστευση, με το έργο του τείχους με το Μεξικό να αποτελεί τη βασική προεκλογική δέσμευση από το 2016.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Judd Deere δήλωσε ότι η επίσκεψη σηματοδοτεί την «ολοκλήρωση του Τείχους άνω των 400 μιλίων από τον Τραμπ - μια υπόσχεση, μια δέσμευση- και οι προσπάθειες της κυβέρνησής του να μεταρρυθμίσει το διερρηγμένο σύστημα μετανάστευσης».

Προς το παρόν ωστόσο, ο Τραμπ βρίσκεται αντιμέτωπος με άρθρο που κατέθεσαν οι Δημοκρατικοί ζητώντας την παραπομπή του που θα οδηγήσει στην έξοδο από τον Λευκό Οίκο έστω και τώρα. Η διαδικασία χρειάζεται να περάσει από δύο ψηφοφορίες, αυτή της Βουλής των Αντιπροσώπων και στη συνέχεια, υπό προϋποθέσεις από την Γερουσία.

Την ίδια ώρα με ψήφισμα οι Δημοκρατικοί ζητούν από τον Πενς να πάρει την εξουσία από τον Τραμπ.

Οι πρώτες δηλώσεις

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, κατά την αναχώρησή του από τον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ είπε ότι υπάρχει «τεράστιος θυμός» για τις ενέργειες που γίνονται για την παραπομπή του, προσθέτοντας: «Δεν θέλω βία».

Χαρακτήρισε «εντελώς γελοία» τη διαδικασία παραπομπής του, για δεύτερη φορά, ωστόσο όταν ρωτήθηκε αν σκοπεύει να παραιτηθεί, ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος απέφυγε να απαντήσει.

«Η παραπομπή προκαλεί τεράστιο θυμό και είναι πραγματικά ένα φρικτό πράγμα αυτό που κάνουν» είπε, εκτιμώντας ότι η προσπάθεια να τον κατηγορήσουν για υποκίνηση εξέγερσης εντάσσεται στο «κυνήγι μαγισσών» εναντίον του.

Ο Τραμπ αρνήθηκε κάθε ευθύνη για τη βίαιη εισβολή του Καπιτωλίου από τους οπαδούς του, στις 6 Ιανουαρίου, υποστηρίζοντας ότι η ομιλία που εκφώνησε νωρίτερα στο πλήθος και ιδίως η τελευταία φράση του, ήταν «απολύτως αποδεκτή».

«Αν διαβάσετε την ομιλία μου αυτά που είπα ήταν απολύτως κατάλληλα», απάντησε όταν ρωτήθηκε αν πιστεύει ότι έχει προσωπική ευθύνη για τα γεγονότα.

Χαρακτήρισε δε τον αποκλεισμό του από τα social media «καταστροφικό λάθος» και είπε ότι αυτό που κάνουν είναι «ένα φρικτό πράγμα» για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Πρόσθεσε ότι «δεν έχει δει ποτέ τόσο θυμό» όσο βλέπει τώρα, μετά τις αποφάσεις που πήραν οι τεχνολογικοί κολοσσοί σε βάρος του.

Με πληροφορίες του Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ: Τέλος στο Προστατευτικό Καθεστώς για Αφγανούς – Κίνδυνος Απέλασης για 9.000 Πρόσφυγες

Διεθνή / ΗΠΑ: Τέλος στο καθεστώς προστασίας για Αφγανούς πολίτες – Κίνδυνος απέλασης για 9.000 πρόσφυγες

Η κυβέρνηση Τραμπ, μέσω της Υπουργού Εσωτερικής Ασφάλειας Kristi Noem, τερματίζει το Προστατευτικό Καθεστώς για χιλιάδες Αφγανούς - Οργή από ανθρωπιστικές οργανώσεις και προειδοποιήσεις για μαζικές απελάσεις
LIFO NEWSROOM
Αντόνιο Κόστα: «Αλβανία και Μαυροβούνιο θα μπορούσαν να ενταχθούν στην ΕΕ πριν από τις άλλες χώρες»

Διεθνή / Αντόνιο Κόστα: «Αλβανία και Μαυροβούνιο θα μπορούσαν να ενταχθούν στην ΕΕ πριν από τις άλλες χώρες»

Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί έχουν συχνά υποδείξει το 2030 ως τον στόχο για τις πρώτες εντάξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ιδιαίτερα για την Αλβανία και το Μαυροβούνιο
LIFO NEWSROOM
Οι «δουλειές» της οικογένειας Τραμπ στον Κόλπο και οι επιχειρηματικές συμφωνίες-ρεκόρ 

Διεθνή / Οι «δουλειές» της οικογένειας Τραμπ στον Κόλπο και οι επιχειρηματικές συμφωνίες-ρεκόρ 

Θέρετρα γκολφ, επενδύσεις σε κρυπτονομίσματα και κρατικά κεφάλαια πυκνώνουν τις σκιές σύγκρουσης ιδιωτικών και δημόσιων συμφερόντων, εν όψει του ταξιδιού του Αμερικανού προέδρου στον Κόλπο
LIFO NEWSROOM
Γιατί το PKK καταθέτει τώρα τα όπλα: Ο «Γ' Παγκόσμιος Πόλεμος» και το ευρύτερο πλαίσιο για τους Κούρδους

Ανάλυση / Γιατί το PKK καταθέτει τώρα τα όπλα: Ο «Γ' Παγκόσμιος Πόλεμος» και το ευρύτερο πλαίσιο για τους Κούρδους

Τα αίτια και οι στρατηγικές συνέπειες της απόφασης του PKK να καταθέσει τα όπλα και να διαλύσει την ένοπλη πτέρυγα του, στο πλαίσιο της αλλαγής των γεωπολιτικών ισορροπιών.
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ